4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47. Cevapları Hecce Yayıncılık
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47. Cevapları Hecce Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kültürümüzün Ögeleri konusunun bulunduğu 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42-43-44-45-46-47 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
4.Sınıf Hecce Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 42-43-44-45-46-47. Sayfa Cevapları Kültürümüzün Ögeleri
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları Hecce Yayıncılık
Hazırlanalım
Tarihî bir cami, köprü ya da bir okul neden kültürümüzün bir ögesi sayılmaktadır? Fikirlerinizi söyleyiniz
Cevap: Eski dönemlerde yapılmış olan bu yapılar o dönemin kültürü, yaşam tarzı hakkında bizlere bilgi verdiği için kültürümüzün ögesi olarak sayılmaktadır.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları Hecce Yayıncılık
Selin ve Ömer’in hazırladığı tarihî yerler listesini inceleyiniz. Ardından siz de onlar gibi yakın çevrenizde (yakın çevrenizde yoksa ilinizde) yer alan tarihî yerlerin listesini çıkararak defterinize yazınız.
Cevap:
- Kapadokya
- Pamukkale Travertenleri
- Göbekli Tepe
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Hecce Yayıncılık
Jale ve dedesi arasındaki konuşma nasıl devam etmiş olabilir? Fikirlerinizi söyleyiniz
Cevap: Jale ve dedesi arasındaki konuşma geçmişteki çevre temizliğinin günümüzdeki teknolojik gelişmelerden dolayı azaldığından, günümüzdeki insan ilişkilerinin geçmiştekine göre kaybolduğundan bahsederek geçmiş olabilir.
2. Etkinlik
Yakın çevrenizde yer alan farklı millî kültür ögelerine örnekler bularak bu örnekleri defterinize yazınız. Ardından yakın çevrenizdeki bir tarihî eseri görselleriyle birlikte tanıttığınız bir yerel tarih çalışması hazırlayınız. Çalışmanızı sınıfınızda sununuz.
Cevap:
- Yerebatan Sarnıcı
- Galata Kulesi
- Rumeli Hisarı
Yerebatan Sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da yer almaktadır. 532 yılında İmparator Justinianus tarafından yaptırılmıştır. Sarnıç uzunluğu140 metre genişliğinde 70 metre dikdörtgen şeklinde bir alanı kaplamaktadır. Sarnıca 52 basamaklı olan bir merdivenden inilmektedir. Yüksekliği 9 metreden oluşan 336 sütun bulunmaktadır.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Hecce Yayıncılık
Deneyelim
https://sanalmuze.gov.tr/muzeler/ankara-anadolu-medeniyetleri-muzesi/ genel ağ adresinden Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret ediniz. Müze binasının tarihini araştırınız. Bu bina hep müze olarak mı kullanılmıştır?
Cevap: Anadolu Müzesi Ankara’da yer almaktadır. Tarih ve arkeoloji müzesidir. Anadolu’da yaşamış olan uygarlıklara ait eşyaların sergilendiği müzedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1921 yılında Ankara’da Hitit Müzesi olarak kurulmuştur.
Bina ile ilgili olarak geçmişten günümüze değişen ve sürekli olan yani değişmeyen ne gibi özellikler vardır? Defterinize yazınız.
Cevap: Bina ilk günden itibaren müze olarak kullanılmıştır. Zaman geçtikçe yeni buldukları eserleri de eklemişlerdir. Bulunduğu konum değiştirilmiştir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Hecce Yayıncılık
3. Etkinlik
Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz. Çevrenizde fotoğraftakilere benzer hangi kültürel ögeler olduğunu söyleyiniz. Bu ögelerin özelliklerini ve kullanım amaçlarını anlatınız
Cevap: Evlerimizde bulunan halılar, tablolar, büyüklerimize ait yün kıyafetler, kap ve kacaklar örnek olarak verilebilir.
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Hecce Yayıncılık
Aşağıda Atatürk’ün millî kültür ile ilgili bir sözü verilmiştir. Atatürk’ün bu sözüyle ilgili fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap: Atatürk, milletin refahının artmasının ve uygarlık seviyesinin gelişmesi için eğitimin ve yeni şeylerin öneminden bahsederken aynı zaman da bize miras kalan milli kültürümüzün de katkısı olacağından söz etmiştir.
Sonraki Konuya Hazırlık
Aile bireylerinizin çocukluk dönemi hakkında onlarla bir görüşme yapınız. Görüşmeden elde ettiğiniz bilgileri yazarak sınıfınıza getiriniz. Yazılarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Aile bireylerimin çocukluk dönemlerinde arkadaşları ile ilişkileri daha sıkıymış. Arkadaşları ile oyunlar oynar birlikte vakit geçirirlermiş. İnsanların ilişkileri daha samimi ve gerçekçiymiş.
Ders çalışmak bazen zorlayıcı olabilir, ancak bu tür kaynaklarla işlerimiz biraz daha kolaylaşıyor. Bugün, “Kültürümüzün Ögeleri” konusunu işledik, ve gerçekten ilginç bir ders oldu. Kızım, yakın çevresindeki tarihi yerleri listeledi, ve ben de kendi gençliğimde oynadığımız oyunları hatırlayarak ona destek oldum.