8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 108-114-116 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı Âlim Sahabiler Cevapları Sayfa 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116
Alim Sahabiler Metni Cevapları
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 108 Cevapları
Soru : Hz. Peygamber’in (s.a.v.) vefatından sonra Hz. Aişe’nin evini okul gibi kullanması, Medine’de İslami ilimlerin gelişmesine ne gibi katkısı olmuştur?
Cevap: Hz. Aişe peygamber efendimizin aktardığı bilgileri bilen kişidir. Evini okula çevirmesi onun bilgilerini diğer çocuklara diğer insanlara aktarması orada yaşayan kişilerin gelişmesine, bilgilenmesine ve peygamber efendimizi iyi bir şekilde öğrenilmesine katkısı olmuştur.
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 114 Cevapları
Abdullah b. Mesud Kur’an-ı Kerim ve ondan çıkartılacak hükümler konusunda son derece bilgiliydi. Bu konudaki bilgisini ifade etmek için şöyle söylemiştir: “Yemin ederim ki Allah’ın kitabında, nerede ve niçin indirildiğini bilmediğim bir sure ve kimin hakkında indiğini bilmediğim bir ayet yoktur. Bununla birlikte Allah’ın kitabını benden daha iyi bilen ulaşılabilir birinin var olduğunu bilsem hemen ayağına gider, ondan faydalanırdım.” (Buhârî, Feza’ilü’l-Kur’an, 8.)
Soru : Abdullah b. Mesud Yüce Allah’ın kitabını daha iyi öğrenebilmek için ne yapmıştır? Sizler de bilgilerinizi artırmak için neler yapmalısınız? Düşüncelerinizi yazınız
Cevap: Kuran’ı kendinden daha iyi bilen biri olduğu zaman hemen ona gidip öğrenmektedir. Yani ilim nerdeyse onu almaya gitmiştir. Bizler de böyle olmamız gerekmektedir. Öğrenmek için çabalamamız gerekmektedir.
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 116 Cevapları
Soru : Abdullah b. Abbas’ın Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hadislerini öğrenmek için gösterdiği çabayı dikkate alarak bizler ilim öğrenmek için neler yapmalıyız? Düşüncelerinizi yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İlim öğrenmek istiyorsak ilk olarak bunu kafamıza koymamamız yani kararlılığımızdan emin olmamız gerekir. Sonra ilim bilen kişilere gidip öğrenmeliyiz. Böylelikle ilim öğrenebiliriz.
Bir Müslüman bilgilenmek ve Müslümanlığı en güzel şekilde yer nesillere aktarmak için ilim alması gerekir. Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem öğrenmiş olduğu bilgileri ve Müslümanların şartlarını imanın gerekliliği ne ehli beytine sahabelerine en güzel şekilde anlatılmış ve ilim alarak doğru yolu bulmalarını istemiştir. Bunların en güzel örneklerinden biri Hz Ayşe dir. Hz Ayşe peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem den öğrenmiş olduğu ilim bilgilerini yakın çevresine anlatmış ve öğretmiş bu sebeple çevresindeki insanların bilgilenmesini ve Müslümanlar en güzel şekilde tanıyarak öğrenmesine yardımcı olmuştur