6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları Bir Sıcak Çorbada Anadolu
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 12 Cevapları MEB Yayınları
HAZIRLIK
1. “Millî Kültür” ifadesinin çağrıştırdığı sözcükleri yazınız.
Cevap: Milli kültür, değerlerimizi gelenek göreneklerimizi çağrıştırıyor.
2. Yemeklerin kültürümüzdeki yeri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yemeklerimiz kültürümüzü yansıtıyor. Kültürümüzde önemli bir rol oynuyor.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları MEB Yayınları
1. ETKİNLİK
a. Metinde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları ile bunların tahmin ettiğiniz anlamlarını yazınız.
Cevap:
Tüten: duman, buhar veya koku çıkarmak.
Konuk: Misafir
İkram: Konuk
b. Tahmininizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
c. Kitabınızdaki her metinden öğreneceğiniz yeni sözcük ve sözcük grupları ile bunların anlamlarını yazacağınız bir defter temin ediniz. Defterinize “Benim Sözlüğüm” adını veriniz.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları MEB Yayınları
2. ETKİNLİK
Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. “Çorbada bizim de bir kaşık tuzumuz bulunsun.” sözünün ifade ettiği anlam nedir?
Cevap: Bizimde emeğimiz bir faydamız olsun anlamında söylenmiştir.
2. Anadolu’daki çorba çeşitleri nelerdir?
Cevap: Düğün çorbası, yayla çorbası, tarhana çorbası, yoğurt çorbası, sütlü çorba ve unlu çorba gibi çorba çeşitleri bulunmaktadır.
3. Yavuz Sultan Selim ve Hasan Can, iftar açacakları evi nasıl belirlemektedir?
Cevap: Ezan okunduğu an önünde bulundukları eve girip iftarlarını açıyorlarmış.
4. Tarhana çorbasının adı nereden gelmektedir?
Cevap: Çat kapı gelen padişahi konuk eden yoksul biri, mahcubiyetiyle kusura bakmayın darhane çorbasıdır demiş, bugüne adı tarhana çorbası diye gelmiştir.
5. Metinden öğrendiklerinizden hareketle arkadaşlarınıza bir mesaj vermeniz istenseydi ne söylerdiniz?
Cevap: Misafir olarak umduğumuzu değil bulduğumuzu yemeliyiz. Ve her zaman misavirperver olmalıyız.
3. ETKİNLİK
a. Aşağıda, metinden alınan bazı cümleler verilmiştir. Bu cümleleri inceleyiniz. Yazarın kendi düşüncesi olan cümlelerin karşısındaki kutuyu maviye boyayınız. Herkesçe bilinen gerçeklerin anlatıldığı cümlelerin karşısındaki kutuyu ise kırmızıya boyayınız.
Cevap:
b. Aşağıya, öznel ve nesnel birer cümle yazınız. Bunları sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:
Öznel Cümle: Kısa saçı çok severim.
Nesnel Cümle: Hey yıl 30 ağustosta Zafer Bayramı kutlanır.
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların sonuna “D”, yanlış olanların sonuna “Y” yazınız.
Cevap:
• “Başarının en büyük şartı, kendine güvenmektir.” cümlesi özneldir. (D)
• “Ankara 13 Ekim 1923’te başkent olmuştur.” cümlesi özneldir. (Y)
• “Son kitabında ele aldığı konu çok ilgi çekicidir.” cümlesi nesneldir. (Y)
• “Orhan Veli Kanık özgün şiirlere imza atmıştır.” cümlesi özneldir. (D)
• “TDK, 1932’de Atatürk tarafından kurulmuştur.” cümlesi nesneldir. (D)
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları MEB Yayınları
5. ETKİNLİK
“Misafir on kısmetle gelir; birini yer, dokuzunu bırakır.” atasözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi açıkladığınız bir konuşma yapınız.
Cevap: Gelen misafir bereketiyle kısmetiyle gelir. Eve bolluk bereket getirir. Yediğinin fazlası kişini evine bereket olur.
6. ETKİNLİK
Aşağıda tarhananın yapılışını anlatan cümleler karışık olarak verilmiştir. Bu cümleleri işlem sırasına göre aşağıda verilen alana yazınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları MEB Yayınları
7. ETKİNLİK
Aşağıdaki başlıkla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.
Cevap:
Milli kültürümüz denince akla neler gelir. Giyim tarzı, halk oyunları gibi unsurlar gelir. Ama bunların yanı sıra kültürümüzün yapı taşlarından biri vardır ki o da yemek kültürümüzdür. Yemek kültürü Anadolu insanının en vazgeçemediği şeydir. Ülkemizin her yerinde çeşitli lezzetler vardır. Mezeleriyle ünlü Hatay, pastırmasıyla ünlü kayseri, çiğköftesiyle ünlü Urfa’yı bunlara örnek olarak verebiliriz. Bu yemekler dışardan gelen çeşit çeşit insanı tek başına çekmez. Misafirperverliğimiz de yemek kültürümüzün bir parçasıdır. Çeşit çeşit yemekler yapar soframızı her zaman herkese açarız.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Yaşadığınız şehrin kültürel özellikleri, doğal güzellikleri ve tarihi hakkında genel ağdan araştırma yapınız. Araştırmanızda, “gov” ve “edu” uzantılı web adreslerinden yararlanınız.
Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum. Çok kültürel bir şehir olan İstanbul’un harika camileri, güzel adaları ve eşsiz yemek çeşitleri bulunur.