8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Şuayb (a.s.) Cevapları Sayfa 59, 60, 61
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Şuayb (a.s.) Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları
Soru : Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz?
Cevap : Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz?
Adalet kavram olarak kuranı kerimin birçok yerinde geçmektedir. Herhangi bir konuda haklı yada haksızı belirten eşit bir şekilde olaylara yaklaşabilen kişinin çıkarını düşünmeden yada çok yakın olduğu kişinin çıkarına göre hareket etmeyen eşit davranılan durumdur.
Bu yüzden bir kişinin ömrü boyunca adil olabilmesi her olaya karşı adaletli davranabilmesi oldukça zor bir durumdur. Çünkü insan çıkarlarını kollamayı sever. Bu yüzden insan ömrü boyunca adil olmaya çabalar. Dinimizin de emrettiği gibi toplumsal kurallar açısından adil şartlar altında insanlara ölçü ve tartıda günlük uğraştığı ticari işler içerisinde adil davranmalı hak yememelidir.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları
TARTIŞALIM
Hz. Şuayb (a.s.) davetinde ölçü ve tartıda dürüstlüğe büyük önem vermiştir.
Soru : Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir? Tartışınız.
Cevap : Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir? Tartışınız.
Allah insanoğlunu yarattığı zaman insanların içerisine iyilik ve kötülüğü de yerleştirmişler. İnsanları iyiye davet etmiş onları iyi olmaya yönetmeye çalışmıştır. İnsan bu özelliklerinden dolayı içindeki iç dengeyi kendinin koruması gerekir.
İnsan kendi özelliklerini kendi kontrol edecek kendini denetleyip kendini tayin etmesi gerekir. İnsanlara vicdan denen bir mekanizma yerleştirmiş, buna görevde vicdan terazisinde yaptıkları işleri ölçüp biçmelerini emretmiştir. İnsanları dürüst olmak ve doğruluk adına yaptıkları işlerde ölçü ve tartı kullanımında, yaptıkları işlerde, sosyal hayatları içerisinde dürüst olmaları hak geçirmemeleri konusunda özen göstermiştir.
Ölçüde ve tartıda adaletli olmak tam bir şekilde artacağını şeyi tartarak kul hakkına girmemek tüm müslümanların uyması gereken ve bilinmesi gereken temel kurallar arasında yer alıyor. Örneğin markette pazarda veya manavda almış olduğunuz ürünleri tam ve eksiksiz bir şekilde tartan Bir müslüman hem kendi için hem de karşısındaki insanın hakkını yememek amacıyla yapmış olduğu bu davranır takdir edildi r. Bu dünyada haksız bir şekilde elde ettiğimiz kazanç elbette insanın sağlığından malından da çıkabilmektedir. Çünkü karşısındaki insan hakkını yiyen bir Müslüman asla adaletli olamaz ve Emin olmaz. Bu sebeple tartışmış olduğumuz tüm tartı işlerinde çalışan tüm müminleri n eksiksiz ve tam bir şekilde tartıların ıt artması gerekmektedir.