6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 189-190-191 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Nitelikli İnsan Gücü Metni Cevapları Sayfa 189, 190, 191
Nitelikli İnsan Gücü Metni Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 189-190-191 Cevapları
Soru : Gelecekte ülkenize fayda sağlamak için yapmak istedikleriniz nelerdir? Bunun için hangi özelliklere sahip olmanız gerekir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Gelecekte ülkeme faydalı olmak için büyük fabrikalar açmak isterdim. Bu sayede fabrikamda çalışan insanların para kazanarak ailelerini geçin vermelerine imkan sağlamış olurdum. Böyle bir fabrika açmak için öncelikle girişimci olmam gerekir.
Ayrıca çok çalışkan olmak önemlidir yaptığımız işlerde en başarılı olan ben olmalıyımdır. Ayrıca ticari bir kabiliyetim ve de iyi bir eğitim almış olmam gerekir eğitimim en iyi okullarda en yüksek başarılar elde etmiş geleceğin Ticaret faaliyetlerini takip edebilen insanlarla iyi ilişkiler kuran çevresindeki insanlara fayda sağlayan bir karakterde olmalıyım.
1886 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Nuri Bey (Görsel 5.83) eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra 1903 yılında Ziraat Bankasının açtığı memurluk sınavını kazanarak Ziraat Bankasında memur olarak çalışmaya başladı. 1910’da Maliye Bakanlığının sınavını kazandı ve maliye memuru oldu. Maliye Bakanlığında çeşitli kademelerde çalışırken bir yandan da yükseköğrenimini tamamladı. Bir süre sonra devlet memurluğundan istifa etti ve ticaret hayatına atıldı.
Mehmet Nuri Bey, Millî Mücadele Dönemi’nde İstanbul’da ticaretle uğraşırken bir yandan da Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinin Maçka Şubesini yönetti. Millî Mücadele’nin başarıyla sonuçlanmasının ardından devlet yönetimi, ülkenin ulaşım sorununu çözmek için demir yolu ağını genişletmeye karar verdi. Samsun-Sivas demir yolu yapımını üstlenen Fransız şirketi 1926 yılında işi bırakınca Mehmet Nuri Bey, kardeşi Abdurrahman Naci Bey’le birlikte demir yolunun yapımını üstlendi. Kardeşiyle birlikte çalışarak Samsun-Erzurum, Sivas-Erzurum ve Afyon-Dinar hattının 1012 kilometrelik demir yolunu bir yıl gibi kısa bir sürede tamamladı. Dağlık ve kayalık arazide balyozlarla dağları delerek tünel açmak zorunda kalmalarına rağmen işlerini zamanında tamamladılar. Başarılarından ötürü 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Nuri Bey ve kardeşi Abdurrahman Naci Bey’e “Demirağ” soyadını verdi. Mehmet Nuri Demirağ, demir yolu yapımını sürdürürken bir yandan büyük inşaat projelerine de başladı. Karabük Demir Çelik, İzmit Selüloz, Sivas Çimento, Bursa Yünlü Sanayi Dokuma tesislerini ve Eceabat Havalimanı’nı inşa etti.
Devrin zengin iş adamlarından biri olan Demirağ, 1936 yılında uçak fabrikası kurma girişimine başladı. O yıllarda ordunun uçak ihtiyacı halktan ve iş adamlarından toplanan bağışlarla karşılanmaktaydı. Uçak satın almak için başlatılan bir bağış kampanyasına katılması istendiğinde “Benden bu millet için bir șey istiyorsanız, en mükemmelini istemelisiniz. Madem ki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim.” sözleriyle karşılık vermişti.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 190 Cevapları
Nuri Demirağ uçak fabrikasını memleketi Divriği’de kurmayı planlamıştı. Ancak öncelikle İstanbul’da deneme amacıyla bir atölye binası inşa edildi. Deneme uçuşlarını yapabilmek için Yeşilköy’de büyük bir havaalanı yapıldı. Bu alan uzun yıllar Uluslararası İstanbul Atatürk Havalimanı olarak kullanıldı. Uçakları kullanacak pilotların yetişmesi için bir havacılık okulu kurmak gerekiyordu. Pistin bulunduğu arazide Gök Okulu kuruldu. Bu okulda, 1943 yılında kadar 290 pilot yetiştirildi. Yeşilköy’deki Gök Okulundan önce Divriği’de de bir Gök Ortaokulu açıldı. Sivas’ın hiçbir ilçesinde ortaokul yokken açılmış bu okulda öğrencilerin tüm masrafları karşılanıyor; öğrenciler havacılığa özenmeleri için İstanbul’a getiriliyor ve onlara uçuş dersleri veriliyordu. Uçak fabrikasında üretilecek uçak ve planörlerin planını Türkiye’nin ilk uçak mühendislerinden olan Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936’da ilk tek motorlu uçak üretildi ve bu uçağa Nu.D.36 adı verildi. 1938’de Nu.D.38 adlı çift motorlu altı kişilik yolcu uçağı yapıldı (Görsel 5.84).
Nuri Demirağ, havacılık alanında çalışmalarına 1939’da Türkiye’nin ilk yerli paraşüt üretimini gerçekleştirerek devam etti. 1941’de tamamen Türk yapımı ilk uçak İstanbul’dan Divriği’ye uçtu. Bu uçuştaki pilot, Nuri Demirağ’ın oğlu ve aynı zamanda Gök Okulunun da ilk mezunlarından biri olan Galip Demirağ’dı. Nuri Demirağ 1954 seçimlerinde Sivas milletvekili oldu. Çölleşme, tarım, hayvancılık, enerji, barajlar, köprüler, limanlar hakkında çalışmalar yaptı. 13 Kasım 1957’de İstanbul’da hayatını kaybetti.
Soru : Okuduğunuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Nuri Demirağ’ın çalışmalarının ülke ekonomisine katkıları neler olabilir?
Cevap :
Nuri Demirağ çalışmaları ile büyük katkılar sağlamıştır Nuri Demirağ Öncelikle ülkemizde o dönemde demiryolu çalışmaları yarım bırakıldığında Fransız şirket tarafından yarım bırakılan işleri devralarak bir gün gibi kısa bir sürede Balyoz larla tüneller açarak tren yolunu tamamlamıştır, Kardeşiyle birlikte çalışarak Samsun-Erzurum, Sivas-Erzurum ve Afyon-Dinar hattının 1012 kilometre yol yapmış tır.
Ayrıca ilk yerli uçak fabrikasını Dinar’da açmış İstanbul Yeşilköy’de İlk uluslararası Havalimanı inşa etmiş Gök Okulu açarak burada pilot eğitimleri vermiştir Türkiye’nin ilk yerli tek motorlu uçağı ilk çift motor yerli uçağı ve de ilk yolcu uçağını yaparak uçurmuştur.
Nuri Demirağ’ın sahip olduğu kişisel özellikler nelerdir?
Cevap :
Nuri Demirağ ülkemize büyük hizmetler etmiş ilk girişimci iş adamlarımızdandır. Türkiye’nin ilk yıllarında girişimleri ile Türkiye’nin illeri atılımında büyük rol üstlenmiştir tren yolu havanın oluşumunda ve ilk yerli uçak yapımlarında ve değil paraşütün de Nuri Demirağ’ın imzaları vardır, Bu kadar çalışkan Ve başarılı bir insan karakteristik özellikleri şunlardır;
- Ülkesine karşı Sorumluluk sahibi birisidir.
- Ülkenin geleceği için girişimlerden geri durmamıştır.
- Hayallerini gerçekleştirmek için çalışmış hayallerinin peşinde gitmiştir.
- İleri görüşlü geleceğin havacılıkta olduğunu anlayarak havacılığa önemli yatırımlar yapmıştır.
- Vatansever Yurtseverdir.
- Cesaretli ve işlerden kaçınmayan birisidir.
- Engeller karşısında yılmayan kişilik özelliklerine sahiptir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 191 Cevapları
Soru : Aşağıda bazı meslek grupları için nitelikli insan gücünün özellikleri açıklanmıştır. Kişilerin bu özelliklere sahip olmalarının ülke ekonomisine katkıları nelerdir? Düşüncelerinizi noktalı yerlere yazınız.
Bir çiftçi tarlasında yetiştirmek için doğru ürünleri seçmeli, yetiştirdiği ürünlerin özelliklerini iyi bilmeli, tarımsal hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmalı ve hava olaylarını takip etmelidir. Çiftçi bu sayede
Cevap :
Yetiştirmekte olduğu ürünlerden kaliteli ürün elde etmiş olur elde etmiş olduğu bu kaliteli ürünü piyasada ihracat ürünü olarak satma imkânına erişmiş olur. Kaliteli ürünün alıcısı çok olacağı için fiyatta sıkıntı çekmez alın terinin karşılığını tam olarak almış olur.
Bir otomobil tamircisi teknolojiyi takip etmeli, yeniliklere açık olmalı, tamir ettiği otomobil parçalarının kullanım ömürlerini ve bu parçaları nereden temin edeceğini iyi bilmelidir. Otomobil tamircisi bu sayede
Cevap :
Ne yaptığı işlerden müşteri memnuniyetini sağlamış olur memnun bir müşteri çevresindeki diğer arkadaşlarının da bu otomobil tamircisi ne önerecektir. En iyi reklam yaptığın yaptığınız iştir ne kadar titiz ve kaliteli iş yaparsanız yaptığınız işe o kadar saygı duyulur.
Yaptığınız işin kaliteli olduğunu bilen herkes size güvenir arkasına bakmadan siz de malın teslim ederek sağlam bir şekilde tekrar alacağını bilir. Bu sayede Siz yapmış olduğunuz işten iyi kazanç elde etmiş olursunuz wt işinizin hakkını vermiş olursunuz Hakkınızda aldığınız para da size helaldir.
Bir öğretmen öğrencilerini öğrenmeye teşvik etmeli, planlı hareket etmeli, mesleki olarak kendini geliştirmeli ve öğrencilerin kendi özelliklerini tanımalarına yardımcı olmalıdır. Öğretmen bu sayede
Cevap :
Geleceğe umutla bakan öğrenciler yetiştirmiş olur. Planlı ve programlı olduğu için hangi öğrencisinin hangi karakterde hangi mesleğe daha uygun olduğunu bileceğin den her öğrencisine ayrı ayrı ilgi göstererek öğrencilerine yönlendirme yapacaktır.
Bu sayede öğrenciler başarılı olacağı yönde hayaller üretmeye başlayacak hayallerinin arkasında giden pes etmeyen başarı seviyesi gayet yüksek çalışkan özverili insanlar olacaklardır vatana ve millete daha hayırlı bireyler olarak hayata atılacaklardır.
Bir mühendis bilimsel gelişmeleri takip etmeli, sorunları çözebilmeli, yenilikçi, fikirlere açık ve üretken olmalıdır. Mühendis bu sayede .
Cevap :
Yaptığı işlerde başarılı olduğu gibi geleceğim projelerinin içerisinde yer alacaktır. Değişen dünyada gelişen teknoloji içerisinde harika mühendislik çalışmalarıyla yaptığı işlerde kendi imzasından gurur duyacak çevresindeki insanlar tarafından takdir edilen güvenilir tuttuğunu koparan verilen işleri tam layığı ile yerine getiren insanların gözdesi ismi en yüksekte 1 sıralarda yer alan insanlar tarafından tercih edilen bir kişi olarak hizmetlerine devam edecektir.
Nitelikli insan yetiştirmek elbette eğitimle olmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk bunu önceden görmüş Cumhuriyeti kurarak cumhuriyetin getirmiş olduğu yenilikler ve inkılaplarla eğitime önem vermiş Türk gençlerinin eğitimle ülke ekonomisine ve nitelikli insan olmak gibi temel değerlere sahip olabileceğine inanmıştır. Öncelikle biz öğrencilerin ve çocukların dersleri de çalışarak Güzel bir meslek edilmesinin yanı sıra ahlaki değerlerimize dikkat ederek Erdemli birer insanlar olmak ülkemizin ve kendimizin geleceğini oluşturur. Nitelikli insan her çevrede ve her bölgede çevresindekilere ve kendisine faydalı olan insan niteliğindedir.