8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 97-98 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Cevapları Sayfa 97, 98
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi Cevapları
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları
Soru : “Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.” atasözünde anlatılmak istenen sizce nedir?
Cevap : “Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.” atasözünde anlatılmak istenen sizce nedir?
Her insan her konuda bilgi sahibi olamayabilir. İnsanlar yaşam içerisinde öğrendikleri, yaşadıkları bilgi ve tecrübeleri ile bazı konular üstünde daha bilgili olabilirler. Sorunları aşabilmek için bilmediğimiz bir konu karşısında bir bilene sormak, istişare etmek en iyisidir.
Bilmediğimiz bir konu hakkında istişare etmek, danışmak, akıl almak en zor görünen işlerin bile üstesinden gelebilmemizi sağlayabilir. Bilmediğimiz işleri biliyor gibi davranıp hareket edersek o kolay sorunları bile çözemeyip altında ezilebiliriz. İnsanın bilmediği veya karar almakta zorlandığı işlerde tecrübeli birisine sorması işlerini kolaylaştırır. Fikir alışverişi her zaman insanın ufkunu açar.
8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları
BİLİYOR MUSUNUZ?
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatından istişare örnekleri:
Hz. Muhammed (s.a.v), önceleri mescitte bulunan bir hurma kütüğüne dayanarak hutbelerini ayakta verirdi. Zamanla cemaat kalabalıklaştı. Müslümanların Hz. Peygamberi daha iyi görebilecek ve duyabilecek yüksekçe bir yere ihtiyaç duyduğunu gören ashâbdan Temîm ed-Dârî, ona bir minber yapmayı önerdi. Bu öneriyi ashabıyla istişare eden Hz. Peygamber, amcası Abbâs’ın kölesi Minâ’ya üç basamaktan ibaret sade bir minber yaptırdı.
(bk. Dârimî, Mukaddime, 6.)
Hz. Peygambere, Bedir savaşı zaferle sona erdiğinde esirler getirildi. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Bu esirler hakkında ne diyorsunuz?” diye sorarak ashâbıyla istişare etmişti. Sonuçta Hz. Ebû Bekir’in (r.a.) görüşünü benimsemiş, okuma yazma bilenlerin on Müslümana öğretmeleri karşılığında serbest bırakmıştı.
(bk. Ebû Dâvûd, Cihâd, 121.)
YAZALIM
Soru : Size göre okulunuzdaki en önemli üç sorun nedir? Bu sorunların çözümü ile ilgili önerileriniz nelerdir? Yazınız.
Cevap : Size göre okulunuzdaki en önemli üç sorun nedir? Bu sorunların çözümü ile ilgili önerileriniz nelerdir? Yazınız.
Okuduğumuz okulda çok fazla sorun olmasa da her okulun aynı sorundan muzdarip olduğunu düşünmekteyim. Sadece benim okulumda değil aklıma gelen tüm okullara Cevap olsun diye üç sorundan bahsedeceğim.
1-Sorunlar :Okul tuvaletlerinin temiz olması kolay değildir. Çok nadir olarak tuvaletleri temiz olan okullar vardır.
Çözüm Önerileri :öğrencilerin öncelikle tuvalet adabını bilmeleri gerekir. Tuvalete girdiklerinde bulduklarını gibi bırakmayı öğrenmeleri gerekir. Tuvaletler tüm virüslerin merkezi olacak yerlerdir. Buranın görevlileri tarafından daha sık temizlenmesi gerekir.
2-Sorunlar :Okul kantinlerinin çocuklar için daha kaliteli ve hijyenik şartlarda hizmet vermesi gerekir.
Çözüm Önerileri :Okul kantinlerinin sağlık bakanlığı tarafından süreli denetlenmesi buraları işleten kişilerin çalıştırdığı kişileri dikkatlice seçerek bu iş konusunda Bilgisi olanları işe alması gerekir.
3-Sorunlar :Okuldaki araç gereçlerin laboratuvar malzemelerinin veya spor aktivitesine malzemelerinin eksik veya bozuk olması
Çözüm Önerileri :Öncelikle bu eşyaların tüm öğrencilere ait olduğunu, ortak kullanım araçları olduğunu öğrencileri bilgilendirmek gerekir. Bunları kullanırken kendi malımız gibi özenli kullanmayı öğrencilere öğretmeniz gerekir.
Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir karar alacağız zaman veya herhangi bir konuda danışmak istediği zaman Ehlibeyt ile sahabelerine ve yanında bulunan insanlarla işte hare ederek birbirlerine danışır ve birbirinin fikirleri alınarak temel bir karar ortaya koyulur du. Çünkü topluluk halinde yaşamış olan tüm insanlar ister bunlar aile bireyleri ister sınıftaki arkadaşlarımız ister ise farklı işyerindeki arkadaşlarımız olsun karar aldığımız zaman birlikte almak herkesin düşüncelerini ortaya koyarak ortak bir fikir olması herkesin sağlığı ve huzuru için önemlidir.