8. Sınıf Din Kültürü

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 73-74-75-77 Cevapları Anka Yayınevi

Göster

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Cevapları Sayfa 73, 74, 75, 76, 77, 78


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 73 Cevapları



Soru : Yukarıdaki olaylar Hz. Peygamber’in (s.a.v.) merhameti konusunda size neler düşündürmektedir?


Cevap :
Peygamber Efendimiz sadece insanlara değil hayvanlara da olan merhameti gerçekten çok güzel . Bu kadar güzel bir insanın bizim Peygamberimiz olması ne güzel. Peygamberimizi bu yönleri ile tanımak İslamiyete olan sevgimizi arttırmaktadır.


Soru : Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alan kişi, hayvanlara nasıl davranmalıdır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.


Cevap :
Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alan kişi, hayvanlara merhamet etmeli, gereksiz yere öldürmemeli ancak tehlikeli bir hayvansa öldürmelidir. Hayvanların yuvalarını bozmamalı, hayvanları sevmeli ve korumalıdır.


Soru : “Danışan dağları aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.” atasözü bize ne anlatmak istiyor?


Cevap :
Bu söz bize istişare etmenin yani konularda insanlara danışarak fikir almanın ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. İnsan bazen bir şeye karar verir ancak bunun iyi bir fikir olmadığını anlayamaz.
Akıl sahibi insanlarla konuştuktan sonra daha iyi fikirler alır yada kendi fikri konusunda daha iyi gelişmeler kat eder. Bizlerde bir konuda ne yapacağımızı bilmediğimiz zaman yada kararsız olduğumuz zaman akıl sahibi insanlarla istişare etmeliyiz.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 74 Cevapları


İlk vahiy gelince Peygamberimiz (s.a.v.), yüreği titreye titreye şehre döndü. Doğruca Hz. Hatice’nin (r.a.) yanına vardı ve ona, “Beni örtün, beni örtün!” dedi. Bir müddet öylece kaldı. Sonra Hz. Hatice’ye (r.a.) başından geçenleri anlattı. “Kendimden korktum.” dedi.
Hz. Hatice (r.a.):
“Öyle deme, Allah’a yemin ederim ki o seni hiçbir vakit mahcup etmez. Çünkü sen akrabana bakarsın, işini göremeyenlerin yükünü üzerine alırsın. Fakire verir, kimsenin kazandırmayacağını kazandırırsın. Misafiri ağırlarsın, hak yolunda meydana gelen mühim hadiselerde halka yardımda bulunursun.” dedi. Bundan sonra Hz. Hatice, Peygamberimizi (s.a.v.) alıp amcasının oğlu Varaka bin Nevfel’e götürdü. O, İncil ve Hristiyanlık hakkında bilgili biriydi. Yaşlanmıştı.
Peygamber Aleyhisselam yaşadığı hadiseyi ona anlattı. Bunun üzerine Varaka dedi ki: “Müjde sana ey Muhammed! Bu gördüğün, Musa Aleyhisselam’a Allah’ın gönderdiği ilahi sırrın sahibi Cebrail Aleyhisselam’dır. Keşke senin hakka davet günlerinde sağ bulunsaydım da kavminin seni bu şehirden çıkaracakları zaman yanında olsaydım.” dedi.
Müslim, İman, 252; Tirmizî, Menâkıb, 13

Soru : Yukarıdaki olay, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) danışmaya verdiği önem açısından size neler düşündürmektedir?


Cevap :
Peygamber Efendimiz eşi ile olanları paylaşmış ve bir Peygamber olmasına rağmen bunu yapmıştı. Bu onun ne kadar mütevazi olduğunu ve eşine verdiği değeri de gösterir. Daha sonra bilgili bir insana gitmeleri ve bu konuda aydınlatıcı bilgi almaları tevazusunu ve Peygamberimizin ne kadar akıllı hareket ettiğinin göstergesidir.


Soru : Metinde, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi ahlaki özelliklerinden söz edilmektedir?


Cevap :
Metinde Peygamber Efendimizin yumuşak bir insan olduğundan kaba sözler söylemediğinden, kin ve düşmanlık beslememesinden, intikam almaması ve affediciliğinden söz edilmektedir.


Soru : Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaşadığı olayla ilgili olarak öncelikle eşine danışmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Düşüncelerinizi ifade ediniz.


Cevap :
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) yaşadığı olayla ilgili olarak öncelikle eşine danışmasını evliliğin gereği ve eşine verdiği değer ve saygı olarak değerlendiriyorum. Eşine saygı duyup akıllı bulması çok güzel bir durum.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 75 Cevapları


Soru : İşlerini yaparken, önemli kararlar alırken başkalarına danışmayan kimse, ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :
İşlerini yaparken, önemli kararlar alırken başkalarına danışmayan kimse, o konuda eğer deneyimi yoksa kandırılabilir veya o an kendi duyguları ile mantığını kullanmadan davrandığını fark etmeyebilir. Bu davranışlar insanı çok hatalara götürebilir.


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Davasındaki Cesaret ve Kararlılığı Cevapları


Soru : Başarıya ulaşmada cesaret ve kararlılık neden önemlidir?


Cevap :
Başarı için çok çalışmak ve bazı zorlukları göğüslemek lazımdır. Bazı başarıları göstertmeye cesaret edemeyen insanlar istedikleri yerlere gelemezler.
Cesur insanlar ise bu cesaret ve doğruluklarındaki kararlılığı eğer gerçekten doğru yolda gidiyorlarsa devam ettirmelidirler. Bu sayede insanlar başarıları elde etmişlerdir.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 77 Cevapları


Mekke’de İslamiyet’in yayılmasının engellendiğini gören Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’ın (c.c.) emri ve izniyle Medine’ye göç etmeye karar verdi. Gizlice hazırlanarak yakın arkadaşı Hz. Ebu Bekir’le (r.a.) birlikte Mekke’den ayrıldı. Mekkeliler onun kentten ayrıldığını öğrenince yakalamak için peşine adam saldılar. Sevr Dağı’nda bir mağaraya giren Peygamberimiz (s.a.v.) ve Hz. Ebu Bekir (r.a.), burada bir süre gizlendi. Mekkeliler mağaranın önüne gelince Hz. Ebu Bekir (r.a.) korkup telaşlandı. Peygamberimiz (s.a.v.) gayet sakin ve vakur bir şekilde şöyle buyurarak ona cesaret verdi: “…Üzülme çünkü Allah bizimle beraberdir…”
Tevbe suresi, 40. ayet.

Soru : Yukarıdaki olaydan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.


Cevap :
Yukarıdaki olaydan dinimizi yaşayamayacak duruma gelindiğinde mekan be şehir değiştirmenin bazen faydalı olabileceği, dini yaşamanın bazen her şeyin üzerinde olduğu, bazen insanların telaşlanması ve dertlenmesinin normal olduğu ama o zamanlarda bile sakin olmayı başarması gerektiği sonuçları çıkarılabilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bir insan başarıya ulaşmak istiyorsan öncelikle planlı bir şekilde çalışmalı cesaretli ve kararlı olmalı azmederek ve mücadele ederek ümitsizliğe düşmeden başarıya ulaşabilir. Çevremizde gördüğümüz birçok başarılı insan çeşitli zorluklarla başarıya ulaştığını gözlemleyebiliriz. Her başarının ardında çok yorulmak azmetmek ümitsizliğe düşmeden kararlı ve planli bir şekilde çalışmak gelmektedir. Bir insan karardı olduğu zaman ve dün mücadelesini verdiği zaman yapamayacağı veya başaramayacağı hiçbir husus yoktur.

  2. Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem bir şeye karar vereceğiz zaman veyahut bir şey yapacağı zaman aile bireyleriyle ve sahabeler ile ortak bir karar alır herkesin Fikri düşüncesinde danışarak öğrenirdi. Bizler de peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin bu davranışını örnek alarak bir karar aldığımız zaman aile bireylerimiz ev veya bir toplum içerisinde isek arkadaşlarımıza Ayrıca sınıfta isek sınıf arkadaşlarınıza tanışarak herkesin düşüncesine ele alarak karar verebiliriz. Böyle alınan kararlar hem daha sağlıklı hem de herkesin düşüncesi alındığı için birbirimize karşı saygı ve sevgiyi artırmaktadır. Örneğin bizden habersiz bizi ilgilendiren bir konuda karar alındığı zaman kendinizi değersiz ve kendimizi o işte isteksiz olarak görebiliriz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.