Ders Notları

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hakkı gözetmesi ve insanlara değer vermesi ile ilgili hadislerinden örnekler yazınız.

8. Sınıf Din Kültürü Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hakkı gözetmesi ve insanlara değer vermesi ile ilgili hadislerinden örnekler yazınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hakkı gözetmesi ve insanlara değer vermesi ile ilgili hadislerinden örnekler yazınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap: “Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar, Allah katında, Rahman’ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklardır.” (Nesai, Adabu’l-kudat, 1)


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hakkı gözetmesi ve insanlara değer vermesi ile ilgili hadislerinden örnekler yazınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap: Hanımı ile iyi geçinip şakalaşanı Allahü teâlâ sever, rızklarını artırır [İLâl]

En üstün mümin, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranan güzel ahlaklı kimsedir [Tirmizi]

En iyi Müslüman, hanımına en iyi davranandır İçinizde, hanımına en iyi davranan benim [Nesai]

Ma’rûr İbni Süveyd şöyle dedi:
Ben, Ebû Zer radıyallahu anh’ı üzerinde değerli bir elbise ile gördüm. Aynı elbiseden kölesinin üzerinde de vardı. Kendisine bunun sebebini sordum; Ebû Zer, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında bir adama sövdüğünü ve onu annesinden dolayı ayıpladığını anlattı. Bunun üzerine Nebî sallallahu aleyhi ve sellem ona şöyle dedi:
“Sen, kendisinde Câhiliye huyu bulunan bir kimsesin. Onlar sizin hizmetçileriniz ve aynı zamanda kardeşlerinizdir. Allah onları sizin himayenize vermiştir. Kimin himayesinde bir kardeşi varsa, kendi yediğinden ona yedirsin, giydiğinden de giydirsin. Onlara üstesinden gelemeyecekleri şeyleri yüklemeyiniz. Şayet yükleyecek olursanız kendilerine yardım ediniz. ”


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hadisi şeriflerinde anlaşılacağı gibi elbette ki her zaman bulunduğunuz ortamlarda veya bir yönetici olarak yönettiğimiz ortamları adaletli bir şekilde yönetmek ve ortamlarda insanların hakkının gözetilmesi mesaj alındığına dikkat çekilmiştir. Hakkın gözetilmesi elbette ki haksızlığa uğramanın önüne geçen haksızlığa uğramış bir insan karşındaki insanın ne bir kötü durumda olur ve bu kötü bir durum insanları doğrudan bu şekilde etkiler haksızlığa uğrayan bir insan mutsuz hisseder ve mutlu olmadığı için toplumun huzuru da korunamaz her zaman haklının yanında olmak haklıysa olmak gerekir adaletli ve guvenilir ortamların esas yapısı budur.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.