7. Sınıf Sosyal Bilgiler

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 144-145-146 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Göster

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Özgür Düşüncenin Bilimsel Gelişmelere Katkısı Soruları ve Cevapları Sayfa 144 145 146


Özgür Düşüncenin Bilimsel Gelişmelere Katkısı Soruları ve Cevapları


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları   


Soru : “Özgür düşünce” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.


Cevap: “Özgür düşünce” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

Allah tüm insanları farklı mizaçlarda yaratmıştır. Her insanın düşünceleri birbirinden farklıdır. Aynı evde aynı anne ve babadan yetişmesine rağmen kardeşler arasında bile fikir farklılıkları olabilir. Özgür düşünce, insanların öğrendikleri bilgilere göre hareket etmeleri ve herhangi bir zorlama olmadan düşünme yeteneklerine denir. Kimsenin düşünce özgürlüğü adı altında insanlara zarar vermeye ve kalplerini kırmaya hakkı yoktur. Veya düşünce özgürlüğü diyerek kişilerin hakkına girilmez.

Düşünce özgürlüğü isteyen insan ahlaki ve kültürel değerleri atmak zorunda değildir. Bu toplumu fasada uğratır. Aksine saygı ve sevgi çerçevesinde insanların fikirlerine saygı duyarak kendi fikirlerini ortaya koymaktır. Düşünce özgürlüğü insanların kendi fikirlerinin olması ve ona göre hareket etmeleri demektir. Böylece her insanda olan özellikler açığa çıkacak ve çok farklı alanlarda başarılar elde edilecektir. Kişinin kendi çocuğuna dahi olsa fikirlerini dayatması ve onun fikirlerini hiçe sayması düşünülemez. Çocuklarında meslek seçimi gibi kendi özelliklerine uygun olarak düşünceleri vardır. Ve bu düşünceye göre hareket etmeleri yeteneklerini ortaya çıkaracaktır. Aksi halde dayatılan zorundalıklar da gerçek başarı ve mutluluk elde edilemez.


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları   


Soru : Düşünce özgürlüğü, düşünceyi açıklama, bilim ve sanat hürriyetinin anayasa güvencesi altında olması neden önemlidir? Açıklayınız.


Cevap:   Düşünce özgürlüğü, düşünceyi açıklama, bilim ve sanat hürriyetinin anayasa güvencesi altında olması neden önemlidir? Açıklayınız.

Düşünce özgürlüğü, düşünceyi açıklama, bilim ve sanat hürriyetinin anayasa güvencesi altında olması önemini arttırmak ve insanlar açısından değerinin kavranması açısından çok önemlidir. Hızla gelişen Dünya ve teknolojiye ayak uydurmayan ülkeler ne yazık ki geride kalmakta ve ilerleyen devletlerin emri altına girmeye mecbur kalırlar. Çünkü onların teknolojisine mecbur kalırlar. Maddi olarak gelişemeyen bu ülkede çökmesi yakın demektir. Ayrıca bu devletler savaş alanında da gelişmedikleri için yine tehlike altındadırlar.

Düşünce özgürlüğü , düşünceyi açıklamanın serbest olması demek , mucitlerin rahatça görüşlerini açıkladıkları yerler demektir. Böylece Devlet önemli gördüğü projelere maddi ve manevi desteği sağlayarak kendi ülkesinde gelişmelerin ve teknolojinin önünü açmış olur. Bu gelişmeler bu kimselerin önderliğinde gelecek nesillere aktarılır ve onlarında katkıları ile daha da gelişir. Ülke açısından çok verimli gelişmeler yapılmış olur.


Etkinlik Zamanı


Soru : Bruno’nun yargılanma sürecini araştırınız. Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


•Neyle suçlandı? 


Cevap: Kopernik’in tezini savunduğu için şuçlandı.


• Kimler tarafından yargılandı?


Cevap: Katolik Kilisesi tarafından yargılandı.


• Ne zaman yargılandı? 


Cevap: 16. yüzyılda yargılandı.


• Nerede yargılandı? 


Cevap: Roma Katolik Kilisesi’nin engizisyon mahkemesinde yargılandı.


• Kendini nasıl savundu? 


Cevap: Bruno, Aristocu kapalı evren görüşünden ilk sıyrılanlar arasında yer alarak Kopernik’in tezini savundu. Bruno, evrenin sonsuz ve eş dağılımlı olduğunu ve evrende dünyadan başka birçok gezegenin bulunduğunu söylediği için kilisenin büyük tepkisi çekti.


• Nasıl bir ceza aldı?


Cevap: Diri diri yakılarak idam edildi.


Etkinlik Zamanı


Aşağıdaki soruları cevaplayınız.


1. Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde bilim alanında gelişmeler olması mümkün müdür? Neden?


Cevap: Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde bilim alanında gelişmeler olması mümkün müdür? Neden?

Bilim alanında yapılan gelişmeler kolay elde edilmez ve bir anda ortaya çıkmaz. Bir icadın gerçekleşebilmesi ve bir şeyin geliştirilebilmesi için geniş imkanlara gerek vardır. İcat yapan mucitlere baktığımız zaman yüzlerce kere deneyler yapmak zorunda olduklarını görüyoruz. Eğer mucitler rahat bir ortamda yetişemezler ve kısıtlanırlarsa olan gelişmeleri takip edip öğrenemez dolayısı ile gelişmelerde yapamazlar. Gelişmeyen bir devlet ise çökmek zorundadır.

Bunun için bilim adamlarını geniş özgür düşüncenin olduğu alanda yetiştirmek lazımdır ki ellerindeki beceri ortaya çıkabilsin ve icatlar gerçekleşsin. Bir insan ne kadar zeki ve yetenekli olursa olsun icatları için maddi ve ruhsal desteği bulamazsa kendi imkanları ile ne kadar ilerleyebilir. Bunun içindir ki özgür düşüncenin olmadığı bir yerde bilimsel gelişmelerin yaşanması imkansız denecek kadar zordur. Bilim adamlarına bu imkanlar verilmeli ve başarıya ulaşmalı ki devletler arasında yıkılmadan ayakta durabilmek mümkün olsun.


2. Günümüzde bilimsel çalışmaların gelişmiş olduğu ülkelerde hangi yönetim biçimi daha yaygındır? Bu yönetim biçiminin bilimsel gelişmelere katkısı nedir?


Cevap: Günümüzde bilimsel çalışmaların gelişmiş olduğu ülkelerde hangi yönetim biçimi daha yaygındır?

Bilimsel çalışmaların gerçekleşebilmesi için rahat ve düşünce özgürlüğünün olması gerekir ki bilim adamları rahatça , özgür bir şekilde araştırmalarını yapabilsinler.Günümüzde bilimsel çalışmaların gelişmiş olduğu ülkelere baktığımız zaman görüyoruz ki demokrasi ile yönetim biçimi daha yaygındır. Bu yönetim biçiminin bilimsel gelişmelere katkısı ise özgür bir irade ve düşünce özgürlüğü vermesidir. Eğer düşünce özgürlüğü ve demokrasi olmasaydı, insanlar kendi fikir ve icatlarını sergileyecek ve deneyecek bir alan bulamazlardı. Ve deneme imkanı bulamayınca bilimsel gelişmelerde olmazdı.

Çünkü gelişmeler ancak rahat ve geniş imkanlar olunca olur.  Devlet bu bilim adamlarının düşünce ve icat isteklerine saygı duyar maddi ve manevi olarak imkan sağlarsa bu kişilerde girişim yaparlar. Devletler ilerleyebilmek ve gelişen Dünya ‘ ya ayak uydurmak için bu fırsatları ve bu beyinsel güçleri kullanmak ve imkan sağlamak zorundadır.


NELER YAPTIM? NELER ÖĞRENDİM?


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları   


7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 144-145-146 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 146. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık”

Aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı öğretmeninizle ve arkadaşlarınızla paylaşınız.


Soru : En çok hangi konudan ya da etkinlikten hoşlandınız? Neden?


Cevap: Özgür düşüncenin bilime etkisi etkinliğinden hoşlandım. Çünkü insanlar özgür olunca önlerde bir engel kalmaz.


Soru : Anlamakta zorlandığınız konu ya da konular hangileridir?


Cevap: Hayır olmadı.


Soru : Tekrar incelemek istediğiniz etkinlik veya konu var mı? Neden?


Cevap: Türk-İslam bilginleri etkinliği tekrar incelemek isterim. Çünkü kültürümüz hakkında bilgiler öğrenmek çok önemlidir.


Soru : Bu ünitenin işlenişinde başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Başarınızı arttırmak için ne yapmayı planlıyorsunuz?


Cevap: Evet başarılı olduğunu düşünüyorum. Başarımı arttırmak için ufak not kağıtlarına önemli bilgileri not ettim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Özgür Düşünce demek herkesin kendi düşüncesini ortaya koyabilmesi demektir.Bu bir insan hakkıdır.Herkesin düşüncesi vardır ve herkesin düşüncesinin dinlenmesi gerekmektedir.İnsanların hepsi eşittir bu yüzden de herkesin düşüncesine kulak verilmesi gerekir.Kısacası bu hak adilliktir.Herkesin bir düşüncesi olduğunu ve bunların hiçe sayılmaması gerektiğini dile getirmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.