8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 87-88-89-90-91-92-94 Cevapları Dersdestek Yayıncılık
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Batı Cephesi Cevapları Sayfa 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94
Batı Cephesi Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 87
Soru : Mustafa Kemal’in düzenli orduya geçilmesi konusundaki kararlılığının nedenleri neler olabilir?
Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in düzenli orduya geçilmesi konusundaki kararlılığının nedenleri neler olabilir?”
Uzun Cevap :
Düzensiz Ordu ve halk birlikleri ile yapılan mücadeleler her ne kadar birçok başarı elde etse de daha çok can ve mal kaybına ve sürecini uzayarak halkın daha çok yıpranmasına sebep oluyordu.
Tam bir başarı elde etmek için düzenli bir orduya sahip olan düşmanlar karşısında düzenli bir ordu kurulması ve düzenli taktiklerle onların üzerine saldırmak gerekiyordu.
Böylece hem savaş taktikleri uygulanabilecek hem de daha kısa sürede daha az can kaybıyla savaşılabilecekti.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 88 Cevapları
Soru : I. İnönü Muharebesi’nin Millî Mücadele’deki önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kısa Cevap : “I. İnönü Muharebesi’nin Millî Mücadele’deki önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?”
Uzun Cevap :
1. İnönü muharebesi yani 1 İnönü savaşı şu şekilde özetlenebilir.
1 İnönü savaşı 6-10 Ocak 1921’de yaşanmıştır. 6 Ocak’ta saldırmak için harekete geçen düşmana karşı Türk kuvvetleri saldırıya geçmiştir. 10 Ocak tarihinde ise 1 İnönü savaşı gerçekleşmiştir.
Yunanistan’ın planları sonucunda Türk ordusunun güçlenmesini istememesi, Eskişehir’i ele geçirmek ve üst olarak kullanmak istemesi, Çerkez Ethem’e yardım etmek istemesi, Yunanistan’ın itilaf devletlerinden yardım alabilmek için TBMM’yi dağıtmak istemesi Yunanistan’ın saldırısına sebep olmuştur.
Yunanistan u nedenlerden dolayı Türk ordusuna aldığı Ocak’ta saldırıya hazırlanmış 3 günlük yolculuktan sonra İnönü mevzilerinde 10 Ocak günü saldırıya geçmiştir. Türk telefonun galibiyeti ile sonuçlanmış savunma yaparak Yunanlıları püskürtmüşüzdür. Bu savaşın sonucunda Ulus Birliği sağlanmış, düzenli ordunun önemi anlaşılmış, Londra konferansı yapılmış, önemli bir şeyi çekmek zorunda kalmış, TBMM dünyaya açılmıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 89 Cevapları
Soru : Londra Konferansı’nda İtilaf Devletlerinin önerilerini reddetmesinden hareketle TBMM hükûmetinin amaçları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kısa Cevap : “Londra Konferansı’nda İtilaf Devletlerinin önerilerini reddetmesinden hareketle TBMM hükûmetinin amaçları hakkında neler söyleyebilirsiniz?”
Uzun Cevap :
TBMM hükümeti Londra konferansı’na katılarak Türk milletinin ve misak-ı milli’yi dünya kamuoyuna duyurmuştur.
Bu sayede büyük bir prestij kazanmış hem ülke içinde hem de uluslararası olarak değeri artmıştır.
Türkiye Büyük millet meclisi Sevr antlaşması’nı kabul etmemiş itilaf devletlerinin yurttan çıkarmak için son gücü de savaşmaya devam etmişti.
TBMM milli mücadelede güneyde Fransızlara karşı başarılı olmuş, Türk Sovyet görüşmelerini başlatmış ve Yunanlılarla işini durdurarak Büyük başarılar elde etmiştir.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 90 Cevapları
Soru : Afganistan’ın Millî Mücadele sırasında Türkiye’nin yanında yer almasının nedenleri neler olabilir?
Kısa Cevap : “Afganistan’ın Millî Mücadele sırasında Türkiye’nin yanında yer almasının nedenleri neler olabilir?”
Uzun Cevap :
Afganistan mı Türkiye arasında kültürel ve tarih bakımından bir yakınlık ve dostluk vardır.
Afganistan’da 1919 yılında İngiliz egemenliğinden kurtulmuş ve kendisi gibi bağımsızlık mücadelesi veren Türkiye ile daha çok yakınlaşma imkanı bulmuştur.
Aralarındaki baban sebebiyle Türkiye’nin yanında yer almıştır.
Soru : İstiklâl Marşı’mızın yazılması, millî birlik ve beraberliğimize hangi açıdan katkıda bulunmuş olabilir?
Kısa Cevap : “İstiklâl Marşı’mızın yazılması, millî birlik ve beraberliğimize hangi açıdan katkıda bulunmuş olabilir?”
Uzun Cevap :
İstiklal marşı milli Mücadele’yi ve milletin duygularını anlatan en etkili edebi eserlerden bir tanesidir.
İstiklal Marşı’nın yazarı olan Mehmet Akif’in dili ile Allah bu millete bir daha İstiklal marşı yazdırmasın” ifadesi samimiyeti ortaya koymaktadır.
İstiklal marşı yapılan mücadeleyi çok güzel özetlemiş hem o zamanın hem de bizlerin tarihine bir ses olmuştur.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 91 Cevapları
Soru : Moskova Antlaşması’nın Millî Mücadele’mize etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kısa Cevap : “Moskova Antlaşması’nın Millî Mücadele’mize etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?”
Uzun Cevap :
Moskova antlaşması Türkiye ile Sovyet Rusya arasında 16 Mart 1921’de imzalanmıştır. Moskova antlaşması sayesinde doğu sınırlarının güvenliği sağlanmış ve bütün gayretini Batı cephesi’ne yönlendirmeyi başarmış buna imkan bulmuşuzdur.
Milli mücadele’den olumlu sonuç aldığını gören halk daha büyük bir azimle savaşmış ve büyük başarılara imza atılmıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 92 Cevapları
Kocaeli Grubu Komutanı olan Kâzım Bey (Özalp), İnönü Zaferi’nin duyulduğu günlerde şahit olduğu olayları şöyle anlatıyor:
“Sarıköy-Nallıhan-Mudurnu-Bolu yolu ile Düzce’ye giderken bu bölgelerde olağanüstü günler yaşandığını görüyordum. Geçtiğim yerlerde halk, II. İnönü Zaferi’nin şenliklerini yapıyordu. Yollarda görüştüğüm vatandaşlar ‘Her ne hizmet ve fedakârlık lazımsa yerine getirmeye hazırız.’ diyorlardı.”
Soru : Sizce metinde anlatılan sahneleri en güzel şekilde ifade edecek kelimeler neler olabilir?
Kısa Cevap :
Vatan aşkı, vatanseverlik, topyekün mücadele, vatan millet sevdası , fedakarlık , Zafer aşkı , bağımsızlık mücadelesi, milli mücadele kelimeleri ile ifade edebiliriz.
Uzun Cevap :
Bence metinde anlatılan sahneleri en güzel şekilde ifade edecek kelimeler; kahramanlık , cesaret, güven, vatanseverlik, milletseverlik, topyekûn mücadele , kurtuluş, kahramanlık başarılarıdır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 94 Cevapları
Soru : Yukarıda verilen görsellerdeki askerlerin ve vatandaşların duygu ve düşünceleri neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap:
Yukarıda verilen görsellerdeki askerlerin ve vatandaşların duyguları karışık yorgun, aç ve moral olarak kötü görünmektedir. Zor hayat şartlarından ve savaşlardan ötürü umutsuzluğa yakalanmak üzeredirler.
Soru : Mustafa Kemal’in yanında olsaydınız ona ordumuzun durumuyla ilgili hangi öneride bulunurdunuz? Neden?
Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in yanında olsaydınız ona ordumuzun durumuyla ilgili hangi öneride bulunurdunuz? Neden?”
Uzun Cevap :
Mustafa Kemal’in yanında olsaydım ona ordumuzun durumu ile ilgili ordunun daha düzenli hale getirilmesini ve teşvik edilmesini halkın sohbetler ve fetvalarla daha dinç ve daha Ümit Karan hale getirilmesini tavsiye ederdim.
Soru : Mustafa Kemal’in verdiği çekilme kararı TBMM’de ve halk arasında hangi tepkileri ortaya çıkarmış olabilir? Neden?
Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in verdiği çekilme kararı TBMM’de ve halk arasında hangi tepkileri ortaya çıkarmış olabilir? Neden?”
Uzun Cevap :
Mustafa Kemal’in verdiği çekilme kararı büyük fitnelere ve insanlar arasında kaybedilme düşüncesini oluşturmuş olabilir.
Geri çekilme genellikle bir şeyi başaramadan dolayı kaynaklandığı için bu insanları ve halka korkutmuş ümitlerini kırmış olabilir.
Türk milletinin göstermiş olduğu kahramanlıklar ve mücadeleye örneklerinden birisi ise Batı cephesidir Batı cephesi’nde her zaman mücadele etmek ve vatanını kurtulmak için bağımsızlığını desteklemek için çaba harcamış olan Türk milletinin yapmış olduğu kahramanlığı görebilmekteyiz Batı cephesi’nde yapılan mücadeleler arasında elbette ki Türk milletinin nasıl ayakta durduğunu nasıl beraberce mücadele ettiğini ve nasıl birlik beraberlik içerisinde ayakta durduğunu görebiliyoruz.