5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 42-43-46 Cevapları MEB Yayınları
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Güneş, Dünya ve Ay Cevapları Sayfa 42, 43, 44, 45, 46
Güneş, Dünya ve Ay Cevapları
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları
Günün farklı saatlerinde gökyüzüne baktığımızda Güneş’i farklı yerlerde görürüz. Bu durumun sebebi sizce ne olabilir?
Cevap : Bu durumun temel nedeni Dünyanın Güneş etrafında gerçekleştirdiği dönme hareketinden kaynaklanmaktadır. Dünya, Güneş etrafında var olan dönüşünü 24 saat içerisinde tamamladığından dolayı resimde görülen durum gerçekleşmektedir.
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları
Gerekli Malzemeler
Fon kartonu Raptiye (3 adet)
Makas
Farklı renklerde boyalar
Analog saat
Kalem
Pergel
Nasıl Yapalım
■ Fon kartonuna farklı büyüklüklerde üç adet daire çizelim. Çizdiğimiz daire seklindeki parçaları kesip çıkaralım ve uygun renklerde boyayalım. Hazırlayacağımız daireler Dünya, Güneş ve Ay’ı temsil edecektir.
■ Fon kartonundan yeterli uzunlukta bir şerit keselim. Daha önce hazırladığımız Güneş ve Dünya modelimizi bu şerit ve raptiyeleri kullanarak birleştirelim.
Hazırladığımız Ay modelini de baska bir serit yardımıyla Dünya modeliyle birleştirelim.
■ Tüm bu işlemleri sırasıyla yaptığımızda yandaki gibi bir sekil elde edeceğiz.
■ Hazırladığımız Güneş, Dünya ve Ay modellerini analog saatimizden faydalanarak önce saat yönünde sonra saat yönünün tersi yönünde döndürelim.
Sizce Dünya, Güneş ve Ay gerçekte hangi yöne doğru dönüyor olabilir?
Cevap: Hayır olamaz. Öyle olsaydı biz ayı her zaman görür ya da Dünyamızda gece ile gündüz olmazdı. Dünyanın bu dönüşü sayesinde gece ile gündüz güneş ışınlarının geliş açılarından dolayı oluşmaktadır.
5. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları
1. Güneş’in büyüklüğünün bir basketbol topu kadar olduğunu düşünelim. Bu durumda Dünya’nın büyüklüğü bir leblebi, Ay’ın büyüklüğü ise yarım pirinç tanesi kadar olacaktır. Buna rağmen gökyüzüne baktığımızda Ay ve Güneş’i yaklaşık aynı büyüklükte görürüz.
Yalnızca yukarıda verilen bilgiden yola çıkarak
I. Dünya’ya göre Güneş, Ay’dan daha uzaktadır.
II. Uzaktaki cisimler daha küçük görünürler.
III. Ay ile Güneş arasındaki mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 50 katıdır.
Sonuçlarından hangilerine ulaşılır?
Cevap: B
2. Mustafa, 180 cm boyundaki Ali’nin kendisinden 10 adım uzağa gitmesini istedi. Daha sonra Mustafa, gözünün birini kapatarak göz hizasından Ali’ye doğru tuttuğu şeffaf cetvel üzerinde Ali’nin boyunu 5 cm olarak ölçtü.
Buna göre Dünya’dan bakıldığında aşağıdaki bilimsel bilgilerden hangisi Mustafa ve Ali’nin yaptığı etkinlik ile doğrulanabilir?
Cevap: B
3. Aşağıdakilerden hangisi, Ay’ın kendi etrafında ve Dünya çevresinde dönüş sürelerinin eşit olmasıyla açıklanır?
Cevap: C
4. Güneşli bir günde, değişik zamanlarda gökyüzüne baktığımızda Güneş’i farklı yerlerde görürüz. Sabah kalktığımızda doğuda gördüğümüz Güneş, gün ilerledikçe tepeye doğru geliyormuş gibi görünür. Akşam saatlerinde ise batıya doğru ilerliyormuş gibi görünerek gözden kaybolur.
Güneş’in değişik zamanlarda, gökyüzünde farklı yerlerde görünmesinin sebebi nedir?
Cevap: D
5. Dünya’nın kendi etrafında bir tam dönüşünü tamamladığı süre aşağıdakilerden hangisi olarak kabul edilir?
Cevap: A
Dünya Güneş etrafında dolanmasıyla mevsimler oluşur. Dünyanın bir tarafı gündüzü yaşarken bir tarafı da geceyi yaşamaktadır.Dünyanın bir tarafı kış mevsimi geçirirken bir tarafı ise yaz mevsimi yaşamaktadır. Bunun sebebi Dünya’nın Güneş etrafında dolanırken dolanma sırasında meydana gelen olaydır. Gündüz güneş doğuşu ile beraber Güneş hızla yükselmeye başlar. Güneş doğudan doğar ve yükselmeye başlar. Öğlen vakitleri güneşin en tepede olduğu vakittir. Güneş ayrıca 1000 bittikten sonra batıdan batar ak işlemini bitirmiş olur. Güneş battıktan sonra geceyi yaşamaya başlarız.
fen bilimleri dersime çok yardım ettiniz elinize sağlık arkadaşlar