8. Sınıf Din Kültürü

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 77-78-79 Cevapları Anka Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti Cevapları Sayfa 77, 78, 79


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 77 Cevapları


Soru : “Hak, hukuk, adalet, hakkı gözetmek, hakkını aramak” kavramları size neler düşündürmektedir? Bunların anlamları üzerinde konuşunuz.


Cevap :
“Hak, hukuk, adalet, hakkı gözetmek, hakkını aramak” kavramları bana her insanın hak ettiği olan şeyin verilmesi gerektiği,  kendisinin hak ettiği hakların korunması gerektiği, zulmün ortadan kalkması ve kötülüklerin engellenerek zalimliğin önlenmesi ve zalimlerin cezasını hak ettikleri şekilde bulmaları olarak düşünüyorum. Adalet olan bir yerde güçlüler kadar zayıflarda güven içerisindedir. Böyle bir hayat herkesin hayalini kurduğu şeydir.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 78 Cevapları


Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında Medine’de, soylu ve ileri gelen ailelerden birinin kızı hırsızlık yapmıştı. Bazı kişiler, Peygamberimizin (s.a.v.) çok sevdiği bir kişi olan Üsame bin Zeyd’i (r.a.), Allah Resulü’ne (s.a.v.) aracı göndererek bu kişinin cezalandırılmaması için girişimde bulunmuşlardı. Peygamberimiz (s.a.v.) aracıların isteğine şiddetle karşı çıkmış ve şöyle buyurmuştu:
“Sizden öncekiler, ancak aralarından soylu biri hırsızlık ettiğinde onu bırakıvermeleri; zayıf biri hırsızlık ettiğinde ise ona had cezası uygulamaları sebebiyle helak olmuştur. Allah’a yemin ederim ki Muhammed’in kızı Fâtıma bile hırsızlık etse muhakkak onun da elini keserdim.”
Buhârî, Hudûd, 1; Buhârî, Enbiyâ, 54.

Soru : Yukarıdaki olay, Peygamberimizin (s.a.v.) adaletli oluşu konusunda size neler düşündürmektedir? Söyleyiniz.


Cevap :
Peygamber Efendimizin adaleti her yerde gözetmesi ve insanlar arasında ayrım yapmaması gerçekten adil olduğunu gösterir. İnsanlar güçlü insanlara bazen cezalarını vermekte gecikirler yada vermezler.
Ancak kişi gözetmeksizin ister güçlü ister zayıf olsun cezanın ve hakkın verilmesinde aynı davranılması büyük insanların işidir.


Soru : Adalete önem verilmemesi, toplumda ne gibi sorunlara yol açar? Tartışınız.


Cevap :
Adalete önem verilmemesi , toplum içerinde haksızlıkların yolunu açar. İnsanlar adaletin olmadığını fark ettikleri zaman güçlüler zayıfları ezer ve haksızlık yapabilenler bundan çekinmezler.
İnsanların canları ve malları tehlikeye girer. Huzursuz olan insanlar ayaklanır ve isyan ederler. Haksızlıkların engellenmesinde ve bu potansiyele sahip olan insanları korkutmada caydırıcı cezalar verilmesi şarttır.


8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 79 Cevapları


Soru :  Peygamber Efendimize (s.a.v.) duyduğunuz sevgi, saygı ve bağlılığı ifade eden bir mektup yazınız. Bu mektubu sınıfınızda arkadaşlarınıza okuyunuz.


Cevap :
Sevgili Peygamberim,
Seni tanımadan önce dinim hakkında pek bilgim yoktu. İnsanlar ve etrafımdakiler sünnet, helal , Cennet gibi ifadeler kullansalar da bunlar dilimden öteye geçmezdi. Sonra Din Kültürü dersinde ve başka kitaplardan Seni tanımaya başladım. Ahlakını, sabrını ve çocuk ve gençlere olan davranışını görünce hayran kaldım. Seni daha çok tanımak ve senin ahlakını kendime örnek alarak ilerlemek istiyorum. Cennet’ te seninle beraber olmak duasıyla.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Birbirimize karşı haksızlık yapmamak birbirimizin hakkını savunmak ve haklı olduğunuz bir konuda kendinizi savunmayı bilmek insani değerlerimizin olabilmesi ve kendinizi iyi hissetmeniz için gerekli olan davranışlarımız ve duygularımız arasında yer almaktadır. Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem karşılaşmış olduğu birçok sorun da ve konuda adil ve adaletli davranmayı başarmış insanların dinleyerek ve ortak çözüm yolu burarak haksızlığa düşmelerinin önüne geçmiştir. Bir toplumda haksızlık yapıldığı zaman ve adalet olmadığı zaman çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü insanlar arasında ayrım yapılarak haklarının yenmesi demek o insanın duygularını incinmesine kötü hissetmesine ve haksızlığa uğramazsa sebep olacağı gibi toplum arasında güveni ve mutsuzluğu da getirir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.