8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 110-111-112-113-115 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sakarya Meydan savaşı’ndan Mudanya Ateşkes Antlaşması’na Mustafa Kemal Cevapları Sayfa 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115
Sakarya Meydan savaşı’ndan Mudanya Ateşkes Antlaşması’na Mustafa Kemal Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 110 Cevapları
Soru : Mustafa Kemal Paşa’nın Sakarya Meydan Savaşı sırasında verdiği tarihi emrin savaşın seyrini değiştirmesi, onun hangi özelliğini yansıtmaktadır? Söyleyiniz.
Cevap: Askeri dehası ve ileri görüşlülüğünü yansıtmaktadır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları
Soru : Sakarya Savaşı’nı anlatan bir kompozisyon yazdığınızı varsayalım. Savaşın sonuçlarını düşünerek nasıl bir başlık koyacağınızı söyleyiniz.
Cevap: Bir Milletin Şahlanışı başlığını koyardım.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları
Soru : Büyük Taarruz’un Sakarya Meydan Savaşı’ndan farklı olan yönü nedir? Açıklayınız.
Cevap: Büyük Taarruz’un Sakarya Meydan Savaşı’ndan farklı olan yönü nedir? Açıklayınız.
Sakarya Meydan Savaşı Türk milletinin varoluş savaşıdır. Bu savaşla Yunanlılar durdurulmuş, Viyanada bozguna uğrayan Türk ordusunun geri çekilişinin durdurulduğu savaştır. Mustafa Kemal’in “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır.” Sözünü bu savaşta söylemiştir. Sakarya Meydan Savaşı ile Büyük Taarruz un arasındaki fark ise adından anlaşılacağı gibi Sakarya Meydan savaşı bir savunma savaşıdır.
22 gün süren siper savaşları yapılmıştır. Büyük Taarruz ise bir saldırı savaşıdır. Siperlerden çıkan askerler Yunan ordusuna karşı saldırıya geçmiştir. Bu saldırı Yunanlıların İzmir’den denize dökülmesine kadar devam etmiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları
Soru : Büyük Taarruz öncesi, Türk ordusunun yaptığı hazırlıklar nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Büyük Taarruz öncesi, Türk ordusunun yaptığı hazırlıklar nelerdir? Söyleyiniz.
Büyük Taarruz öncesi bir yıla yakın gizli olarak savaşa hazırlıklar yapılmıştır. Doğu ve güney cephesinden takviye kuvvetler batı cephesine yığınaklar yapılmıştır.
Teklif i Millîye kanunu başkomutan kararıyla tüm yurtta uygulanmıştır. orduya Taarruz eğitimleri verilmiştir. Mustafa Kemal paşaya başkomutanlık süresi uzatılmıştır. Türk ordusu 26 ağustos 1922 de Afyondan taarruza geçmiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 115 Cevapları
Soru : Millî Mücadele’nin “savaş dönemi” ve “diplomatik dönemi” terimlerini açıklayınız?
Cevap: Millî Mücadele’nin “savaş dönemi” ve “diplomatik dönemi” terimlerini açıklayınız?
Milli mücadele Mustafa Kemal Atatürk ün 19 mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkmasıyla başlamıştır. Bu dönemden itibaren milli mücadelenin hazırlık dönemi ülkeyi uyandırmak, ulusu işgallere karşı tepsi koyması için genelgeler yayınlanmış daha sonrada silahlı mücadele başlamıştır.
Bu başlayan silahlı mücadele dönemine milli mücadelenin savaş dönemi denir. Önce doğu Anadolu daha sonra Güney Anadolu zaferlerle taçlanarak, batı cephesinde Yunanlıların İzmir’de denize dökülmesiyle savaş dönemi sona ermiştir. Savaş döneminin kapanmasıyla birlikte öncelikle Mudanya Ateşkes Antlaşması daha sonra Lozan Barış görüşmeleri en sonda Lozan Barış Antlaşması yapılmıştır. Bu dönem milli mücadelenin diplomatik olarak yani siyasi olarak, devletler arası diplomasi itilaf devletleri ile yapılan anlaşmalardır.
Soru : Aşağıdaki konuşma metinlerinde boş bırakılan yerleri tamamlayınız.
Cevap:
- Türk ordusunun Batı Cephe – si’nde son savunma savaşı Sakarya Muharebesi ’dir.
- Bu savaştan sonra Türk ordusu saldırı geçmiştir.
- Millî Mücadele’nin son savaşı Büyük Taarruz’ dur.
- Bu savaşla Millî Mücadele’nin savunma safhası sona ermiştir.
- Millî Mücadele’yi bitiren Ateşkes Anlaşması Mudanya’dır.
- Bu antlaşmayla Boğazlar ve İstanbul’un Yönetimi TBMM’ye verilmiştir.
Sakarya meydan muharebesi’ndeTürk milleti vermiş olduğu milli mücadele ile Yunanlıları püskürtülmüş ve topraklarının yeniden kazanmışlardır bu konuda verdiğiniz bilgiler cevaplar ve konuları açıklayıcı bir şekilde anlattığınız için bu konuyu çok iyi anladığını söyleyebilirim tarihte araştırmak istediğim veya ülkemizin tarihini öğrenmek istediğim bütün konuları sizin sayenizde rahatlıkla bulabiliyorum vermiş olduğunuz cevapları çok rahat bir şekilde anlayabiliyorum konuyu araştırırken sizin verdiğiniz sunumlardan faydalanıyor ve ödevlerime güzel bir şekilde tamamlıyorum