6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 65-66-67-68-71 Cevapları MEB Yayınları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler İslamiyet’in Doğuşu Soruları ve Cevapları Sayfa 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71
İslamiyet’in Doğuşu Soruları ve Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı
Soru : İslamiyet’in doğuşuyla birlikte toplumda ne gibi değişimler yaşanmıştır? Bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap : İslamiyet’in doğuşuyla birlikte toplumda ne gibi değişimler yaşanmıştır?
Maddeler halinde İslamiyet’in doğuşuyla birlikte toplumda ne gibi değişimler şunlardır ;
:1-Dini ibadetler değişti
2-Gelenek ve görenekler değişti
3-Hukuk kuralları değişti
4-islami ekonomik kurallar kabul edildi(faiz kalktı vb.)
5-Kölelik kalktı
6-Kan davaları kalktı
7-kız çocuklarını diri diri gömmek kalktı
8-Güzel ahlaki özelliklere değer verildi
9-Hırsızlık zina içki gibi kötü özellikler kalktı
10-Zengin ve fakir ayrımı kalktı
11-Toplumsal eşitlik sağlandı
12-putperestlikti,falcılık ve büyücülük kalktı.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 66 Cevabı
Soru : Hz. Muhammed’in (s.a.v) İslamiyete ilk çağrısına yakın çevresinden başlamasının nedenini açıklayınız.
Cevap : Hz. Muhammed’in (s.a.v) İslamiyete ilk çağrısına yakın çevresinden başlamasının nedenini açıklayınız.
Hz. Muhammed(s. a. v.) efendimiz öncelikle güvendiği sevdiği akrabalarını çağrı da bulunarak güveneceği kendine inanacağı bu yeni inanç karşısın da müşriklerin tepkisini azaltmak için çevresinden başlamıştır. Onun dürüstlüğüne inanan akrabaları ilk inananlar olmuş ve bu dinin yayılmasında büyük etki yaratmışlardır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı
Soru : İslamiyet’in yayılmasında Hicret’in ne gibi katkıları olmuştur? Tartışınız.
Cevap : İslamiyet’in yayılmasında Hicret’in ne gibi katkıları olmuştur? Tartışınız.
Mekke Cahiliye Dönemi Arabistan’da Arabistan’ın en önemli Şehri idi Ticaret ve ibadetin Merkezi Kabe’nin bulunduğu yerdi. Bu da onu önemli bir şehir yapıyordu.
Hz Muhammed’in s.a.v. İslamiyeti çağrısıyla Mekkeli müşrikler şehrin yönetimini elde ettikleri zenginlikleri kaybedeceklerini anladılar onun için de bu dine büyük baskılar yapmaya başladılar o dönemde Mekke’de büyük zulümler altında kalan Müslümanların göç etmesine karar veren Hz Muhammed s.a.v. Mekke’ye göre daha geride kalan önemsiz bir şehir gibi görünen Medine’yi seçmiştir Medine’ye hicretle Medine Hz. Muhammed’in şehire gelmesiyle önem kazandı. İslamiyet’e katılımlar hız kazanmış Medine bir şehir devlet statüsüne yükselmiştir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı
VEDA HUTBESİ’NDEN BÖLÜMLER
Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır.
…
Ey mü’minler! Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler, Allah’ın kitabı Kur-ân-ı Kerim ve Peygamberin sünnetidir.
…
Mü’minler! Sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman Müslüman’ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler.
…
Ey insanlar! …Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi; kırmızı tenlinin siyah üzerine, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah’tan korkmaktadır.
Soru : Hz. Muhammed’in (s.a.v) Veda Hutbesi’nde verdiği mesajları Cahiliye Dönemi Arap Yarımadası’ndaki yaşantıyla karşılaştırarak söyleyiniz.
Cevap : Hz. Muhammed’in (s.a.v) Veda Hutbesi’nde verdiği mesajları Cahiliye Dönemi Arap Yarımadası’ndaki yaşantıyla karşılaştırarak söyleyiniz.
Veda hutbesi’ndeki en önemli mesajlarının bir tanesi hiç şüphesiz kadınlara verilen değer hakkındadır Cahiliye Dönemindeki adetlerden dolayı insanlar kız çocukları olduğu için o saç duymakta ve kız çocuklarını diri diri toprağa gömmek görmekteydi Veda Hutbesi ile birlikte Peygamberimiz kadınlara sahip çıkılması ve değer verilmesi gerektiğini kadınların da erkekler gibi istediklerimi de hak sahibi olabileceklerini dile getirmiştir.
İnsanların et ve cinsiyetlerinden dolayı veya ten renkleri neden dolayı küçülten memesi ve dışlanması yasaklanmıştır. İslamiyet öncesinde cahiliye dönemi Arap adetlerinde göre insanlar ten renklerinden dolayı küçük görülerek ve ırklarından dolayı toplum arasında farklı statüleri ayrılmak daydı. İnsanlar aynı bir eşya gibi alınıp satılarak insan onuru tamamen ayaklar altına alınmıştı İslamiyet geldikten sonra cinsiyet renk ve ırk gibi faktörlerin üstünlük kurmak için araç olmayacağı üstünlüğün ancak takvada olacağı Veda hutbesinde vurgulanmıştır aynı zamanda cahiliye döneminde faiz oldukça yaygındı. İnsanlar faize çok normal bakarak bakıyorlar ve günlük hayatlarında sıradan bir şey haline gelmişti.
Veda Hutbesi’nde Bu konu üzerinde durulmuştur herkesin aldığı borçlar üstüne koymadan aldığı miktarı ile ödenmesi gerektiğine vurgu yapmıştır faiz dinimizce dinimizce büyük günahlar arasında sayılır ve Kur’an’ın ifadesine göre faize bulaşanlar Allah’a ve Resulüne Savaş açmış gibidirler İslamiyet gelmeden önce kötülük içerisinde olan cahiliye insanlarına Veda hutbesinde verilen bu insanlar medeniyet kazandırmış ve insanlar sadece insan olduğu için değer görmeye başlamışlardır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71 Cevabı
Soru : Haritayı inceleyiniz. İslamiyet’in yayılışı daha çok hangi yönlerde olmuştur? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap : İslamiyetin yayılışı genel olarak Anadolu, Afrika ve Arapyarımadası içerisinde olduğu gözlenmektedir. Genel olarak bu bölgelerde ezilenen halkların, adaletsizliğini, zulümlerin olduğu gözlenmektedir.
Soru : Aşağıdaki tabloda Arap Yarımadası’na dair İslamiyet öncesi ve sonrasına ait bilgiler verilmiştir. Verilen bilgilerden yola çıkarak tablodaki boşlukları doldurunuz.
- Kölelerin hiçbir hakkı yoktu.
- Kız çocuklarına ve kadınlara gerekli değerler verildi.
- Mekke putlarla dolu ve eziyetlerin olduğu bir şehirdi.
- Kan davaları ortadan kaldırıldı.
- Kabile şeklide bir düzen vardı.
Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem yakın çevresinden islamiyetle çağırmasının nedeni yakın çevresinde güvendiği için ve islamiyetin daha çok büyümesi içindir. Eğer yakın çevresinden başlamasaydı herkes onun canına kıynak için çalışmalar yapardı. o yüzden yakın çevresinden başlayıp büyüyüp başkalarına da islamiyete çağırmaya davet edecekti o yüzden Hz Muhammed Sallallahü Aleyhi ve Sellem yakın çevresinden islamiyet’e çağrı yapmaya başlamıştır daha hızlı ve güvenli bir şekilde büyümüştür.
Peygamberimiz Hz. Muhammed s.a.v veda hutbesinde bizlere verdiği uyarıları dikkate alarak iyi bir Müslüman ve Allah c.c. emir ve yasaklarına uyarak yaşamamız gerekir.
Türkler İslamiyete geçiş yapınca kültürlerimiz zevklerimiz ve daha bir çok şeylerimiz değişti .
Peygamber Efendimiz ıslamiyeti önce Mekkede yazdıktan sonra tüm dünyaya yayıldı.Hz.Muhammed tüm insanlara ahlaki değerleri ogrettmistir.En sonunda vefat vermeden önce veda hutbesini yazmıştır.Tum müslümanlara iyiliği barışı adaleti tavsiye etmiştir.