8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 145-146-149 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Cevapları Sayfa 145, 146, 147, 148, 149
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 145
Soru : Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları hangi konularda Mustafa Kemal’den farklı düşünüyor olabilirler? Neden?
Kısa Cevap : “Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucuları hangi konularda Mustafa Kemal’den farklı düşünüyor olabilirler? Neden?”
Uzun Cevap :
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (İlerici Cumhuriyet Partisi) Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk muhalefet partisidir.
Kâzım Karabekir, Rauf (Orbay) Bey, Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, Refet (Bele) Paşa ve Adnan (Adıvar) Bey’in başkanlığında , 17 Kasım 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ ün teşviki ile kurulmuştur.
Parti tüzüğünde cumhuriyet ilkesinin, liberalizmin ve demokrasinin benimsendiği belirtilirken aynı zamanda dini inançlara da saygılı olunduğu yazmaktadır.
Partinin en çok eleştirildiği noktalardan biri parti programının açıklanırken “Parti, dinî düşünce ve inançlara saygılıdır” ilkesinin vurgulanmasıdır. Hatta bu durumu Mustafa Kemal Paşa Nutuk’ta şu şekilde eleştirmiştir:
“…’Parti, dinî düşünce ve inançlara saygılıdır’ ilkesini bayrak olarak eline alan kimselerden iyi niyet beklenebilir miydi? Bu bayrak, yüzyıllardan beri cahilleri, bağnazları ve hurafelere inananları kandırarak özel çıkarlar sağlamaya kalkmış olanların taşıdıkları bayrak değil miydi? Türk milleti, yüzyıllardan beri, sonu gelmeyen felâketlere, içinden çıkabilmek için büyük fedakârlıkların gerekli olduğu pis bataklıklara, hep bu bayrak gösterilerek sürüklenmemiş miydi: Cumhuriyetçi ve yenilikçi olduklarını zannettirmek isteyenlerin, yine bu bayrakla ortaya atılmaları, dinî bağnazlığı coşturarak, milleti, Cumhuriyet’e, ilerlemeye ve yenileşmeye karşı kışkırtmak değil miydi?”
Partide Yer Alan Kişiler ,Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Yönetici İsimleri
- Ali Fuat Cebesoy
- Osman Nuri Özpay
- Necati Kurtuluş
- Feridun Fikri Düşünsel
- Cafer Tayyar Eğilmez
- İhsan Hamit Tiğrel
- Sabit Sağıroğlu
- Halet Sağıroğlu
- Münir Hüsrev Göle
- Rüştü Paşa
- Halil Işık Miralay Arif Bey
- Zeki Kadirbeyoğlu
- Rauf Orbay
- Adnan Adıvar
- Kâzım Karabekir
- İsmail Canbulat
- Refet Bele
- Hoca Kâmil Efendi
- Abdullah Hulusi Zarplı
- Halit Akmansü
- Ahmet Şükrü Bey
- Abidin Bey
- Ahmet Besim Özek
- Ahmet Faik Günday
- Halis Turgut
- Bekir Sami Kunduh
- Ahmet Muhtar Cilli
- Mehmet Rahmi Eyüboğlu
TCF’ nin kuruluşunun hemen ardından 6-7 mebus daha Halk Fırkası’ndan istifa etmiş, ancak (eldeki belgelerden anlaşılabildiği kadar) Terakkiperver Fırka’ya girmeden bağımsız kalmıştır.
1925’te baş gösteren Şeyh Said İsyanı dolayısıyla Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası iktidar tarafından eleştirilere maruz kalmış suç onlara yıkılmaya çalışılmıştır. Ali Fethi Okyar istifa etmiş ve güvenoyu alarak başbakan olan İsmet Paşa Takrir-i Sükun kanununu yürürlüğe koyarak basına ciddi cezalar kesilmesilmesi istenmiştir.
Kâzım Karabekir ve Ali Fuat Paşa gibi gibi bazı paşalar Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın “özel affı” ile idamdan kurtulmuşlardır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 146 Cevapları
Soru : Aşağıdaki cümlelerden doğru olduğunu düşündüklerinizin altındaki noktalı yere “Katılıyorum.”, yanlış olduğunu düşündüklerinizin altına ise “Katılmıyorum.” yazınız. Daha sonra da “Çünkü” kelimesiyle başlayan noktalı yerlere düşüncelerinizin gerekçelerini yazınız.
• Demokrasi için tek bir siyasi partinin varlığı yeterlidir. Başka partilere gerek yoktur.
Çünkü :
Katılmıyorum. Çünkü tek partinin olmuş olduğu bir yerde demokrasiden söz edilemez ve insanlar kendi istedikleri kişiyi başına getirme gibi bir tercih hakkı elde edemezler. Bu durumda seçme ve seçilme hakkının bir manası kalmaz.
• Tek partili bir meclisin etkili denetim görevi yapması imkânsızdır.
Çünkü :
Katılıyorum. Çünkü çok partinin olmuş olduğu bir yerde çok farklı görüşler olacak ve böylece liderler ona göre kendilerine dikkatli olmak zorunda hissedecek ve atıkları adımı daha dikkatli atacaklardır.
Mustafa Kemal’e Suikast Girişimi Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 149
“Efendiler! Size şunu söyleyeyim ki inkılapçı Türkiye Cumhuriyeti’ni benim şahsımla var zannedenler çok aldanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti, her manası ile büyük Türk milletinin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek, ebediyen yaşayacaktır.”(1)
Soru : Mustafa Kemal yukarıdaki sözlerini kimlere karşı söylemiş olabilir? Neden?
Cevap:
Mustafa Kemal yukarıdaki sözlerini kendisine süikast girişiminde bulunmak isteyenlere karşı söylemiş olabilir.
Soru : Mustafa Kemal’in cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağına olan inancının kaynağı ne olabilir? Neden?
Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağına olan inancının kaynağı ne olabilir? Neden?”
Uzun Cevap :
Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti kurmuş ve ilkelerini halka benimsetmek için elinden gelen bütün mücadeleyi vermiştir.
Atatürk’ün istediği modern toplum ve gelişmiş olan devletlere uymak ve onların yolunda gitmektir.
Mustafa Kemal Atatürk ilke ve inkılapların uygulaması konusunda en çok gençlere güvenmiş Türk gençliğinin bu inkılapları sahipleneceğini düşünmüştür.
Eğitim sistemi bunun için değiştirilmiş Türk gençlerine cumhuriyetin inkılapları benimsetilecek şekilde dersler tasarlanmıştır.
Yapılan uygulamaların dikkatli uygulanması ve sistemin yerleştirilmesi için gece gündüz yapılan çalışmalardan sonra Atatürk bu çalışmalara ve Türk gençlerine güvenerek cumhuriyetin sonsuza kadar yaşayacağını düşünmüştür.
8 sınıf inkılap tarihi dersimizde yer alan bilgi ve cevaplar raporum sayfası sizin vermiş olduğu bilgilerle her zaman ödevini hızlı ve pratik bir şekilde yapabiliyorum bu sayfadaki bilgi ve cevaplar sayesinde ödevimi hemen anlıyorum özellikle aklıma takılan bilmediğim ve yapmak istedim tüm ödevlerin cevaplarını bu sayfada rahat bir şekilde bulabiliyorum bu sayfadaki bildirime cevaplarsaydı zaten derslerden başarılı ve hasta olmayı başardım. Vermiş olduğunuz bilgi ve cevaplar için çok teşekkür ediyorum.