7. Sınıf Sosyal Bilgiler

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Göster

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Soruları ve Cevapları Sayfa 118 119 120 121


Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Soruları ve Cevapları


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 118  Cevapları   


  Soru : Aşağıdaki metne göre Kerem ile ailesi neden yurt dışına çıkamamışlardır?


Geçen yaz tatilinde Kerem ile ailesi Almanya’ya gitmek için her türlü hazırlıklarını yaptılar. Havaalanına doğru yola çıktılar. Yolda Kerem’in annesi, babasına, “Yolculuk için her şey hazır değil mi? Kimliklerimiz, pasaportumuz, biletlerimiz…” diye sordu. Keremin babası kendinden emin bir şekilde “Evet, her şey hazır.” diyerek cevap verdi. Artık havaalanına gelmişler, bilet, pasaport, kimlik kontrolü için sıraya girmişlerdi. Sıra kendilerine gelince birden Kerem’in babası telaşlandı. Görevli; kimlik, pasaport ve bilet istiyordu. Kerem’in babası çantasından çıkarıp kimlikleri ve biletleri verdi ama pasaportları bir türlü bulamıyordu. Sıradakiler de artık sabırsızlanmışlardı. Memur, “Beyefendi pasaportları da vermeniz gerekiyor. Yoksa başka bir ülkeye yolculuk yapmanız mümkün değil.” dedi ve öyle de oldu. Kerem ve ailesi pasaportları olmadığı için uçağa binemediler.
Kitap için yazılmıştır.


Cevap: Yurt dışına çıkmak için insanların pasaportları olması gerekmektedir.  Kerem ile ailesi pasaportları olmadığı için yurt dışına çıkamamışlardır.


Soru : Yerleşme ve seyahat hakkının yasalarla kısıtlanması durumuna örnekler veriniz.


Cevap: Yerleşme ve seyahat hakkının yasalarla kısıtlanması durumuna örnekler veriniz. Yerleşme ve seyahat hakkının yasalarla kısıtlanması durumuna örnekler veriniz.

Yerleşim için yerleşmek istediğiniz bölgenin size ait olması yani tapulu olması veya imar iskanına açık olması gerekir. Bunlar için yapı yapılabilir, izninin imar planlama dan onaylanması vede belediye tarafından yapılacak yapıya onay verilmiş olması gerekir.

Yapılacak bu işlemler için onay verilmez veya yaptığınız yapı tapusu veya devlet hazinesi üzerinde ise bu imar kaçak durumuna girer. Bu durumda yapılan bu bina devlet tarafından el konulur veya yıkılır.

Bir insanın seyahat hakkının yasalarla kısıtlanabilmesi için yargı önünde bir suçtan dolayı aranıyor veya sanık durumunda olması gerekir. Böyle bir durumda o kişinin yurt dışına çıkma yasağı vede pasaportunu geçersizliği hükmü verilir vede seyahati kısıtlanmış olur.

Bunun dışında seyahat özgürlüğü son zamanlarda yaşadığımız pandemi den dolayı şehirler arası  yolculuğun yasaklanması ile kısıtlanmıştır. Özel araçlar ile valilik veya kaymakamlıktan alınan özel izinler ile seyahatler kısıtlı olarak yapılmıştır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları 


Soru : Bir sokağa çıkma yasağı hangi özgürlükleri kısıtlayabilir? Neden?


Cevap: Bir sokağa çıkma yasağı hangi özgürlükleri kısıtlayabilir? Neden? Bir sokağa çıkma yasağı hangi özgürlükleri kısıtlayabilir? Neden?

Sokağa çıkma yasakları olağan üstü dönemlerde ilan edilir. Bunlar terör, doğal afet, savaş veya salgın gibi durumlardır. Geçmiş yıllarda teknolojinin ileri olmamasından dolayı seçimler veya nüfus sayımları nedeni ile sokağa çıkma yasakları uygulanmaktaydı.

Günümüzde ise teknolojinin ilerlemesi sayesinde böyle bir sorun kalmamıştır. En son 2020 mart ayından itibaren tüm dünyayı saran pandemi sebebi ile ülkemizin belirli şehirlerinde sokağa çıkma yasakları ilan edilmiştir. Sokağa çıkma yasakları ile insanların şu özgürlükleri kısıtlanmış olur.

Seyahat etmek durdurulur veya kısıtlanır. Okul ve eğitim faaliyetleri durdurulur. Özel izni olmadan işe gitmek yasaklanır. İktisadi faaliyetler kısıtlanır. İnsanların yeme, içme gibi ihtiyaçları kısıtlanır. sokağa çıkma yasakları zorunlu olmadıktan sonra uygulanamaz.


Doğu Guta’da Neler Oluyor?


Suriye’nin başkenti Şam’ın merkezinden 10 km doğuda yer alan Doğu Guta’da 200.000’i çocuk 400.000 civarında sivil yaşıyor. Halk, 5 yıldır savaş altında yaşamını sürdürüyor. Son yıllarda bölgeye yeterli gıda ve tıbbi malzeme ulaştırılamıyor. Saldırılar nedeniyle bölgeye yardım ulaştırılamadığı için kıtlık ve hastalıklar daha da artıyor. Doğu Guta’da halk hayatta kalmak için saklandığı sığınaklardan çıkmaya korkuyor. Doğu Guta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına ve ateşkes ilan edilmesine rağmen bombardıman altında.
Genel ağ haberi, 12 Nisan 2018 (Düzenlenmiştir.)


Soru : Haberdeki hangi ifadeler yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir?


Cevap: Güvenlik ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını göstermektedir.


Soru : Savaşın yaşandığı bir yerde hangi hak ve özgürlükler kısıtlanmış olur? Neden?


Cevap:   Savaşın yaşandığı bir yerde hangi hak ve özgürlükler kısıtlanmış olur? Neden?

Ülkemiz orta doğu coğrafyasında bulunmaktadır. Yakın tarihimizde Çevremizde birçok savaşla karşılaşmışızdır. 1990lı yıllarda ABD- Irak savaşı, Balkanlarda Sırbistan Bosna Hersek Hırvatistan savaşı daha sonra Kosova savaşı en son da Suriye savaşı bölgemizde yaşadığımız savaşlardır.

Bu savaşlarda binlerce insan canından olmuş, evini terk etmek zorunda kalmış, aileler parçalanmıştır. İnsanlar yokluk ve açlık seviyesine itilmiş. Ekonomik güçleri kalmamış, ülkeler karmaşa ve kaos içinde kalmıştır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları 


Yayla Yasağının Kalkmasıyla Hayvancılık Eski Günlerine Dönecek


Terör nedeniyle çıkılmasına izin verilmeyen yayla ve meraların halkın hizmetine açılacağı müjdesiyle Van’da gözler yaylalara çevrildi. Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarının ardından yaylalar güvenli hâle getirildi. Yaylalarına kavuşacak olmanın
sevincini yaşayan besiciler, havaların ısınmasıyla birlikte kıl çadırlarını ve hayvan sağmak için kullandıkları malzemelerini
yaylalara taşımaya başladılar. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, huzur ortamının sürdürülebilir hâle gelmesinin önemli olduğunu belirtti. Huzur ve güvenliğin sadece turizm, sanayi ve hizmet sektörüne değil, kentin ekonomisi için hayati önemi olan hayvancılığa da çok büyük katkı sağladığını söyledi.
Genel ağ haberi, 13 Nisan 2018 (Düzenlenmiştir.)


Soru : Yasak nedeniyle yayla ve meralara gidemeyen besiciler hangi zorluklarla karşılaşırlar?


Cevap: Yasak nedeniyle yayla ve meralara gidemeyen besiciler hangi zorluklarla karşılaşırlar?

1990 lı yıllarda terörün yükselmesi ile doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde yayla ve meralara o bölgede yaşayan besicilik yapan, insanlarımız çıkamaz hale gelmiştir. Buda ekonomimizde besicilik alanında büyük sıkıntılar oluşturmuştur.besiciler yaylak ve meralardaki otlaklardan uzak kaldıkları için hayvanlarını satmak zorunda kalmış veya azaltmaya gitmişlerdir.

Bunun sonucunda besiciler işlerinden uzaklaştıkları için geçim sıkıntısı yaşamaya başlamışlardır. Bunun sonucunda yaşadıkları köyleri bırakırsalar büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmışlardır. Yasaklar veya terörle yayla ve meralara gidemeyen besiciler tarım konusunda hasat yapılamaz, hayvancılık sekteye uğrar böylece ticaret durma noktasına gelir.

Ticaretin durma noktasına gelmesi ile bunun üzerinden para kazanan insanlar geçim sıkıntısı çekerler bunun sonucunda kişisel olan bu ekonomik sıkıntı ülke ekonomisinde olumsuz etkisi olur.


Arakan’da İnsanlık Dramı!


Avrupa Rohingya Konseyi Sözcüsü, Myanmar’ın (Miyanmar) Arakan eyaletinde son 3 günde 2.000 ila 3.000 arası Müslümanın katledildiğini söyledi. Arakan’da 100.000’den fazla sivilin bugün itibarıyla yerinden edildiğini anlatan Sözcü, 2.000 Arakanlı Müslümanın Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kaldığını, sınırın Bangladeş tarafının hükûmet tarafından kapatıldığını belirtti. Sözcü, Arakan’daki katliamın durdurulması için başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası
toplumun acilen harekete geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Arakan Rohingya Ulusal Örgütü, Myanmar hükûmetine Arakan’da Müslümanlara karşı devam eden katliamların soruşturulması için bağımsız bir komisyon kurması çağrısında bulundu. Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar “devletsiz” sayılıyor.
BM tarafından “eziyet gören dinî azınlık” olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.
Genel ağ haberi, 28 Ağustos 2017 (Düzenlenmiştir.)


Soru : Haberdeki yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına dair ifadelerin altını çiziniz. Habere neden “insanlık dramı” başlığı verilmiş olabilir?


Cevap: Arakanlı Müslümanların yerinden edildiği ve çeşitli eziyetler çektikleri için seyahat ve yerleşim özgürlükleri ellerinden alındığını ifade edebilir. İnsanlık dramı denmesinin temel nedeni burada yapılan haksızlıklara karşı çok az ülkenin ses çıkarmasıdır.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları


Etkinlik Zamanı


Soru : Aşağıdaki haberi okuyunuz. Haber ile ilgili sorunun cevabını defterinize yazınız.


46 yıl sonra suçsuz olduğu anlaşıldı


Amerika Birleşik Devletleri’nde 19 yaşındayken 1974’te ömür boyu hapse mahkûm edilen Wilbert Jones (Vilbırt Cons), 46 yıl sonra masum olduğu ortaya çıkınca özgürlüğüne kavuştu.
Genel ağ haberi, 19 Kasım 2017 (Düzenlenmiştir.)


Soru : Sizce haksız yere tutuklanan Wilbert Jones tutukluluk sırasında ve serbest kaldıktan sonra hangi duyguları yaşamıştır?


Cevap: Tutuklandığında sinirli, üzüntülü ve mutsuzdur. Ancak serbest kaldığında buruk bir mutluluk elde etmiş olabilir.


Etkinlik Zamanı


Soru : Tabloda belirtilen yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı durumlar hakkında gazete veya genel ağdan haberler bulup tabloya haberin özetini yazınız.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 118-119-120-121 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 118-119-120-121. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yerleşme ve seyahat hakları salgın hastalıklar,o yerde olabilecek herhangi bir terör ve askeri olay,ülke nüfusunu kontrol altında tutmak,işsizliği azaltmak gibi.Bu nedenlerle Yerleşme ve seyehat hakkı sınırlanmaktadır.Bizim de böyle durumlara karşı duyarlı olmamız gerekir.Böyle durumlara uymayıp gizlice o ülkeye sızmamamız gerekir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.