6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 62-63-64 Cevapları MEB Yayınları
6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Hazırlık Soruları Cevapları Sayfa 62
Hazırlık Soruları Metni Cevapları
6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 62 Cevapları
Soru : 1. “Akıl yaşta değil baştadır.” atasözünden ne anlıyorsunuz?
Cevap: Bu atasözünde ilimin bilmenin yaşla alakası olmadığını anlatmaktadır. Kimseyi küçük veya büyük yaşlı bilmez diye küçümsememeliyiz. Belki bizden daha çok bilgiye sahip olabilir.
Soru : 2. Sizce başarılı olmak için neler yapmak gerekir?
Cevap: Başarılı olmak için her zaman sorumluluklarımızı bilip yerine getirmemiz gerekir. Sorumluluklarının bilincinde olup yerine getiren her insan başarılıdır.
Soru : 3. “İlim Çin’de de olsa gidip alınız.” sözünden ne anlıyorsunuz?
Cevap: İlimin her zaman peşinde koşmamız gerekir. İlim bizleri geliştirir hayatta daha başarılı olmamızı sağlar. Bundan dolayı her zaman yeni bir şeyler öğrenmek için çabalamalıyız.
Soru : 4. Şimdiye kadar herhangi bir şehitliği ziyaret ettiniz mi? Şehitlere gösterilen saygının sebebi sizce ne olabilir?
Cevap: Evet ettim. Şehitlere gösterilen saygının nedeni vatanları uğruna canlarını hiçe sayarak savaşmalarından kaynaklıdır. Şehitlik Allah katında da yüksek bir mertebedir.
6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Gençlerin Arkadaşı Peygamberimiz Cevapları Sayfa 63, 64
Gençlerin Arkadaşı Peygamberimiz Metni Cevapları
6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 63 Cevapları
Soru : Peygamberimizin İslam’a davetini ilk kabul eden gençlerden üç tanesinin ismini yazınız.
Cevap:
- Hz. Ali, bu gençlerden birisidir. Hz. Ali iman ettiğinde henüz 10 yaşındadır.
- Hz. Zeyd Bin Harise, iman ettiğinde 15 yaşında idi.
- Abdullah Bin Ömer, iman ettiğinde 10 yaşında idi.
6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 64 Cevapları
PEYGAMBERİN DAVETLİSİ BİR GENÇ
Câbir b. Abdullah, Medineli gençlerdendi. Peygamberimiz onu gördüğü her yerde tebessümle karşılar, hâl ve hatırını sorar, sohbet ederdi. Genç sahabi, bu ilgiden büyük keyif alırdı. Bir gün evinin gölgesinde oturmuş dinlenirken Allah Resulü’nü görünce sevinçle ona doğru koştu ve arkasından yürümeye başladı. Peygamberimiz onu fark edince arkasına dönerek gülümsedi ve “Yaklaş!” buyurdu. Elinden tuttu, beraber yürümeye başladılar. Evinin önüne varınca Câbir’e (r.a) dönüp beklemesini işaret etti. İçeri girdi. Eşiyle konuştuktan sonra kapıya çıkarak onu içeri davet etti. Eşinin hazırladığı üç parça ekmeği genç sahabiyle paylaşarak yedi.
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, C 5, s. 224.)
Soru : Peygamber olmasının yanı sıra devlet başkanı olma vasfını da taşıyan Hz. Muhammed’in (s.a.v) yolda gördüğü bir genci evine davet etmesi Peygamberimizin hangi yönlerini gösterir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Onun gençlerin kalbini kırmadan sevgisini gösterip yanlarında olmaya çalıştığını göstermektedir.
Akıl yaşta değil baştadır atasözünün de anlatılmak istenen bir insanın olgunluk seviyesine kadarsa karşısındaki insana vermek istediği duygular düşünceler ve davranışlar ona göre belirlenir. Örneğin çok buçuk yaşındaki bir çocuktan veya gençten akıl ve bilgi edinebiliriz normalde deneyim kazanmış yaşlarımız da mı büyüklerimizden çeşitli bilgiler ediniriz yalnız bazı insanlar yeterince bilgili ve eğitimde olmayabilir çok küçük yaştaki bireyler bile ilgili ve akıllı olabilmektedir önemli olan olgun davranmak ve düşünceli davranmaktır bir insanın ahlaka ve erdemli davranışları buna yön verebilir