7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 83-84-86-88 Cevapları Tutku Yayınları
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Hazırlık Çalışmaları Cevapları Sayfa 83
Hazırlık Çalışmaları Metni Cevapları
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 83 Cevapları
Soru : 1. İbadet, savm, adap, nezaket ve hilm kavramlarının anlamlarını araştırınız
Cevap:
İbadet: Tanrı’ya yönelen saygı davranışı, din buyruklarını yerine getirme.
Savm: Oruç anlamına gelmektedir.
Adap: Töre, yol yordam
Nezaket: başkalarına karşı incelikli ve saygılı davranma, incelik, naziklik.
Hilm: Allah’ın özelliği olarak hilm, kullarına karşı yumuşak davranışlı ve merhametli demektir.
Soru : 2. Oruçla ilgili bir ayet ve bir hadis öğrenerek bunları defterinize yazınız.
Cevap:
- “Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.” (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)
- “Ramazan hilâlini görünce oruç tutunuz. Şevval hilâlini görünce de oruca son veriniz. Ramazan’ın başlangıcı bulutlu bir güne rastlarsa, Şâban’ı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm 11)
Soru : . Peygamberimizin (s.a.v.) farz ve vacibin dışında hangi zamanlarda oruç tutmaya önem verdiğini araştırıp öğreniniz.
Cevap:
- Şevvâl ayından altı günü oruçla geçirir, Muharrem’in 9-10 veya 10-11’inci günlerinde Aşûre orucu tutardı.
- Her hicrî ayın “Eyyâm-ı Bîz” denilen 13, 14 ve 15’inci günlerinde oruç tutmaya ehemmiyet verirdi
Soru : 4. Bir Müslüman olarak giyim kuşam konusunda ölçülerimiz ne olmalıdır? Diyanet İşleri Başkanlığının resmî sitesinden ve ilmihâl kitaplarından araştırınız.
Cevap: Giydiğimiz kıyafetler vücut hatlarımızı belli etmemesi gerekmektedir. Kol bileğinden bacak bileğine kadar kapalı ayrıca baş ve boyunda kapalı olmalıdır.
Soru : 5. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) nezaketiyle ilgili örnek olaylar araştırıp bunları defterinize not ediniz.
Cevap:
- Peygamber efendimiz misafirlerine çok önem verirdi, oturmaları için üstündeki hırkayı çıkarır misafirini buyur eder, kimi zaman da kendi altındaki minderi rahat etsin diye misafirlerine verirdi.
- Sesini yükseltmez, kimsenin kalbini kıracak sözler söylemez ve hiç kötü sözler söylemezdi.
- Kimseyi mahcup edecek, incitecek sözler söylemezdi. Yanlış gördüğünde o kişiyi utandırmadan bunun yanlış olduğunu göstermenin bir yolunu bulurdu.
- Hz.Muhammed kendisinden bir şey istendiğinde o şeyi yapmak isterse veya yapabilecek durumda ise “tamam” derdi, ama yapmak istemediği şeye asla “hayır” demezdi, susar ve cevap vermezdi.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Peygamberimizin İbadet Hayatı Cevapları Sayfa 84, 85, 86, 87, 88
Peygamberimizin İbadet Hayatı Metni Cevapları
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 84 Cevapları
Soru : İbadetlerimizi yerine getirme konusunda neden titiz olmalıyız? Açıklayınız
Cevap: Dinimiz İslam dinidir. İbadetler bizlere farz kılınmıştır. Yani yapmakla zorunlu olduğumuz ibadetlerdir. Bu ibadetleri inancımızı ölçmek için de yaparız. İçten bir şekilde ve titizlikle yapmamız gerekir.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 86 Cevapları
Bir keresinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.), geceleyin namazı biraz fazla uzatmıştı. Bu duruma şahit olan Hz. Aişe Validemiz (r.a.), “Ya Resulallah! Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışladığı hâlde neden kendini bu kadar yoruyorsun?” diye sormuştu. Rabb’ine (s.a.v.) sonsuz bir sevgi ve saygıyla bağlı olan Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), “Ey Aişe! Şükreden bir kul olmayayım mı?” buyurarak cevap vermişti.
(Buhârî, el-Câmiu’s-Sahih, Teheccüd, 6.)
Soru : Yukarıdaki metin, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hayatında ibadetin yeri hakkında size neler düşündürmektedir? Biz bu metinden hangi mesajları çıkarabiliriz? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Peygamber efendimiz için ibadet Allah ile en iyi iletişim yoludur. En iyi şekilde yerine getirmeye çalışmıştır.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 88 Cevapları
Soru : Yukarıdaki şemaya ibadetle ilgili başka neler eklenebilir? Konuda öğrendiklerinizden ve örneklerden de yararlanarak boş kutuları doldurunuz.
Cevap: İbadet:
- Sadece Allah (c.c.) için yapılır.
- İnsanın yaratılış gayesidir.
- Allah’a şükür şeklimizdir.
- İslam’ın temel şartlarındandır
- Dinimizin direğidir.
Müslümanlar namaz kılarak oruç tutarak zekat vererek peygamber efendimizin hadislerinde uygulayarak ve kur’an-ı Kerim’i okuyarak ibadetler yapabilirler. İbadetler yalnız Allah’a yapılabilir. Tek ve bir yaratıcı olan Allah’a ibadet ettiğimiz zaman kulluk hakkımızı yerine getirmiş oluruz. Müslümanların yaptığı en güzel ibadetlerden biri namaz kılmak ve namaz kıldıktan sonra Allahu Teala yönelerek dua etmektir. Dua yolu allah’la iletişime sağlamaktadır. Dua ettiğimiz zaman Allah’a yönelir Allah’tan ister ve gelebilecek en hayırlı işlerin Allah’tan gelebileceğini temenni ederiz
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem pazartesi ve Perşembe günlerini oruçlu geçirirdi. Bugünlerin Müslümanlara sünnet olması gerektiğini söylerdi. Çünkü oruç tutmak insan sağlığı nefsin terbiyesi için büyük bir önem teşkil ediyor. Ramazan ayında oruç tutmak farz kılınmıştır. Ergenlik çağına girmiş ve sağlığı yerinde olan tüm müslümanların ramazan ayı boyunca olması gerektiğini belirtmiştir