4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 66-67 Cevapları MEB Yayınları
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Uzlaşı Yolları Cevapları Sayfa 66, 67
Uzlaşı Yolları Cevapları
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 66 Cevapları
Hazırlık Çalışmaları
Soru : Aşağıdaki resimleri inceleyiniz. Yaşanan anlaşmazlığın nasıl çözüldüğünü anlatınız.
Cevap: Resim incelendiğinde yaşanan anlaşmazlık ilk olarak bir samanı sonra diğer samanı yemek için birlikte hareket etmeye karar vermeleri sonucunda anlaşmazlığın çözüldüğünü ifade edebiliriz.
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 67 Cevapları
Etkinlik
Soru : Aşağıdaki örnek olayı inceleyerek uzlaşı gerektiren ve uzlaşı gerektirmeyen durumları ilgili kutucuklara yazınız.
4/E sınıfı öğrencileri hep birlikte pikniğe gitmeye karar verirler. Ancak nereye gideceklerine karar veremezler. Öğretmenleri seçenekleri sunar ve nereye gidecekleri konusundaki kararı öğrencilere bırakır. Büyük bir heyecanla alışveriş listeleri ve görev dağılımı yapılır. Hatta oynanacak oyunlar, yapılacak yarışmalar dahi planlanır. Ancak bir türlü nereye gidecekleri konusunda anlaşmaya varamazlar.
Cevap:
Uzlaşı Gerektiren Durumlar : Pikniğe nereye gideceklerine kadar vermek.
Uzlaşı Gerektirmeyen Durumlar : Oyuncaklarla oynamak, yarışma düzenlemek
Soru : 4/E sınıfı öğrencilerinin yaşadığı sorunu siz olsaydınız nasıl çözerdiniz?
Cevap: 4/E sınıfı öğrencilerinin yaşadığı sorunu ben olsam bir araya gelerek ortak fikirleri alırdım. En fazla oy alan seçeneği seçerek çözerdim.
Değerlendirme Çalışmaları
Soru : Uzlaşı sürecinde nelere dikkat edilmelidir? Açıklayınız.
Cevap: Uzlaşı sürecinde nelere dikkat edilmelidir? Açıklayınız.
Uzlaşı sürecinde , uzlaşma yolunun olduğunu ve bunu başarabileceğini herkes bilmelidir. Sakin kalmalı, karşı tarafı incitecek hakaret veya ağır konuşmalar gibi hareketler yapmamalı. Dürüst olmalı ve herşeyi en doğru biçimde ifade etmeli, yalan ve hileden kaçınmalıdır. Öfke ve duygularla hareket etmemeli mantıklı düşünme sağlanmalıdır. İki tarafa da konuşma hakkı verilmeli ve karşı taraf konuşurken dinlenmelidir. Yanlarında kendilerini dinleyecek ve taraf tutmadan hakemlik yapabilecek kişiler varsa çağırılmalıdır. Bu şekilde anlaşmaya varılamayan konu hakkında konuşulmalı ve çözüm önerileri sunulmalıdır. Böylece insanlar arasında ortak yol bulunmuş olur.
Insanların uzlaşı yöntemini kullandıkları zaman sürekli olarak iyi bir şekilde iletişim kurmaları güzel sözler söyle yemeleri iletişime en iyi şekilde kullanarak kendilerini ifade etmeleri ve karşıdakinin kendini ifade ederken empati yaparak uzlaşıya destek vermeleri büyük bir önem taşımaktadır sonuç olarak bir kişinin uzlaşı yönteminde İyi bir iletişim kurması ve karşıdakini empati ile anlaması ile beraber bütün sorunların kolay bir şekilde çözülebileceğini ifade etmek doğru olacaktır.