6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 181-182-184-185 Cevapları Anadol Yayıncılık
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Yatırım Ve Pazarlama Metni Cevapları Sayfa 181, 182, 183, 184, 185
Yatırım Ve Pazarlama Metni Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 181 Cevapları
Soru : Yaşadığınız yer ve çevresinde yapılan ekonomik faaliyetlere bağlı olarak hangi alanlarda yatırım yapılabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Yaşadığım eve çevrede tarım işçisi olarak zeytincilik yapılmaktadır büyük zeytinliklerin bulunduğu bir çevrede yaşamaktayım. Burada kaliteli zeytinler bulunmaktadır. Kaliteli soğuk sıkma yağlar elde edilmektedir.
Ayrıca zeytinlerimiz salamuralı olarak da lezzetli ve güzeldir. Çevremdeki bu faaliyet göz önünde bulundurulduğu zaman yağlarımızın 0 asit derecesine baktığım zaman zeytinyağı üreticiliği olarak bir fabrika kurularak zeytinyağları bir isim patenti alınarak soğuk sıkma lezzetli kaliteli yağlar olarak piyasaya sürülebilir.
Ayrıca salamuralı zeytin olarak da zeytinlerimizi piyasaya sürebiliriz. Bunun için yapmamız gereken bir üretim fabrikasıdır üretim fabrikasında paketleme bölümü kurarak büyük marketler ile anlaşma sağlayarak bu marketlerden perakende satışa girilebilir ticarete girerek hem kendimiz para kazanırken hem de bölgemde bulunan elinde bolca yağ ve zeytini olan çiftçilerimizin zeytin ve yağlarını daha iyi fiyata markalaştırarak piyasaya sürmüş oluruz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 182 Cevapları
Anne-kız “incir cipsi” ile girişimci oldu.
Aydın’ın Kuyucak ilçesinde incir üreticisi Semra Hanım, inciri farklı şekilde kurutarak elde ettiği ve “incir cipsi” adını verdiği ürünle başarılı bir girişimcilik örneği sergilemektedir. Semra Hanım, eşinin yol kenarındaki tezgahta satamadığı yaş incirleri ince ince dilimleyip kurutarak değerlendirdi (Görsel 5.71).
Çeşitli denemeler yapan Semra Hanım, güneşte kuruyan ince dilimlerin cips gibi çıtır çıtır ve lezzetli olduğunu fark etti. Semra Hanım, komşuları ve yakınlarına ikram ettiği kuru meyveyi, “incir cipsi” adıyla satışa da çıkardı. İşini büyütmeye karar veren Semra Hanım, üniversitede okuyan kızı Gizem’den kendisine yardımcı olmasını istedi. Kızının da olumlu yaklaşımı sayesinde bir proje hazırlayan anne-kız T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının Genç Çiftçi Projesi’ne başvurdu ve 30 bin lira hibe aldı.
Mahalledeki 5 kadına da istihdam sağlayan anne-kız, bahçelerden toplanan taze incirleri evlerinin önünde temizleyip ince ince keserek sera içinde kurutmaya başladı. Genel Ağ’daki alışveriş siteleri aracılığıyla satışa başlayan Semra Hanım ve ailesi, geçen yıl kilogramı 25 liradan yaklaşık 400 kilogram incir cipsini satmayı başardı. Semra Hanım muhabirimize, eşiyle hayatlarını birleştirdikten sonra çiftçiliğe başladığını ve o dönemden bu yana “Daha farklı ne yapabiliriz?” diye sorguladığını anlattı. Semra Hanım, sözlerine şöyle devam etti: “Eşim yol kenarında taze incir satıyordu. Satılmayan incirleri de böyle ince ince doğrayıp kendimiz yedik. Sonra “Neden bu şekilde satmayalım?” dedim.
Semra Hanım sözlerine “Ürünümüzü cips hâlinde satmaya karar verdik. Bu tat çok sevildi ve talep çok fazla. Bu sene bir ton satış yapacağımızı ümit ediyorum. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerden özel siparişler alıyoruz. Geçen sene 50 kilo alan bu sene 100 kilo istiyor. Sadece iç piyasaya değil dışarıya da açılmak istiyoruz. Biz incire katma değer koyduk. Taze incir toplarken bazen bir kenarı hafif ezilmişleri satamıyorduk. Ama şimdi o hâldeki tüm ürünleri ince ince kesip cips yapabiliyoruz.” şeklinde devam etti.
Semra Hanım, ihracat yapmayı da hedeflediklerini, bunun için kızının mezun olmasını beklediğini, gelecek için çok daha büyük planlarının olduğunu kaydetti. Semra Hanım’ın kızı Gizem ise en büyük hedefinin annesiyle bu işte başarıya ulaşmak olduğunu vurguladı. Tatil dönemlerinde annesine yardım ettiğini ve çok mutlu olduğunu dile getirerek “Yazları tatil yerine burada vakit geçiriyorum. Çünkü ben bu işin tüm aşamasında yer almak istiyorum. Yapacağım işte tamamen profesyonel olmak istiyorum. Umuyorum ki annemle iyi işler yapacağız.” dedi.
Soru : Okuduğunuz haberden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Semra Hanım ve kızının yatırım fikri nedir? Bu yatırım fikrine nasıl karar vermişlerdir?
Cevap :
Semra Hanım ve kızının yatırım fikri incirciksidir. Hepsinin ortaya çıkması tamamen kocasının yol kenarında satamadığı incirlerin köpeğe gitmemesi amacıyla kendilerinin kurutup ince ince doğramasıyla oluşmuştur. İlk önce kendiler yemiş daha sonra aralarında sohbet ederken biz bunu neden satmıyoruz diyerek sosyal ağ üzerinde pazar oluşturmuşlardır. Bu sayede kilosu 25 TL’den bir yılda 400 kilogram incir satmışlardır.
Semra Hanım ve kızı yatırımları için hangi ham maddeyi kullanmaktadır?
Cevap :
Semra’nın ve kızlı yatırımları için hammadde olarak inciri kullanmışlardır inciri yaş olarak toplayıp Sera içerisinde kurutmuşlar Daha sonra da bunları ince ince doğrayarak piyasaya sürmüşlerdir Buna da incir cipsi demişlerdir.
Semra Hanım ve kızı yatırımları için gerekli olan sermayeyi nasıl karşılamışlardır?
Cevap :
Semra Hanım ve kızı genç Çiftçi girişime adı altındaki tarım ve orman Bakanlığının hibe kredisi ne başvuru yaparak 30.000 TL hibe kredi almışlardır Bu sayede sermaye oluşturarak yeni girişimcilik olarak işe başlamışlardır.
Semra Hanım ve kızı ürettikleri ürünleri nasıl pazarlamaktadır?
Cevap :
Semra Hanım ve ürettikleri incir cipsleri ne tasarlayabilmek için internet ağı üzerinde kendilerine pazar oluşturmuşlardır internet ağı üzerinde oluşturdukları pazarda kilosu 25 TL’den sattıkları Ürünler çok tutmuştur 1 yıl önce 50 kilo alanların Bu yıl 100 kilo İstediğini söyleyen Semra Hanım işinden gayet memnun olduğunu belirtmiştir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 184 Cevapları
Soru : Ülkemizin coğrafi özelliklerini dikkate alarak istediğiniz bir konuda yatırım ve pazarlama proje önerisi hazırlayınız.
Çalışmanızda görsel öğeler kullanabilirsiniz. Bunun için kitabınızın 183 ve 184. sayfalarındaki, yatırım yapılırken dikkat edilmesi gereken faktörleri göz önünde bulundurunuz. Hazırlayacağınız çalışmayı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Ülkemizin coğrafi özelliklerine baktığımız zaman üç tarafı denizlerle çevrili verimli ovaları bulunan birçok yeraltı kaynaklarına sahip son yıllarda yapılan yol köprü havaalanı limon yatırımlarıyla ulaşımın hızla geliştiği de kalkınma hareketi üzerinde olan bir ülkedir.
Ülkemizde yapmak isteyeceğimiz bir yatırımda öncelikle ulaşımın kolay olacağı ulaşım maliyetinin düşük hammaddeye yakın büyük liman ve hava alanlarına yakın transit yolların kesiştiği ticaretin hızlı döndüğü yer olmasına özen göstermeliyiz. Bu durumda yapacak olduğumuz. İşte öncelikle hammadde hemen yanı başımızda olmalıdır. Hammaddenin olduğu yerde sevkiyatı hızlı bir şekilde gerçekleştireceğimiz bir limana ihtiyaç duyarız.
O halde yapacağımız işte hammaddenin ve limanın olduğu bir şehir seçmek en mantıklı olacaktır. Bu durumda yapabileceğimiz en mantıklı işlerden bir tanesi Demir Çelik sektörü veya tarım ovalarına yakınsak takıl hububat ticareti olabilir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 185 Cevapları
Soru : Bir yerde yatırım yaparken doğal ve beşerî faktörler niçin göz önünde bulundurulmalıdır? Düşüncelerinizi defterinize yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Bir yerde yatırım yaparken doğal ve beşeri özellikler yapacağınız işin maliyetini düşürmek için size katkı sağlar yapacağınız işin gün içerisinde hava şartlarının fazla değişmediği ikliminin mersin normallerinde olan güneşli gün sayısının fazla olduğu yerde seçersek ürettiğimiz ürünlerin ıslanmasını bozulmasına engellemiş oluruz.
Ayrıca beşeri özelliklerden yapacağımız yatırımın sanayi bölgesinde ulaşımın iyi olduğu yerde hammaddelere yakın olan bölgede yapılıyor olması da bizim girişimimiz de maliyet düşürmemizde sağlamış olur. Bir ürünü üretirken bizi şartlarıyla rahat hareket edebileceğimiz hammaddeye kolay ulaşabileceğimiz pazarlara kolaylıkla sevk edebileceğimiz bölgeler seçmemiz ürettiğimiz üründen daha hızlı kar etmemizi sağlamış olur.
Ülkemizde bulunan birçok bölgede ekonomik faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetler genellikle o ülkenin veya o bölgenin ait olduğu özellikler ve sahip olduğu değerlerle olmaktadır. Ayrıca tarımcılık hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlerin yanı sıra el işçiliği güzel sanatlar tekstil gibi birçok alanda da ekonomik faaliyetler yapılabilir. Geleneksel el sanatlarımız olan bakırcılık çinicilik çömlekçilik ebru sanatı gibi temel el işçiliği ekonomik faaliyetlerle güçlendirilebilir. Ekonomik faaliyetleri değerlendirdiğimiz zaman elbette gelir kapısı açmak da beraber ülke ekonomisine desteklediğini söyleyebiliriz.