5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13-14-15-16 Cevapları ATA Yayıncılık
5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13-14-15-16 Cevapları ATA Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Olayların Çok Boyutluluğu konusunun bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13-14-15-16 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
5.Sınıf ATA Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 13-14-15-16. Sayfa Cevapları Olayların Çok Boyutluluğu
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları ATA Yayıncılık
Olayların Çok Boyutluluğu Cevapları
Soru : “Herhangi bir olayın ortaya çıkması tek bir nedenle açıklanamaz.” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Olayların meydana gelmesinde bazen bir olay , bazense birden farklı olay var olabilir. Olayların meydana gelmesinde farklı nedenlerden olmasına ”çok boyutluluk” adı verilir.
Mesela bulunmuş olduğunuz yere büyük bir alış veriş merkezi açıldığını düşünelim. Bu hem maddi gücü arttıracak, alışverişi hızlandıracak, birçok kişi iş imkanı bulacak ve çevreden insanları oraya gelmesi sağlanacaktır.
Öğrendiklerimi Uyguluyorum
Yandaki görseli inceleyerek trafik kazalarının nedenlerini ve sonuçlarını aşağıya yazınız.
Cevap:
Trafik kazalarının nedenleri :
- Trafik işaret ve levhalarına uymama
- Trafik ışıklarına uymama , kırmızı ışıkta geçme
- Hatalı sollama yapma
- Aşırı hız
- Dikkatsizlik
- Bilinçsizlik, Eğitimsizlik
- Alkollü araç kullanımı
Trafik kazalarının sonuçları :
- Trafik işaret ve levhalarına uymama; Dönüşlere ve virajlara dikkat edemeyerek çarpma veya uçma gibi durumlar
- Trafik ışıklarına uymama , kırmızı ışıkta geçme; Diğer tarafta yeşilde geçmiş olan araçla veya yoldan geçmeye çalışan yayaya çarpma
- Hatalı sollama yapma Diğer sürücüleri de riske sokma
- Aşırı hız; Kırmızı ışıkta duramama , ani fren yapamayarak kaza yapma veya birine çarpma
- Dikkatsizlik; Aniden sürücü yetkisini kaybedebilir.
- Bilinçsizlik, Eğitimsizlik
- Alkollü araç kullanımı; Kişinin bilinci tam yerinde olmadığı için her türlü hatayı yapabilir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları ATA Yayıncılık
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metnin altındaki soruları cevaplayınız.
Cevap:
Plastik Torbalar ve Çevre
Plastik torbaların kullanımı, 1990’lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Ancak bugün onlara el değmemiş doğal alanlarda bile rastlamak olası. Onları yaşamımızın hemen her alanında kullanıyoruz. Plastik torbaların yaygın olarak kullanılması, ucuzluğuna ve üretim sürecinin kolaylığına dayanıyor. Plastik alışveriş torbalarının üretimi, kese kâğıtlarına göre %40 daha az enerji gerektiriyor. Dünyada her yıl bir trilyon kadar plastik alışveriş torbası kullanılıyor.
Çöpe atılan plastik torbaların önemli bir bölümü akarsulara ve denizlere ulaşıyor (Görsel 1.5); kentlere, kentlerin dışındaki kırsal alanlara ve çöp alanlarının çevresine yayılıyor. Sonuç olarak çöpe atılan plastik torbalar hem büyük bir kirlilik oluşturuyor hem de çeşitli canlıların yaşamını tehdit ediyor. Uzmanlara göre çözüm, yeniden kullanılabilir malzemelerden yapılan alışveriş torbalarının yaygınlaştırılması. Çeşitli yollardan çevreye yayılan plastik torbalar İrlanda, Tayvan, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelerde öyle büyük bir sorun hâline gelmiş ki bu ülkelerin bazılarında plastik torba kullanımı yasaklanmış, bazılarındaysa bu konuda ağır vergiler getirilmiş. İngiltere’de ve ABD’nin kimi bölgelerinde de bu konu ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.
1. Plastik torba kullanımının yaygınlaşmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Plastik torbaların yaygın olarak kullanılması, ucuzluğuna ve üretim sürecinin kolaylığına dayanıyor.
2. Plastik torba kullanımının yaygınlaşması diğer canlıların yaşamlarını nasıl etkiler?
Cevap: Akarsulara ve denizlere ulaştığı için yaşam alanlarına temiz su kaynaklarına zarar vererek diğer canlıların yaşamlarını olumsuz etkiliyor.
3. Çevre kirliliği sorununa duyarlı davranan insanlar, bu sorunu gidermek için ne gibi çözüm önerileri getirmişlerdir?
Cevap: Poşetlerin kullanımı bazı yerlerde kullanımı yasaklanmış ve bazı bölgelerde ağır verdiler getirilmiştir.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları ATA Yayıncılık
TEMA’nın kuruluş amaçları nelerdir?
Cevap:
Kuruluş amaçları :
- Topraklarımızı tehdit eden erozyona karşı dikkat çekmek ve mücadelede en ön safta katkıda bulunmaktır.
- Tema vakfının amaçlarından bir tanesi de ekosistemi oluşturan şu, orman, biyolojik çeşitlilik
- Doğa üstlerinde bulunan tüm doğal varlıkların korunması ve bu konuda toplumsal bilincin oluşmasını sağlamaktır.
- Doğal ormanları korumak, ağaçlandırma çalışmalarında bulunmak, toplumun bireylerine ağaç sevgisini aşılamak.
- Tarım alanları, mecralar hayvanların yaylım alanı olan çayırları amaçları dışında kullanılmasını önlemek
- Doğal varlıkların korunması ve bunların doğru şekilde yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük edip destek vermesi
TEMA’nın çalışmaları, diğer canlı türlerinin yaşamını nasıl etkiler?
Cevap: Temanın çalışmaları olmasaydı bir çok mikroorganizma, mantar, bitki, hayvan türü yok olacaktı. Çünkü tema ağaçlandırma ve bitkilere verdiği önemle bu canlıların yaşama ortamlarının varlığını sürdürmeleri sağlamaktadır. Mikro çeşitliliğini azalması eko sistem döngüsüne zarar verir.
Tatlı su kaynaklarını olumsuz etkiler. Ayrıca temanın yapmış olduğu ağaçlandırma çalışmaları erozyon afetinin önüne geçmektedir. Diğer canlılarında yaşam ortamının korunmasını sağlar.
TEMA’nın çalışmaları, insan yaşamını hangi alanlarda etkiler?
Cevap: Tema insanların yaşamını olumlu bir şekilde etkiler. Temanın hizmetleri erozyonla mücadele etmek, ağaçlandırma çalışması yapmak, doğayı korumak gibi faaliyetlere bulunan önemli bir vakıftır. Bu vakıf ağaçlandırma çalışması yaptığı için öncelikle doğal afetlerden biri olan erozyonla mücadele eden bir vakıftır. İnsanların ve hayvanların hayatını etkiler.
Erozyonla mücadele ederek, toprağın aşınmasını engeller. Ağaçlandırma yaparak insanların ve diğer canlıların temiz bir ortamda ve bol oksijenle buluşmasını sağlar. Ağaçlandırma çalışması yaptığı için ayrıca kış günleri çiğ gibi doğal afet tehlikelerinin azalmasını sağlar. Tema vakfı doğal varlıkları koruyarak, vahşi canlılarında yaşam ortamlarını korumuş olur.
TEMA’nın çalışmaları, çevre bilincinin gelişmesi açısından ne gibi sonuçlar doğurur?
Cevap: Tema vakfı kuruluş amacı ile Türkiye çöl olmasın sloganı ile erozyona karşı mücadele etmek için kurulmuş bir kuruluştur. Ağaçlandırma çalışmaları, doğayı koruma gibi faaliyetleri bulunur.
Bu faaliyetleri Türkiye’de toplum içerisinde bilinçli bir şekilde ağaçlandırma ve erozyona karşı mücadeleye yöneltmektedir. Tema vakfı bu uğurda gönüllü vatandaşlarla ortak çalışmakta her yıl binlerce ağaç dikerek, Türkiye’nin her bir köşesinde doğaya katkıda bulunmaktadırlar.
Doğal çevrenin korunması ve temiz kalması elbette ki insanların tüketmiş olduğu birçok ürünleri geri dönüşüme atarak yeniden kazandırılmasıyla olabileceğini bilmekteyiz. Doğal çevre plastik cam atık yağ atık pil ve karton gibi geri dönüşümü mümkün olan ürünler sayesinde hızla kirlenmektedir günümüzde Doğal çevrede bulunan hayvanlar ciddi şekilde bundan zarar görmektedir Ayrıca denizlerimize Atlantis şişeler ve çeşitli çöplerde denizde bulunan hayvanlara zarar vermektedir.