Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden?
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden? konusu hakkında kısa bir yazı;
Cevap : Ülkemiz iklim çeşitliliği ve tanımsız faaliyetlerin yoğunluğu bakımından tarıma elverişli bir ülkedir çok çeşitli tarım ürünleri yetişmektedir farklı mevsimlerin yaşanabildiği bir ülke olduğu için birçok farklı tarım ürünü yetiştirilmektedir kaliteli toprak olması mevsim normallerinde seyreden iklim şartları ülkemizde seracılık uygun bir ülke yapmıştır Türkiye’nin coğrafik durumu Akdeniz Marmara Ege Karadeniz sahil kesimleri yazları sıcak kışları ılık olmasını sağlamaktadır Bu da seracılığı olumlu etkilemektedir.
Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden? konusu hakkında uzun bir yazı;
Cevap : Seracılık iklimle ilgili çevre koşullarına tam olarak bağlı kalmadan bitkinin yetişmesi için gerekli olan sıcaklık nem ışık ve hava gibi etmenleri denetim altına almak demektir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi özellikle Antalya ve Mersin seracılıkta çok öndedir. Bunun sebebi topraklarının kaliteli olması sahil kesiminde geniş bir ova yer alması yazlar nasıl sıcak kışların ılık geçmesi yazları aşırı sıcak olduğu zaman soğutma çalışmalarına gerek kalmadan etrafına açarak gerekte imkanların kolaylıklar sağlanabilmesi o bölgelerde seracılığı geliştirmiştir Avrupa’da tüm Akdeniz kıyı şeridinde olan ülkeler seracılık yapabilir fakat ispanya ve Fransa turizmde ilerledikleri için seracılığa gerekli önemi vermiyorlar İtalya ve Yunanistan’ın sahil kesimleri dağlık olduğu için gerekli toprakları bulunmamaktadır Afrika tarafındaki ülkeler ise aşırı sıcaklıktan yazları soğutma işlemi yapamayacakları için seracılığa yapılmaz bu yönden ülkemiz seracılıkta Avrupa’nın bir sırasındadır. son yıllarda Muğla İzmir Yalova İstanbul Hatay’ın Samandağ ilçesi seracılık yapımında gelişmektedirler.
Ülkemizde seracılık genellikle Akdeniz bölgesi’nde ve mevsimin ve yağışlı geçtiği bölgelerde yapılmaktadır. Seracılık sayesinde yazın üretilen meyve ve sebzeleri tükete biliyoruz. Ayrıca senalar sayesinde birçok insan çiftçi geçim kaynaklarını sağlamaktadır. Seracılık sayesinde ülkemizde üretilen birçok ürün diğer ülkelere ihraç edilmektedir