7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74 Cevapları Tutku Yayınları
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Vefalı Bir Akraba Olarak Peygamberimiz Cevapları Sayfa 70, 71, 72, 73, 74
Vefalı Bir Akraba Olarak Peygamberimiz Metni Cevapları
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 70 Cevapları
Soru : Vefalı bir insanda hangi özellikler bulunur? Söyleyiniz
Cevap: Vefalı bir insan her zaman yakınlarının yanında olur onlara yardım eder. Verdiği sözleri tutar. Yapılan iyilikleri unutmaz.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 71 Cevapları
Peygamberimiz (s.a.v.), Hz. Hatice (r.a.) ile evliyken Mekke’de bir ara kıtlık olmuştu. Ebu Talip ve ailesi de bu durumdan etkilenmiş, sıkıntıya düşmüşlerdi. Resulullah (s.a.v.), maddi durumu iyi olan amcası Abbas’a (r.a.) gitti ve “Ebu Talip ıyal sahibidir. Ve işte insanlara, gördüğün bu kıtlık isabet etmiştir. O hâlde ikimiz bir, ona gidelim. Oğullarından birini ben alırım, birini de sen alırsın ve onlara biz bakarız.” buyurdu. Abbas (r.a.) da bu teklife olumlu cevap verdi. Peygamberimiz (s.a.v.) ve amcası Abbas (r.a.), beraberce Ebu Talip’in yanına geldiler. “Biz senin yükünü hafifletmek istiyoruz. Ta ki insanların içinde bulunduğu bu hâl kalkıncaya kadar.” dediler. Ebu Talip, onların bu teklifine olumlu cevap verdi. Böylece Ebu Talip’in oğullarından Cafer’i (r.a.) Abbas (r.a.), Hz. Ali’yi (r.a.) de Hz. Peygamber (s.a.v.) aldı.
(İbn-i Hişam, es-Sîretü’n-Nebeviyye, C 1, s. 236-237.)
Soru : Yukardaki olayda verilmek istenen mesaj nedir? Sınıfınızda değerlendiriniz.
Cevap: Bizlere karşı iyilik yapan insanları unutmamamız onların zor anlarında yanlarında olmamız gerekmektedir. Ayrıca yakınlarımızın da aynı şekilde yanlarında olmamız gerekmektedir.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 73 Cevapları
Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara (köle, cariye, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın; Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez.
(Nisâ suresi, 66. ayet.)
Soru : Yukarıdaki ayette vefalı davranarak iyilik edilmesi gereken kimler vardır? Şemaya yazınız.
Cevap:
- Ana-babaya
- Akrabaya
- Yetimlere
- Yoksullara
- Yakın komşuya
- Uzak Komşuya
- Yakın arkadaşa
- Yolcuya
- Köle, cariye, hizmetçi
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Tutku Yayınları Sayfa 74 Cevapları
Soru : Akrabalık ilişkilerinde Peygamberimizi (s.a.v.) örnek almak için neler yapmalı, yakınlarımıza nasıl davranmalıyız? Aşağıdaki şemaya yazınız.
Cevap:
Peygamberimizi (s.a.v.) örnek almalı;
- Akrabalarımızı sık sık ziyaret etmeliyiz.
- Hastalandıklarında yanlarında olmalıyız.
- Zor anlarında yanların da olmalıyız.
- Düğün cenaze gibi törenlerde yanlarında olmalıyız.
- Vefalı bir akraba olmalıyız.
- İhtiyaçları olduklarında yanlarında olmalıyız.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem komşuluk ilişkilerine ve aile bireylerine selayı Rahime akrabalığa büyük önem verirdi. Komşusu açken tok yatan bizden değildir bir yer peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem yakınlarımıza akrabalarımıza karşı sorumluluklarımız olduğunu ve akrabalık ilişkilerimizi kesmemiz gerektiğini hadis-i şeriflerinde vurguladı. Bir insanın yakın çevresinden ve akrabasına uzak kalması ve onlardan haberdar olmaması Müslümanın yapacağız arkadaşlar arasında yer almamaktadır peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem akrabalarına karşı şefkatli ve merhametli komşularına karşı saygılı ve sevgili olmayı başarmış ve bu alanda örnek edilecek bircok davranışta bulunmuştur