4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 29-30 Cevapları MEB Yayınları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Geçiş Üstünlüğü Cevapları Sayfa 29, 30
Geçiş Üstünlüğü Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları
Soru : Aşağıdaki görsellerde görülen taşıtlar, gitmesi gereken yere gecikirse ne gibi sorunlar yaşanabilir? Tartışınız.
Cevap :
Ambulansların geç kalması durumunda insanlar hayatları kaybedebilir.
Polislerin geç kalması durumunda olaylara zamanında müdahale edememesi durumunda yaralanma, tartışma, çalışmalar ve kavgalar olabileceği gibi can ve mal kaybı da olabilir.
İtfaiyelerin geç kalması durumunda ise ; gerekli olan müdahale zamanında yapılamadığından ötürü can ve mal kaybı meydana gelebilir.
Soru : Aşağıdaki görselden yararlanarak ambulans yazısının ters yazılma sebebini araştırınız.
Cevap : Aynaların yapısından dolayı ters şekilde yazılan ambulans yazısı sürücüler tarafından düz bir şekilde görüldüğünden ötürü ambulans yazısının ters yazılma sebebidir.
4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları
1. Geçiş üstünlüğü olan taşıtlar nelerdir?
Cevap : Geçiş üstünlüğü olan taşıtlar nelerdir?
Geçiş üstünlüğü trafik içerisinde ilerlerken herhangi bir acil durum veya özel araç, askerî araç gibi araçların trafik içerisinde ilerlemeleri kolaylaştırmak için verilmiş bir ayrıcalıktır. Geçiş üstünlüğü genellikle acil durumlarda kullanılmaktadır. Geçiş üstünlüğü olan taşıtlar başlıca :
- İtfaiye
- Ambulans veya 112 Acil yaralı taşıma araçları
- Polis araçları
- Trafik hizmetleri araçları
- Afet ve acil durum araçları
- Yol, bakim, müdahale Karayolları araçları
- Trafik Güvenliği veya trafik kazasına el koyma amacı ile olay yerine giden trafik hizmetlerine ait tüm araçlar.
2. Geçiş üstünlüğü hangi durumlarda kullanılır?
Cevap : Geçiş üstünlüğü hangi durumlarda kullanılır?
Trafikte geçiş üstünlüğü olan bazı araçlar bulunur. Bu araçlar başlıca ambulanslar, itfaiye araçları, polis araçları, organ nakil araçları, özel amaçlı taşıtlarla yaralı ve acil hasta taşıyan taşıtlar,
Bu araçların geçiş üstünlükleri kullanabilmeleri için acil bir durum olması gerekir. Örneğin ;ambulans aracı acil bir şekilde hasta almaya gitmiyor veya içerisinde hasta yoksa sirenlerini çalamaz. Geçiş üstünlüğünü kullanabilmesi için bir yerlerde acil bir şekilde yardıma ihtiyacı olan müdahale gerektiren bir durum olması gerekir.
İtfaiye aracı geçiş üstünlüğü kullanması için yangına gitmesi gerekir. Zabıta polis gibi araçlar suçluları takip ediyor olmaları veya olay yerine gidiyor olmaları gerekir. Koruma görevi olan araçlarında geçiş üstünlüğü bulunur. Örneğin;Cumhurbaşkanının özel aracının geçiş üstünlüğü vardır.
3. Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini zorlaştırmak ya da engellemek nelere sebep olabilir? Açıklayınız.
Cevap : Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini zorlaştırmak ya da engellemek nelere sebep olabilir? Açıklayınız.
Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini zorlaştırmak ya da engellemek Trafikte işlenebilecek en büyük suçlardan birisi olduğunu olarak ifade ederek cümlelerimizle başlayabiliriz.
Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini zorlaştırmak ve engellemek insanların can ve mal kaybına uğramasına neden olacaktır.
ambulanslarda var olan hastanın zamanında hastaneye ulaştırılması Can kaybetmesine neden olacak polis ve jandarmaların zamanında olaylara müdahale etmemesi sonucunda toplumsal huzursuzluk ve insanların birçok yaralanma ve Can kaybına neden olacağı itfaiyelerin ise zamanında yangına müdahale etmemesi sonucunda büyük mal kayıplarının ve yaralanmanın ve Can kayıpları meydana geleceğini ifade edebiliriz.
4. Aşağıdaki durumlarda müdahalenin gecikmesi hâlinde neler yaşanabilir? Açıklayınız.
Cevap :
Birinci resimde kişiler arasında tartışlar meydana gelebilir ve yaralanan kişiler hayatlarını kaybedebilir.
İkinci resimde müdahale zamanında yapılmazsa yangın diğer binalara sıçrayabilir, mal ve can kaybına neden olabilir.
Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini engellemek birçok olumsuzluğa neden olabilmektedir geçiş üstünlüğü olan araçların engellenmesi ambulanslarda içerisinde hasta olduğu zaman hastanın hayatını kaybetmesi ve gerekli müdahalenin zamanında yapılmamasından dolayı çeşitli kalıcı hasarların meydana gelebileceğini unutmamamız gerekmektedir Ayrıca Güvenlik güçleri gerekli yerlere müdahale etmediği zaman çeşitli yaralanmalara zamanında müdahale etmediği için birçok sorunla karşı karşıya kalabiliriz bunun başka bir örneği ise itfaiyelerin zamanında yangına müdahale etmemesi sonucunda yangının büyümesi ve çeşitli Maddi manevi olarak zararlarını verilmesi bunun yanında da can ve mal kaybının büyük oranda etkileyeceğini söylemek doğru olacaktır.