8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 90-91-92-95 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Milli Mücadele Dönemi’nde Doğu ve Güney Cepheleri Cevapları Sayfa 90, 91, 92, 93, 94, 95
Milli Mücadele Dönemi’nde Doğu ve Güney Cepheleri Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları
1-Türk halkı, Doğu ve Güney cephelerinde hangi devletlerle mücadele etmiştir? Söyleyiniz.
Cevap: Türk halkı, Doğu ve Güney cephelerinde hangi devletlerle mücadele etmiştir? Söyleyiniz.
Türkler milli mücadele döneminde doğu cephesinde Kazım Karabekir Paşa komitesinde Ermenilerle mücadele etmiştir. Birinci dünya savaşı sonlarına doğru Osmanlı Doğuda Rusya ile savaşmaktaydı. Rusya’da Çarın yıkılması ve Sovyet Rusyanın kurulmasıyla Rusya Brest litowsk anlaşmasını imzalayarak savaştan çekildi. 93 harbinde Kars, Ardahan ve Batum’u Osmanlıya bırakarak savaştan çekilmiştir.
Kafkasyada oluşan bu otorite boşluğundan yararlanan Ermeniler Erimanda Ermeni devletini kurdular. Mondros Ateşkes Antlaşmasında kurulan Ermeni devletine Paris Barış Konferansında Ermenilere Doğu Anadolu verilerek Büyük Ermenistan devletini kurmaya karar verildi. İtilaf devletlerinden güç alan Ermeniler Erzurum ve Van a saldırarak köy ve kasbalarda katliam yapmaya başladılar. Kazım Karabekir paşa 15.kolordu komutanı olarak doğuda Sarıkamış Kars ı Ermenilerden kurtararak Ermenileri mağlup etmiştir. Ermeniler barış istemek zorunda kalarak 3 aralık 1920 de gümrü barış anlaşmasını imzalamışlardır.
Güneyde Adana, Antep, Maraş ve Urfa’yı Fransızlar işgal ettiler. Güney illerinde özellikle Maraş, Urfa, Antep gibi bölgelerde Fransızlara karşı bölge halkıyla milli kuvvetler arasında büyük çatışmalar olmuştur.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları
Soru : Doğu Cephesi’nin başarıyla kapanması diğer cepheleri nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Doğu Cephesi’nin başarıyla kapanması diğer cepheleri nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Doğu cephesi TBMM’nin doğuda Ermenilere karşı düzenli ordu ile mücadele ettiği bir cephedir. Bu cephede Ermeniler doğuda bir Ermeni devleti kurmak için çabalamışlardır. Kâzım Karabekir paşanın bu bölgede kahramanca savaşması ile Ermeniler mağlup edilmiş, Gümrü anlaşması ile Doğu sınırı güvence altına alınmıştır.
Gümrü anlaşması uluslar arası hukuki alanda TBMM’nin resmi imzaladığı ilk anlaşma olması bakımından önemlidir. Doğu cephesinin kapanması ile birlikte burada bulunan mühimmat ve askerler batı cephesine sevk edilmeye başlanmıştır. Batı cephesinde olumlu sonuçlar alınması güney cephesinde Fransızların Hatay hariç Anadoluyu terk etmelerine sebep olmuştur.
Soru : İngilizler daha önce işgal ettikleri Antep, Maraş ve Urfa’yı boşaltarak niçin Fransızlara devretmişlerdir? Açıklayınız.
Cevap: İngilizler daha önce işgal ettikleri Antep, Maraş ve Urfa’yı boşaltarak niçin Fransızlara devretmişlerdir? Açıklayınız.
İngiltere birinci dünya savaşı sırasında işgal ettiği, Urfa, Antep ve Maraş’ı Paris konferansında alınan kararlar sonucunda Fransızlara bıraktıklarını açıklamışlardır.
Anlaşma gereği Osmanlı toprakları paylaşımı sonucu Fransızlara bıraktıkları yerlerden çekilerek Fransızların Antep, Urfa ve Maraş’a girmelerini sağlamışlardır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 92 Cevapları
Soru : Yukarıdaki alıntıya göre bayrağın indirilmesine halk neden tepki göstermiştir? Bayrağın bir millet için önemini göz önüne alarak düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Bağımsızlık sembolü ve milletimizin kutsalı olduğu için halk tepki göstermiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1-Rahmiye Hanım hangi cephede kahramanlık göstermiştir? Yazınız.
Cevap: Hanım Güney Cephesinde cephede kahramanlık göstermiştir.
2-Rahmiye Hanım’a neden “tayyar” lakabı verilmiştir? Yazınız.
Cevap: İki arkadaşını korumak amacıyla tereddütsüz çatışma ortamına atıldığı için kendisine tayyar (uçan) lakabı verilmiştir.
3-Millî Mücadele’de yer alan diğer kadın kahramanlar kimlerdir? Araştırınız.
Cevap:
- Şerife Bacı
- Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar)
- Halime Çavuş (Kocabıyık)
- Nezahat Onbaşı (Nezahat Baysel)
- Çete Emir Ayşe (Emire Ayşe Aliye)
- Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma)
- Gördesli Makbule
- Tayyar Rahmiye
1-Urfa, Antep ve Maraş halkının yaşadıkları yöreleri işgalden kurtarmak için gösterdikleri cesaret ve kahramanlıklarını kendi cümlelerinizle açıklayınız.
Cevap: Urfa, Antep ve Maraş halkının yaşadıkları yöreleri işgalden kurtarmak için gösterdikleri cesaret ve kahramanlıklarını kendi cümlelerinizle açıklayınız.
Urfa, Antep, Maraş gibi bölgelerdeki insanlar vatanperver, namusuna düşkün, malına, mülküne bağımsızlığına, özgürlüğüne düşkün insanlardır. Başka bir devletin bayrağını askerinden emir almaya tahammülleri yoktur.
Maraş, Antep gibi yerlerde işgalci askerlerin yaptığı densizlikler halkta tepkiye yol açmış halk kendi içerisinde örgütlenerek işgalcilere karşı silahlı çatışmaya girmiştir. Kuvâ-yı Millîye ruhunun en erken doğduğu bölgeler buralar olmuştur. Çetecilik silahlı mücadele ilk olarak buralarda başlamıştır. Adana, Maraş, Antep ve Urfa gibi yörelerde yaşayan insanlar kendi yurtlarını Fransızlara karşı kurumuş vede silahlı mücadelede büyük başarı göstermişlerdir.
2- Doğu ve Güney cephelerinin başarıyla kapanmasının Batı Cephesi’ne ve Millî Mücadele’ye etkisi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Doğu ve Güney cephelerinin başarıyla kapanmasının Batı Cephesi’ne ve Millî Mücadele’ye etkisi nedir? Açıklayınız.
Doğu Anadolu’da Kazım Karabekir paşa Ermenilere karşı başarılı bir savaş yaparak zafere ulaşmıştır. Bu sayede TBMM ilk resmi anlaşmasını Ermenistan ile yapmıştır.
Güney cephesinde Fransızlara karşı Kuvâ-yı Millîye kuvvetleri Fransızları yenerek Fransızların bölgeden çekilmesini sağlamıştır. Doğu Anadolu ve Güney Anadolu’da kazanılan bu başarılarla burada bulunan askeri kuvvetler batıya sevk edilmiştir. Batıdaki askeri gücün artmasıyla Sakarya meydan savaşında daha büyük bir ordu ile mücadele etmemiz sağlanmıştır.
Osmanlı devleti II Dünya Savaşı’ndan sonra iyice yıkılmaya ve sömürgelere maruz kalmıştır Kurtuluş Savaşı’nın başlaması ve ben’in ve ilk adımlarını atan Mustafa Kemal ve arkadaşları Türk topraklarını yeniden Türk devletlerinde kazandırmak istemiştir Güney cephesi’nde ve Doğu cephesi’nde birçok düşmanlara karşı cephe almışlardır doğu cephesinde Ruslarla savaşmışlardır ayrıca Güney cephesi’nde Adana Kahramanmaraş Gaziantep Hatay gibi birçok ilimizin işgali Fransızların yaptıklarını biliyoruz Türk milleti vermiş oldukları milli mücadelede ne kadar çok kayıp ve zorluk çekseler de bu bölgeleri yeniden Türk devletlerine kazandırmayı başarmışlardır