Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’nde ülkemizden hangi kültürel ve doğal varlıklar bulunmaktadır? Araştırınız.
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’nde ülkemizden hangi kültürel ve doğal varlıklar bulunmaktadır? Araştırınız.konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’nde ülkemizden hangi kültürel ve doğal varlıklar bulunmaktadır? Araştırınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Birleşmiş milletler tarafından Dünya miras listesine ülkemizden çok fazla kültürel ve doğal varlıklar girmektedir. Bunun birinci sebebi Anadolu’nun medeniyetlerin merkezi olması sadece Türklere ait olması değil, tarihin ilk çağlarından itibaren Anadolu’daki kurulan medeniyetlerden kaynaklanmaktadır.
- İstanbulda gözümüzün gördüğü tüm tarihi alanlar dünya ortak mirasındadır.
- Hattuşa hititin başkenti
- Nemrut dağı
- Safranbolu evleri
- Truva
- Selimiye camii
- Çatalhöyük
- Efes
- Göbeklitepe
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası Listesi’nde ülkemizden hangi kültürel ve doğal varlıklar bulunmaktadır? Araştırınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
Anadolu önemli medeniyetlerin kurulduğu yer vede birçok büyük medeniyetin küçük asya diyerek istila ettiği değerli bir toprak parçasıdır. Anadolu’nun üç tarafı denizlerle çevrili olması, Asya’ya, Avrupa’ya, Afrika’nın üçünün ortasında bulunması ikliminin ve bol su kaynaklarından dolayı tarihin her döneminde göçler almış vede büyük medeniyetler burada kurulmuştur. İlk yazı Anadolu’da yazılmış, ilk para Anadolu’da basılmış, ilk anlaşma Anadolu topraklarında yapılmıştır.
Ticaretin merkezi Asya ve Avrupa arasında köprü olması tüm kültürlerden faydalanmasına sebep olmuştur. Türkiye’de bulunan dünya ortak miraslarını sayacak olursak, en başta dünyanın göz bebeği İstanbul gelir.
İstanbul tarih boyunca her zaman gözde merkez olmuştur. Boğazın kendi güzelliği, her gelen büyük medeniyetlerin kurduğu kendine özgü mabetler bu şehri yaşayan bir tarih haline getirmiştir. İstanbul’da görebildiğiniz tüm tarihi eserler, köşkler, saraylar, sarnıçlar, camiler kaleler, surlar tamamen dünya ortak mirasıdır.
Güzel en azından bilgi sahibi olmamı sağlıyor.
Not:Elinize ,emeğinize sağlı.
●SON●
Kültürümüzü sahip olduğumuz tarihi ve doğal güzellikleri Birleşmiş Milletler tarafından korunması ve ortak miras olarak sayılması elbette ki bu gibi eserlerin korunmasına ve dünya çapında sana atılmasına yardımcı olur. UNESCO elbetteki ülkemizdeki birçok tarihi güzel değil ortak mirası olarak saymaktadır. Bunlar genellikle İstanbul gibi güzel şehrimizde bulunan tarihi eserler Şanlıurfa’da bulunan göbeklitepe Şanlıurfa’da bulunan nemrut Dağı ve ülkemizde bulunan birçok tarihi eser koruma altına alınmaktadır bunları koruma altına alınması elbetteki ortak mirasına yaşatılması ve ortak mirasın insan hayatındaki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.