8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 45-46-49 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı İslam’ın Paylaşmaya ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem Cevapları Sayfa 45, 46, 47, 48, 49
2. Ünite Ünitemize Hazırlanalım Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları
1. “El el ile, değirmen yel ile.” deyimiyle anlatılmak istenen nedir? Araştırarak arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : “El el ile, değirmen yel ile.” deyimiyle anlatılmak istenen nedir?
El el ile deyimindeki el insandır. Yani insan insan ile vardır anlamını taşımaktadır. İnsan dünya üzerinde var olduğu müddetçe tek başına hiçbir şey yapamayacağı mutlaka başka birisinin desteğine ihtiyaç duyacağı anlatılmaktadır. İnsanın tek başına bir şeyleri başarması zordur.
Mutlaka birilerinin desteğine ihtiyacı olur. İnsanın yaşamı boyunca mutlulukları ve sıkıntıları olacaktır. Bu mutluluklar ve sıkıntılar ancak çevresindeki insanlar ile azalır ve çoğalır. El el ile derken insan insan ile hayatta varlığını sürdürür anlamı ortaya çıkar.
2. “Bencil her yerde yalnızdır.” sözü hakkındaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.
Cevap : “Bencil her yerde yalnızdır.” sözü hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.
Yalnızca kendini düşünen kendi çıkarlarını herkesin üstünde tutan kişilere bencil denir. Bencil insanlar her koşulda ve her durumda kendini düşünen, kendinden başka kimseye değer vermeyen insanlardır. Bencil bir insan başka birisi ile iletişime girdiğinde önceliği hep kendisine verir.
Arkadaşlık ortamında, toplum içerisinde, diğer insanlarla ilişkilerinde her zaman ben der. Paylaşmayı fedakarlığı bilmez. Empati kurmaz, duygusal değildir. Sevgiler paylaştıkça çoğalır üzüntüler paylaştıkça azalır sözünden çıkarak bunların hiçbirini yapmadığı için doğal olarak arkadaş ortamında dışlanır zamanla yalnızlaşır.
3. Birine yardım ederken ve birinden yardım alırken neler hissedersiniz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Birine yardım ederken ve birinden yardım alırken neler hissedersiniz?
Yardım etmek bir insanın maddi yönden elindeki imkanları kullanarak yardımda bulunacağı gibi manevi yönden de yardımda bulunabilir. Yardım yapılabileceği gibi bazende yardım alınabilir.
İnsanlar birbirleri arasında iletişim halinde oldukları için muhakkak yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu durumlar karşılıklıdır. Yardımlaşmanın amacı bir kişinin veya kişilerin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu gidermeye çalışmaktır. Veya yardım almak sıkıntılı bir durumdan kurtulmaya çalışmaktır.
4. Bakara Suresi 261-265. ayetlerinin meallerini defterinize yazınız.
Cevap : Bakara Suresi 261-265. ayetlerinin meallerini defterinize yazınız.
Bakara Suresi 261 ayet meali: Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği, her başağında yüz tanenin bulunduğu yedi adet başak çıkaran bir tohum tanesi gibidir. Allah dilediğine katlayarak verir, Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır, her şeyi bilmektedir.
Bakara Suresi 262 ayet meali: Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının arkasından başa kakıp incitmeyenler için rablerinin katında özel karşılık vardır. Artık onlar için korku yoktur, onlar üzüntü de çekmeyeceklerdir.
Bakara Suresi 263 ayet meali: İyi sayılan bir söz ve bir bağışlama, arkasından eziyet gelen bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, halîmdir.
Bakara Suresi 264 ayet meali: Ey iman edenler! Allah’a ve âhiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa gidermeyin. O kimsenin misali, üzerinde toprak bulunan düzgün ve yalçın bir kayadır; kayanın üzerine şiddetli bir yağmur yağmış, onu çıplak halde bırakmıştır. Bu gibilerin kazandıkları hiçbir şeyden istifadeleri olmaz ve Allah, inkârcı topluluğa hidayet vermez.
Bakara Suresi 265 ayet meali: Mallarını Allah rızâsını dileyerek ve içlerinden gelerek harcayanların misali ise tatlı bir yamaçta bulunan, üzerine bolca yağmur yağan, bu sebeple ürününü iki misli veren bir bahçedir; şayet sağanak yağmazsa incecik yağar. Allah yapıp ettiklerinizi görmektedir.
5. Sizce çok fakir birisi başkalarına nasıl iyilik yapabilir? Görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap : Sizce çok fakir birisi başkalarına nasıl iyilik yapabilir?
İnsanlar yaşadıkları hayat içerisinde yaşadıkları ortamlarda başkaları ile ortak bir alan oluşturmakta, başkalarının yardımcısı olması veya isteklerde bulunması gerekir. Hiçbir birey tek başına bir işi başaramaz.
Toplu bir alanda yaşamanın kurallarından bir tanesi de birbirimize destek olmamızdır. İyilik kavramı düşünüldüğü zaman maddi ve manevi iyilikler olarak gruplandırabiliriz. Bir insanın maddi durumu olmadığı zaman fakir, bir konumda ise başkalarına maddi yardımlarda bulunması mümkün değildir. Bu durumda o kişinin yapabileceği manevi iyiliklerden geçer.
İslam’ın Paylaşmaya ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları
Soru : Sizce insan yardım almadan hayatını sürdürebilir mi? Niçin?
Cevap : Sizce insan yardım almadan hayatını sürdürebilir mi? Niçin?
Hiç bir insan mükemmel, kusursuz değildir. Mutlaka insanın yardıma ihtiyaç duyduğu hayatını idare etmek için birilerinden destek alması gerektiği zamanlar olacaktır. İnsanoğlu yaradılışından dolayı çift olarak yaratılmıştır. Çünkü insanlar birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Birbirlerine yardımlaşma ile hayatlarını sürdürürler. Buna örnek verilebilecek, kültürümüzde bazı deyimler vardır.
- Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
- Bir elin nesi var iki elin sesi var..
Gördüğümüz gibi kültürümüzde de insanların birbirlerine ihtiyaç duydukları belirtilmektedir. İnsanlar yanlız yaşayamazlar çünkü insanlar birbirlerine ihtiyaç duyarlar.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları
PAYLAŞALIM
“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça, gerçek iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir.”
(Âl-i İmrân suresi, 92. ayet.)
Soru : Yukarıdaki ayeti göz önünde bulundurarak yaptığınız en büyük iyiliği tespit ediniz ve bu iyiliğin hangi basamağa ulaştığını düşünerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap :
Kardeş okullara yardım kampanyasına katılarak onların ilim öğrenmesine katkı sağlamak örnek olabilir. Bu sayede ilim öğrenmeleri, ihtiyaçlarının giderilmesi ve vatanına, milletine ve devletine yararlı bireyler oluşmasına katkı sağladım. En üst basamak olarak ifade edebiliriz.
DEĞERLENDİRELİM
Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Zalim de olsa mazlum da olsa kardeşine yardım et.” Bunun üzerine birisi, “Ey Allah’ın Resulü! Eğer mazlumsa yardım ederim. Ama zalimse ona nasıl yardım edeceğim?” dedi. Hz. Peygamber buyurdu ki: “Onu zulümden uzaklaştırırsın veya onun zulmüne engel olursun. İşte bu ona yapacağın yardımdır.”
(Buhârî, İkrah, 7.)
Soru : Arkadaşımızın yapacağı bir kötülüğe engel olmak da ona yardım etmektir. Niçin? Bu konuyu örnekler vererek değerlendiriniz
Cevap : Arkadaşımızın yapacağı bir kötülüğe engel olmak da ona yardım etmektir. Niçin? Bu konuyu örnekler vererek değerlendiriniz.
Bir kötülüğe engel olduğumuzda o kötülüğün vereceği zararı ortadan kaldırmış oluruz. Kötülük sonucunda hem arkadaşınız günaha girecek, hemde kötülüğü yapacağı kimse veya varlık zarar görecektir.
Bunun sonucunda bir kimsenin veya varlığın hakkına girecektir. Bir arkadaşımızı günaha girmekten kurtarmak, onun kötü birisi olmasına mani olmak demektir.
Bir insan tek başına yaşayamaz. Çünkü yaşayabilmek için beslenmeye barınmaya eğitim görmeye hastaneye gidip sağlık sorunlarımız için tedavi görmeye Ayrıca giyinmek ve evde kullandığımız tüm teknolojik aletlerin üretimi için birçok insana ihtiyaç duyarız. İnsanlar birbirleri ile beraber yaşadıkları zaman birbirlerine yardım eder yardımlaşma ve dayanışma içerisinde hayatlarını sürdürdükleri zaman akşam yiyecekleri zorluk yoktur. İnsanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmanın önemi çok büyüktür çünkü sıkıntıya düştüğümüzde manen yakınlarımızın yanında olması bizi güvende hissettirir.
İnsanlarda bilir birilerine ihtiyaç duydukları için bir arada yaşarlar. Tek başında kalan bir insan kendi yaşamı için gerekli olan her şeyi yapamaz. Birbirimize karşı olan sorumluluklarımız ve vazifelerimiz yerine getirerek birlikte yaşayarak birbirimize yardım ederek mutlu bir toplum oluştururuz. Bizler bile aile bireylerimiz ile beraber yaşamımızın temel amacı birbirimize karşı yardımlaşmak birbirimizi eğitmek birbirimize güven duygusu taşıyacak aile bireylerimiz ile huzurlu ortamlarda yaşamak gibi temel amaçları içerir.