5. Sınıf Fen Bilimleri
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 86-87-88-89 Cevapları MEB Yayınları
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Dinamometre Cevapları Sayfa 84, 85, 86, 87, 88, 89
Dinamometre Soruları ve Cevapları
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları
İstediğiniz malzemeleri kullanarak siz de bir dinamometre tasarlayınız. Tasarladığınız dinamometreniz için gerekli olan malzemeleri “Malzeme listesi” bölümüne yazınız.
Soru : Tasarladığınız dinamometrenin şeklini aşağıdaki kutucuğa çiziniz.
Cevap :
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları
Gerekli Malzemeler
- Dinamometre
- Oyuncak kamyon
- Çeşitli büyüklükte taşlar
- Defter
- Kitap
- Kalemlik
Nasıl Yapalım
- 3-4 kişilik gruplar oluşturalım. Dinamometrenin yapısını inceleyelim.
- Oyuncak kamyonu çekmek için gereken kuvveti tahmin edelim. Tahminimizi tabloya kaydedelim.
- Aynı işlemi kamyonun üzerine bir miktar taş koyduktan sonra tekrarlayalım. Tahminlerimizi ve ölçtüğümüz değerleri tabloya not edelim.
- Oyuncak kamyonun üzerine taş yerine sırasıyla defter, kitap, kalemlik gibi malzemeler koyarak aynı işlemi tekrarlayalım. Tahminlerimizi ve dinamometre ile ölçtüğümüz değerleri tabloya not edelim.
Tahminlerimiz ile dinamometrede okuduğumuz değerler arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap : Tahminlerim ile dinamometre arasında doğru bir orantı var.
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları
SIRA SENDE
A- Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.
1) Aşağıdaki soruları tabloya göre cevaplandırınız.
a- Her bölmesi 5 N’lık kuvveti ifade eden 10 bölmeye sahip bir dinamometre tablodaki kuvvetlerden hangilerini ölçebilir?
Cevap : 1, 2, 3, 5
b- Her bölmesi 3 N’lık kuvveti ifade eden 5 bölmeye sahip bir dinamometre tablodaki kuvvetlerden hangilerini ölçebilir?
Cevap : 1
2) En fazla 100 N büyüklüğündeki kuvveti ölçebilen 10 bölmeli bir dinamometrede, 3 bölmelik uzamaya sebep olan kuvvet kaç Newton olur?
Cevap : En fazla 100 N büyüklüğündeki kuvveti ölçebilen 10 bölmeli bir dinamometrenin her bölmesi 10 N’lık kuvvet ölçer. Buna göre 3 bölmelik uzamaya sebep olan kuvvet 30 N olur.
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları
3) Resimde aynı maddeden yapılmış K, L, M yaylarına asılmış cisimlerin uyguladıkları kuvvetler görülmektedir. Yayların esnekliğinin yayın kalınlığına bağlı olduğunu anlatan bir deney yapmak isteyen Onur, bu yaylardan hangi ikisini kullanmalıdır?
Cevap : K ve L
4) N’lık bir cismin uyguladığı kuvveti ölçerken dinamometrenin yayı 2 birim uzuyor. Aynı dinamometreye 10 N’lık cisim asılırsa dinamometrenin yayı kaç birim uzar?
Cevap : 4 N’lık bir cismin uyguladığı kuvveti ölçerken dinamometrenin yayı 2 birim uzadığına göre her bir bölme 2 N’lık kuvveti gösterir. Dinamometreye 10 N’lık cisim asılırsa dinamometrenin yayı 5 birim uzar.
5) Özdeş dinamometrelere şekildeki gibi K, L, M cisimleri asılıyor. K, L ve M cisimlerinin uyguladığı kuvvetleri büyükten küçüğe doğru sıralayınız.
Cevap : L, K, M
Bir maddeye ne kadar şiddetli kuvvet uygularsak o kadar yer ve konum değiştirmesi daha hızlı olur.örneğin maddenin sallanması hızlanması yavaşlaması dönmesi sürtünmesi gibi olayları gerçekleştirmesi için uygulanan kuvvetin şiddeti çok önemlidir bunun maddeye uygulanan şiddeti ölçmek için dinamometre ihtiyaç duyarız dinamometre sayesinde maddeye uygulanan şiddet çok rahat bir şekilde ölçülebilir maddeye ne kadar hızlı ve şiddetli kuvvet uygularsak madde daha çabuk sallanır hızlanır ve yavaşlar buna farklı örnekler verebiliriz mesela salıncakta sallanan bir çocuk sallama hareketi yapar onun sağlayan kişi çok hızlı bir şekilde salladığı zaman kuvvet uyguladığı ve kuvvetin şiddeti onun sallanma hızını da belirler bu konuda verdiğiniz bilgiler sayesinde fen bilimleri dersini hem daha çok seviyor hem de deneyler sayesinde işlediğimiz konuları daha iyi bir şekilde anlamış oluyorum
sizler bir harikasınız her zaman böyle bizlere ödevlerinde yardımcı olun lütfen
Bunlar DOĞRU MU? KONTROL ETTİNİZ Mİ