8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 159-160 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Atatürk ve Sağlık Cevapları Sayfa 159, 160
Atatürk ve Sağlık Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları
Soru : Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sağlıkla ilgili temel görevleri nelerdir? Araştırınız.
Cevap: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sağlıkla ilgili temel görevleri nelerdir? Araştırınız.
- Sağlık konusunda eğitim ve araştırma faaliyetlerini geliştirmek ve bu konuda katkı sağlama.
- Kanunlarla ve cumhurbaşkanlığı tarafından verilen kararlar ile kendilerine verilen diğer görevleri yapmak.
- Gerek sağlık hizmetinde kullanılan gerekse de ilaç üretiminde kullanılan etken ve yardımcı maddelerin, kaliteli ve güvenli bir şekilde piyasaya sunulması ,halka ulaşması ve fiyatların belirlenmesi çalışmalarını yapmak.
- İnsan gücünde ve maddi kaynaklara tasarruf sağlamak ve verim arttırma yolunda çalışma yapmak.
Soru : Vatandaşların sağlık imkanlarından ücretsiz olarak yararlanması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hangi özelliği ile ilgilidir? Açıklayınız.
Cevap: Vatandaşların sağlık imkanlarından ücretsiz olarak yararlanması, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hangi özelliği ile ilgilidir? Açıklayınız.
Vatandaşların sağlık imkanlarına ücretsiz olarak ulaşabilmelerine Sosyal devlet anlayışı sağlamış olunur. Vatandaşlara eğitimden ulaşıma sağlığa her türlü temel haklara ücretsiz olarak ulaşmalarına Sosyal devlet anlayışından kaynaklanmaktadır.
Türkiye üzerinde özellikle son yıllarda Sosyal güvencesi olmayan insanlara dahi devlet ücretsiz olarak, sağlık hizmetleri sunabilmektedir. Buda ülkemizin ne kadar ileri gittiğini göstermektedir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 160 Cevapları
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaptığı çalışmaları araştırınız?
Cevap: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaptığı çalışmaları araştırınız?
İş sağlığı ve güvenliği ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı araştırma ve planlama yapmakta bunların uygulanmasını sağlamaktadırlar.
Üretilen ve ithal edilen kişisel koruyucu donanımların piyasaya sürülmesi sırasında gözetimini ve denetimini yapmak bu hususlarda usül ve esasları belirlemek iş yerindeki sağlık ve güvenlik risklerini belirlemek, koruyucu hizmetleri yürütmek iş yeri eğitimleri ve iş yeri uzmanları diğer görevlilerce iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitimler verilmesi ve usul ve esasları belirtmek.
2-Meslek hastalığı nedir? Araştırınız.
Cevap: Meslek hastalığı nedir? Araştırınız.
Meslek hastalıkları; kişinin çalıştığı yerin ortamında bulunan faktörler tesiriyle oluşan hastalıkların geneline verilen ortak addır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve genel sağlık Sigortası kanununun 14. maddesine göre ise, sigortalı olarak çalışan işçinin çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.
İşyerlerinde işçilerin güvenliğini sağlamak ve onların bulunmuş oldukları ortamın kendilerine verebileceği zarardan korumak için ,bazı tedbir ve önlemlerin alınması şarttır. Bu tedbirlerin alınması zorunda olunup, devlet tarafından denetlenmelidir. Denetlenen ve alınması gereken tedbirleri alan işyerlerinde bu hastalıkların görülmesi hadiselerinin nadir denecek kadar az sayıya düştüğü görülmektedir.
3-İş güvenliği tedbirleri alınmış kurum ve kuruluşlarda meslek hastalığına yakalanma riski var mıdır? Tartışınız.
Cevap: İş güvenliği tedbirleri alınmış kurum ve kuruluşlarda meslek hastalığına yakalanma riski var mıdır? Tartışınız.
İş sağlığı devletin, çalışan insanların sağlığını korumak için gerekli tedbirleri almasıyla sağlanır. Ancak insanlar her ne kadar sağlıklarına dikkat etseler de bulaşıcı hastalık olmasa da iş hastalıklarına çalışma hayatları süresince yakalanma riskleri vardır.
Meslek hastalığı sigortalı çalışan veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, ruhsal veya bedensel özürlülük halinin ortaya çıkmasıdır. İş güvenliği tedbirleri alınmış kurum veya kuruluşlarda meslek hastalığına yakalanma riskleri yüksektir.
4-Meslek hastalığı riski yüksek olan meslekler hangileridir? Örnek veriniz.
Cevap: Meslek hastalığı riski yüksek olan meslekler hangileridir? Örnek veriniz.
Maddeler halinde Meslek hastalığı riski yüksek olan meslekler şunlardır ;
- Askerler,
- Polisler,
- Fırıncı ustaları
- Tehlikeli işlerde çalışanlar,
- İnşaat ustaları,
- Demir çelik fabrikalarında çalışanlar,
- Radyasyona maruz kalan işler
1-Okulunuzda iş sağlığı ve güvenliği alanında alınan tedbirleri araştırınız. Bu konuyla ilgili bir afiş hazırlayınız.
Cevap: Okulunuzda iş sağlığı ve güvenliği alanında alınan tedbirleri araştırınız.
- Engelli olan arkadaşlarımız için merdivenler ve geçiş alanları emniyetli hale getirmiştir.
- Acil durumlarda acil çıkış levhaları uygun yerlere konmuştur.
- Yangın tüpleri yeterli miktarda ve her katta bulunmaktadır.
- Okul bahçesi ve okul içerisindeki çukurlar ,tesisat geçiş yerlerindeki yerler gibi kişinin yaralanmasına sebep olacak yerler güvenli hale getirilmiştir.
2-Atatürk inkılapları bir bütün olarak ele alındığında inkılapların yapılmasındaki temel gerekçelerin neler olduğunu açıklayınız.
Cevap: Atatürk inkılapları bir bütün olarak ele alındığında inkılapların yapılmasındaki temel gerekçelerin neler olduğunu açıklayınız.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılan ilke ve inkılaplar halk adına yapılmış. Türkiye Cumhuriyeti halkının daha modern daha çağdaş bir hayat biçimi içerisinde yaşamaları için dünya Toplumları içerisinde saygınlık elde edebilmeleri için yapılmış devrimlerdir.
cumhuriyetin ilanından sonra birçok yeni ilke ve inkılapları sahip olduk bunların başlıcaları sağlık alanında yapılan ilke ve inkılaplar Iğdır Mustafa Kemal Atatürk sağlık hakkının önemli bir hak olduğunu biliyordu bu alanda birçok yenilikler ve inkılaplar yapmıştır özellikle hastane sistemlerinin iyileştirilmesi ve bu alanda geliştirilmesi dünyada mevcut olan sağlık merkezlerine göre uyum sağlanması esas alınmıştır.