8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 163-164-165-166 Cevapları Dersdestek Yayıncılık

8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Türkiye’nin Milletler Cemiyetine Girmesi (1932) Cevapları Sayfa 163


Türkiye’nin Milletler Cemiyetine Girmesi (1932) Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 163


Soru : Milletler Cemiyetinin başvurma zorunluluğunu uygulamaktan ilk kez vazgeçip Türkiye’ye üyelik davetinde bulunmasından hareketle Atatürk ve Türkiye hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?


Kısa Cevap : “Milletler Cemiyetinin başvurma zorunluluğunu uygulamaktan ilk kez vazgeçip Türkiye’ye üyelik davetinde bulunmasından hareketle Atatürk ve Türkiye hakkında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?”

Uzun Cevap :

Paris Barış Konferans’ının 25 Ocak 1919’da yapılan toplantısında; uluslararası barışı ve güveni sağlayacak ve devam ettirecek bir topluluk kurulmasına karar verilmiştir. Bu topluluğun ismi Milletler Cemiyeti olarak belirlenmiştir.
28 Nisan 1919 tarihinde Konferans Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve böylece Milletler Cemiyeti kurulmuştur.
2. Dünya Savaş’ı engellenememiştir. 21. Genel Kurul Toplantısı yapılmış cemiyetin dağılması kararlaştırılmıştır.

Milletler cemiyeti 3 kademeden oluşmaktadır.

1.Milletler Cemiyeti Komisyonları
2. Uluslararası Adalet Divanı
3. Uluslararası Çalışma Örgütü

Milletler Cemiyetindeki Ülkelere Düşen Sorumluluklar

Uluslararasında işbirliği geliştirmek ve uluslararası barışı ve güvenliği sağlamak için, savaşa başvurmamak konusunda birtakım yükümlülükleri kabul etmek,
Gizlilikten uzak, adaletli ve onurlu uluslararası ilişkiler sürdürmek; Hükümetlerdeki bundan böyle eylemsel davranış kuralı kabul edilen uluslararası hukuk kurallarına kesinlikle uymak,
Örgütlenmiş halkların karşılıklı ilişkilerinde adaleti korumak ve antlaşmalardan doğan bütün yükümlülüklere tizlikle saygı göstermek

Ancak Milletler Cemiyeti yetersizliği sebebi ile yıkılmıştır.

Osmanlı Devleti olarak Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan İttifak Devletleri arasında olduğu için katılamamıştır. 14 Kasım 1922’de İsmet İnönü Paşa Lozan Konferansında yaptığı açıklamada üye olmak istemiştir.
“Misak-ı Milli” sınırlarında bulunan Musul’un sorun olarak görülmesi üzerine üyeliğe alınmamıştır.
Türkiye bu yapılanmaya yardım ve desteklerde bulunmuş, resmi olarak ise Milletler Cemiyeti’ne 18 Temmuz 1932 yılında üye olmuştur.


Soru : Milletler Cemiyeti adına kısa bir mektup yazarak Türkiye’yi cemiyetinize katılmaya davet ediniz. Mektubunuzda Milletler Cemiyetini tanıtmayı ve cemiyet olarak Atatürk Dönemi Türk dış politikasıyla ilgili görüşlerinizi belirtmeyi unutmayınız.


Kısa Cevap : “Milletler Cemiyeti adına kısa bir mektup yazarak Türkiye’yi cemiyetinize katılmaya davet ediniz. Mektubunuzda Milletler Cemiyetini tanıtmayı ve cemiyet olarak Atatürk Dönemi Türk dış politikasıyla ilgili görüşlerinizi belirtmeyi unutmayınız.”

Uzun Cevap :

Türkiye Cumhuriyeti’ne,

Dünya barışı için kurulmuş olan Milletler Cemiyeti’ nde barışa çok önem veren sizleri aramızda görmekten büyük memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isteriz. Türkiye’ nin başarılarından ve izlemiş olduğu politikadan dolayı tebrik ediyor, yeni Cumhuriyeti aramızda görmekten onur ve güç duyacağımızı ifade etmek istiyoruz.

Milletler Cemiyeti


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Balkan Antantı (1934) Cevapları Sayfa 164, 165


Balkan Antantı (1934) Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 164


Atatürk, Millî Mücadele sırasında savaştığı Yunanistan ile karşılıklı güvene ve saygıya dayalı bir ilişki kurdu. Öyle ki Yunanistan Başbakanı Venizelos 12 Ocak 1934’te Nobel Ödül Komitesine başvurarak Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi.

Soru : Yunanistan Başbakanı Venizelos’un Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermesinin nedenlerini sınıfınızda tartışınız.


Cevap :

  • Atatürk’ ün ılımlı bir siyaset izlemesi
  • Mağlup edilmelerine rağmen Yunanlılara iyi davranması
  • Bayraklarına basmaması
  • Dış siyaset ve barış için
  • Türkiye artık laik devletler arasında görüldüğü için

Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi (1936) Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 165


Soru : Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin gazetelerde zafer olarak nitelendirilmesinin nedenleri neler olabilir?


Kısa Cevap : “Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin gazetelerde zafer olarak nitelendirilmesinin nedenleri neler olabilir?” 

Uzun Cevap :

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarından (Çanakkale ve İstanbul) geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği ile ilgili sözleşmedir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936’da imzalanmıştır. Türkiye’ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı vermiştir. Montrö Boğazlar Sözleşmesi Türkiye’ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantilemek üzerinedir.

1923’te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi’nin yerine kabul edilmiştir. Uluslararası Boğazlar Komisyonu’nun görevi bitmiştir. Bu sözleşme günümüzde hala yürürlüktedir.

Boğazlar kayıtsız şartsız Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakılacak, tahkimat yapmak hakkı tanınacaktır. Türk Hükûmeti, sözleşmenin, savaş gemilerinin Boğazlar’dan geçişine ilişkin her hükmünün yürütülmesine göz kulak olacaktır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sadabat Paktı (1937) Cevapları Sayfa 166


Sadabat Paktı (1937) Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 166


Soru : Türkiye adına Sadabat Paktı’nı kurmak üzere doğudaki komşularınıza hitaben bir davet mektubu yazınız.

Mektubunuzda kurulacak paktın amaçlarını ve gerekçelerini Atatürk’ün dış politika ilkeleriyle ilişkilendirerek ifade ediniz.


Kısa Cevap : “Türkiye adına Sadabat Paktı’nı kurmak üzere doğudaki komşularınıza hitaben bir davet mektubu yazınız.”

Uzun Cevap :

Sadabat Paktı Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı bir saldırmazlık anlaşmasına verilen isimdir. 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran’da Sadabat Sarayı’nda imzalanmıştır.

Irak, İngiltere’ye olan bağlılığını dengelemek için İran ve Türkiye’ye saldırmazlık paktı önerisinde bulunmuştur. Türkiye ise ayrı ayrı paktlar yerine bölgesel bir pakt kurulmasını ön görmüş ve istemiştir. SSCB’nin önerdiği, Afganistan’ın paktta yer alması fikri de uygun görülünce pakt Tahran’da imzalanmıştır.

Sadabat paktının sebepleri

1) Sınır Sorunu
2) Bağımsızlık İsteği
3) İtalyanların Sömürge İsteği

Sadabat paktı Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında imzalanmıştır.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bu bölümde Milletler Cemiyeti ve Atatürk dönemi dış politikası hakkında çok önemli bilgiler var. Özellikle Milletler Cemiyeti’nin Türkiye’ye üyelik davetinde bulunması, Atatürk’ün uluslararası arenada nasıl etkili bir lider olduğunu gösteriyor

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.