6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13-14-15-16 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Kültür Ve Toplumsal Birliktelik Metni Cevapları Sayfa 13, 14, 15, 16
Kültür Ve Toplumsal Birliktelik Metni Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 13-14-15-16 Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 13 Cevapları
Soru : Millî bayramlarımızın, ülkemizin her tarafında coşkuyla kutlanmasının toplumsal birlikteliğe katkıları nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Milli bayramlar toplumumuzun millet olduğunu hatırlatan önemli günlerdendir. Milli bayramlar tarihimiz in önemli kırılma noktalarının yıldönümleridir.
Bu nedenle Milli bayramlarımızı coşkuyla kutlarız Bugünlerde her yeri bayraklarla süsler Böylece Sevincimizi milletçe yaşar ve paylaşmış oluruz, en önemli bağımsızlık sembollerimizden olan bayrak bizim için kutsal ve değerlidir. Bu yüzden okullarımıza balkonlarımıza pencerelerimize bayraklar asarak mutluluğumuzu göstermiş oluruz.
Milli bayramlarımızı coşkuyla kutlamamızın sonucunda toplum içerisinde insanlarda toplum bilinci oluşmuş olur , vatan ve millet sevgisi artar, toplumsal dayanışmayı arttırır, millet olarak ülkemizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefte de birlikte yürüme gayesi içerisinde olurlar.
Düşünelim Tartışalım
Soru : Okuduğunuz haberden yararlanarak aşağıdaki soruyu cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Havzalı kadınların kış mevsiminde tükettikleri yiyeceklerin bazılarını beraberce hazırlamalarının toplumsal birlikteliğe katkısını açıklayınız.
Cevap :
Havzalı kadınların Kış mevsiminde tükettikleri yiyecekleri bazılarını beraberce hazırlamalarını adına İmece usulü denir. İmece bir işi yardımlaşarak birlikte yapmaktır sanlar tek başlarına yapamayacakları zor işleri İmece usulüyle kolaylaştırabilirler Türk geleneğinde önemli bir yeri olan İmece uygulaması toplumda birçok için kolaylıkla kolaylıkla hallolmasını sağlar.
Bu yolla ihtiyacı olan ihtiyacı karşılanır zor durumda olan kişileri bu durumda kurtarılır. Havzalı Kadınlar da aynı bunu yapmışlardır. Buna benzer İmece usullülerini tarım işçiliğinde de görürsünüz. Örneğin Giresun’u fındık sahipleri veya Balıkesirli zeytin sahipleri birbirlerine İmece usulüyle yardımlaşarak işleri kolaylıkla bitirmektedirler.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 16 Cevapları
Sıra Sizde
Soru : Bir toplumun kültürünün oluşmasında etkili olan unsurlardan dil, din ve tarih hakkındaki düşüncelerinizi aşağıda verilen tabloya yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Dil Toplumsal birlikteliğin oluşmasındaki yeri ve önemi
Cevap :
Dil birliği milleti oluşturan özelliklerin en başında gelmektedir. Bir milletin dili onun tarihi dini ve kültürü ile iç içedir millet için gerekli olan her şey dilde saklanır.
Dil milletin manevi ve kültürel değerlerinin millet olma özelliklerini bünyesinde sımsıkı muhafaza eder, dil milleti meydana getiren bireyler arasında ortak duygu ve düşünceleri meydana getirir.
Bir milletin birlik ve bütünlüğünü sağlayan en güçlü bağdır. Milletin kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktararak tarih bilincini oluşmasını sağlar. Dil sayesinde sanat eserleri oluşturulur ve milletin estetik anlayışı ortaya konmuş olur. Dil kendi canlılığı ve oluşu milleti canlı ve bir arada tutmayı sağlamış olur.
Din Toplumsal birlikteliğin oluşmasındaki yeri ve önemi
Cevap :
Din toplumsal kurumların en kapsayıcılığı olanı ve en güçlüdür. Bu yüzden toplumsal Kural ve ahlak ülkelerinin toplum tarafından benimsenmesi noktasında din büyük rol oynamaktadır.
İnsanlara güzel ahlaki acil davranmayı emreder. Bu sebeple gerçek anlamda dini kuralların önemsendiği toplumlarda kötü davranışlar ve adaletsizlik görülmez toplumlarda tıpkı insanlar gibi psikolojiye sahiptir. Bu noktada toplumun psikolojisi güçlü olması için din insanlara güvenecekleri sığınacakları bir limandır. Dini hassasiyetlerin bulunduğu toplumlarda aile kurumu daha sağlamdır.
Bu sebeple daha mutlu çocuklar yetişir mutluluk topluluğun ruh sağlığını da olumlu etkiler. Toplumlarda farklı gelir seviyesini insanlar yaşar bu durumda toplumsal adaletin sağlanması için din paylaşmayı teşvik eder. Bu hususta İslam’da zekat farzdır. İnsanlar arasında bu paylaşıma aynı zamanda bireylerin birbirlerini sevip saymasını yolunu açar toplum yapılan ibadetler insanların birbirlerini daha iyi tanımalarını empati yeteneklerini geliştirir. Bu ibadetler onlara ortak ülkelerini hatırlatır birbirlerine daha fazla güvenme sağlamış olurlar
Tarih Toplumsal birlikteliğin oluşmasındaki yeri ve önemi
Cevap :
Tarih bir millete dolaylı yollardan sahip olduğu kültürü oluşturan meydana getiren unsurlardan bir tanesidir. Bir toplumun çağlar içerisindeki ilerleyişi ve görünüşü tarih içeriz tarih geçmiştir.
Fakat mazinin bugüne ve yarına etkisi sürmektedir. Millet içerisindeki bağları sıkılaştırır ve güçlendirir. Temel olarak kader birliği de diye bilmekteyiz. Aynı millet içerisinde vatandaşlar yine tarih sayesinde akrabalık bağlarının bilincinde olurlar.
Nereden gelip nereye gideceğiz, ne hayatının nasıl yaşayacağını gelenek ve göreneklerini tarih şekillendirir. Geçmiş ten gelen yaşanmışlıklar ve alışkanlıklar bugünü şekillendirmektedir. Topluluklar aynı şeylerden hoşlanırlar ilgi duyarlar ve o yönde birlikte ilerlerler Sonuç olarak tarih toplumsal birlikteliğin oluşmasındaki yeri çok büyüktür.
Milli bayramlarımız her sene büyük bir coşku ve sevinçle kutlanır o günlerin anısına süslemeler yapılır şiirler ve yazılar okunur ayrıca güzel etkinlikler yapılarak günün anlam ve önemi anlatılır. Milli bayramlarımız elbetteki atalarımızın milli mücadelesi’nde bize hatırlatan ve bu vatan topraklarının ne kadar kıymetli olduğunu belirten bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi olan İstiklal marşı’mızın ve bayrağımızı her zaman korumamız gerektiğini ifade eden bu bayramlarda her zaman mutlu ve huzurluyuz.