4. Sınıf Fen Bilimleri

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 45-46-47 Cevapları ATA Yayıncılık

4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Dengeli Beslenme Neden Önemlidir Cevapları Sayfa 45, 46, 47


Dengeli Beslenme Neden Önemlidir Cevapları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 45-46-47


Soru :  Sizce yukarıdaki besinlerden hangilerini sıklıkla tüketen bir insan daha sağlıklı besleniyor olabilir? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.


Cevap :

Bence yukarıdaki besinlerden sebzeleri sıklıkla tüketen bir insan daha sağlıklı besleniyordur. Fast food ürünler her ne kadar zaman zaman tüketilmesine bir sakınca olmasa da sıklıkla tüketen insanlarda obezite ve ciddi kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar görülmektedir.


Soru : Obeziteden korunmak için neler yapılabilir? Görüşlerinizi aşağıdaki boşluğa yazınız.


Kısa Cevap : “Obeziteden korunmak için neler yapılabilir? Görüşlerinizi yazınız.”

Uzak Cevap :

Obezite hastalığının en temel belirtisi vücuttaki aşırı düzeyde yağlanmadır.

Obezite görsel sorunların yanı sıra aynı zamanda hal ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Sağlıklı beslenme ve spor insan sağlığının en temel taşlarıdır. İnsanın sağlığı yemiş olduğu gıdalar ve yapmış olduğu sporlardan şekillendiği için spora ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye dikkat etmelidir.

Obeziteden korunmak için fast food, kola ve hazır meyve suyu gibi bütün hazır paketli gıdalardan elimizden geldiğince kadar uzak durmak gerekmektedir.

Yiyeceklerimizde sebze ve meyve oranını artırmak gibi insan sağlığını olumlu etkileyen doğal ev yemeklerini tercih etmek, fiziksel aktivitelerle Spor yapmak veya bir spor dalı ile uğraşmak obezite açısından çok önemlidir.

Hazır gıdalar yerine ev yapımı ürünleri tercih etmek yemiş olduğumuz besinlerde ve etlerde yağsız olanları tercih etmek ve besinleri pişirirken kızartma yerine buğulama kavurma ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerini tercih etmek çok önemlidir.

Ayrıca gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınmak ve düzenli bir yemek yeme programı oluşturmak obeziteyi engelleyen durumlardan bir tanesidir.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 46 Cevapları


Soru : Ülkemizde besin israfı ne boyuttadır? Besin israfını önlemek için neler yapılabilir?


Kısa Cevap : “Ülkemizde besin israfı ne boyuttadır? Besin israfını önlemek için neler yapılabilir?”

Uzak Cevap :

Eskiden büyüklerimizin en çok dikkat etmiş olduğu konu israf iken ne yazık ki günümüzde çeşitlerin ve modern yaşamın artma sebebiyle israf neredeyse her evin belası olmuştur.

Dünyanın farklı yerlerinde birçok insan gıda sebebiyle zorluk çekerken ve birçok çocuk yetersiz beslenme sebebiyle hasta olurken ülkemizde bu kadar çok israfın yapılması çok üzücü bir durumdur.

İnsanların kendi yiyeceğinden çok fazla yemeği pişirmesi veya o anki açlık durumu ile yiyemeyeceği kadar ürün sipariş etmesi ürünlerin israfını hazırlamaktadır.

BM çevre programı tarafından hazırlanan 2021 BM gıda israfı endeksi raporuna göre Türkiye’de her yıl 11,3 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor ve kişi başı evlerde 93 kilogram, restaurantlarda 28 kilogram ve satış noktalarında 16 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.

Bu israfın önüne geçmek aynı zamanda şikayet etmiş olduğumuz hayat bağlılığından da kurtulmamız için bir anahtardır. Çünkü ne kadar çok israf yapılırsa hammadde ve besin ihtiyacı o kadar artacak çok fazla ürüne üretime ihtiyaç duyulduğu için ürünlerin fiyatı da artacaktır.

Bunun için yiyebileceğimiz kadar besin pişirmeli ve yemeyeceğimiz şeyleri çürüyüp eskimeden bir başkasına ikram ederek israfın önüne geçmeliyiz.


Soru :  Besin israfını önlemek için neler yapılabileceği konusunda arkadaşlarınızla fikir alışverişinde bulununuz.


Kısa Cevap : “Besin israfını önlemek için neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulununuz.”

Uzak Cevap :

Besin israfının önüne geçilmesi hayat pahalılığından şikayet etmiş olduğumuz bu günlerde bizlere yardımcı olacak ve öğretim ihtiyacını azaldığı için ürünlerin fiyatının azalmasına yardımcı olacaktır

Eskiden israfa çok dikkat edildiği halde ülkemizde rahatlığın ve bolluğun getirmiş olduğu sorunlardan bir tanesi de israftır

İstediğimiz gibi yiyip içme her ne kadar rahat ve çok konforlu olsa da üretim maliyetinin artmasına sebep olduğu için bizleri de yakından zarara uğratmaktadır

Yiyeceklerimizin israf olmasını önlemek için ilk önce alışverişe çıkmadan önce alışveriş listesi yapmak ve alışveriş listesine bağlı kalmak gerekmektedir.

Aynı ürünleri her hafta almamak gıdalardan sıkılıp yemeklerin atılmamasına yardımcı olacaktır

Buzdolabını sık sık kontrol etmek de diyeceklerim bozulmasını engelleyecek ve unutulmuş besinler varsa onları hatırlayıp yemek yapmamızı sağlayacaktır

Yumuşayan meyveleri veya sebzeleri doğrayarak buzluğa kaldırmak veya meyve suyu komposto gibi yiyeceklere çevirerek tüketilmelerini sağlamak israfın önüne geçecektir

Kalan yemekleri atmak yerine yiyebilecek olan birine vermek veya yemeği farklı hallere sokarak yiyebilecek duruma getirmek de bir başka alternatiftir

Buzdolabını düzenleyip sık sık kontrol ederek unutmuş olduğumuz meyve ve sebzeler varsa onları İlk önce kullanmak ve ıspanak gibi çabuk bozulan maddeleri ön kısma koyarak önce onların pişirilmesini hatırlamak israfın önüne geçecektir

İsrafın önüne geçen bir başka şey ise küçük porsiyonlarla servis yapmaktır. Böylelikle tabaklarda artık yemek kalmayacak ve dökülmek zorunda kalmayacaktır

Açlığımızı aldanmayarak her zaman yiyeceğimiz kadar yiyeceğiz sipariş etmek veya ihtiyacımız kadar olanı almak da bir başka etrafın önüne geçen şeydir.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 47 Cevapları


Soru : Acaba besin israfını önlemek için başka neler yapabiliriz? Bu konu hakkındaki görüşlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.


Kısa Cevap : “Acaba besin israfını önlemek için başka neler yapabiliriz?”

Uzak Cevap :

İsraf ne yazık ki hem üretim maliyetini artırmakta hem de bu kadar gıda sebebiyle zor durumda kalan insanlar varken utanç verici bir durumdur.

Aslında israfı önlemek ve azaltmak yapılacak olan küçük taktiklerle çok aza indirilebilir.

Yemeklerimizde küçük porsiyonlarla başlamak ve yiyebileceğimiz kadar yemeği yavaş yavaş almak israfın önüne geçmekte en büyük etkenlerden bir tanesidir.

Alışveriş öncesi buzdolabını kontrol etmek hangi besinlerin bulunup bulunmadığını görmemize ve böylece ihtiyaç duymadığınız besinleri alıp çürümesine engel olmuş olacaktır.

Almış olduğumuz besinlere göre bir menü planlama alışkanlığı edinmek de hangi yemeğin pişireceğimize ve hangi besinlerin kullanılıp öncelik sıralığı olması konusunda bizlere yardımcı olacaktır.

Çürümeye başlamış olan meyve ve sebzeleri atmak yerine onları komposto, meyve suyu veya farklı yemek şekilleri gibi yemekleri çevirerek kullanmak israfın önüne geçer

Yapmış olduğumuz yemekler eğer yedirmediyse onları farklı yemek şekillerine çevirmek ve ağza hoş gelecek şekilde farklı yemekler oluşturmak da israfın önüne geçecektir

Kalmış yemek ekmek, veya bozulmuş süt gibi birçok gıdanın ne şekilde dönüştürüleceği internette çokça kişiler tarafından yazılmaktadır.

Bu yazıları okuyarak bilgi sahibi olmak ve bu yazılara göre hareket etmek israfın önüne geçilmesine ve çok farklı ve lezzetli yiyecekler oluşturmamıza yardımcı olacaktır.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Dengeli ve düzenli beslenmek önemlidir çünkü dengenizi düzenli beslendiği zaman sağlıklı bir birey olurum. Her zaman sağlıklı beslendiğim için hastalıklara karşı bağışıklığım güçlü olur bunun yarısı da dengeli bir düzenli beslendiği için bu deyince olurum ve uzun yaşamda olurum. Dengeli ve düzenli beslenen bir birey her zaman sağlığına dikkat ettiği için askılıkları bulaştı da çok hafif bir şekilde atlatır. Dengeli ve düzenli beslenmek için sağlıklı olabilmesi için oldukça önemlidir dengeli ve düzenli beslenmek kahvaltı öğle yemeği ve akşam yemeği gibi öğünlerin sağlıklı ve besleyici besinlerle tüketmek demektir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.