8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 146-147 Cevapları MEB Yayınları
8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 4. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları Sayfa 146, 147
4. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları
8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 146 Cevapları
MUTSUZ, YALNIZ, YAPAYAYALNIZ
Önümde yürüyor, sırtını görüyorum. Ama o kimseyi görmüyor. Biriyle göz göze gelecek diye ödü patlıyor sanki. Bizim kapının yanında görevli güvenlik elemanları var. Gençler… Bizim için orada duruyorlar gün boyu… Her sabah, “Günaydın!” derim hepsine ayrı ayrı. Aslında onlara değil, kendimedir bu… Gözlerinin içine bakarak “Günaydın!” dediniz mi o gençler çok daha sıcak kucaklarlar sizi… Öyle bir “Günaydın!” derler ki size, gününüz o saat aydınlanmaya başlar. İçerde gene sizi karşılayan gençler var. Görevli… Birer selamlaşma da onlara… Düşünebiliyor musunuz? Daha ilk adımda, en az beş “Günaydın!” dileği almak… Ve asansörün önü… Orada bekleyenler… Onlarla selamlaşma…
Herhangi bir iş yerinin girişinde durun ve seyredin. Bir yığın “Yalnızlık Mahkûmu” gelir, girer içeri. Herkese küs. Hayata küs. İnsana küs. Kendine küs. Kahırla başlar güne. Kahırla devam eder. Kahırla bitirir. Büyük olasılıkla evine de böyle girer. Komşuları ile selamlaşmadan… Ailesi ile gülümseşmeden…
Bir deneyin dostlarım… Bir deneyin… Sabah sabah karşılaştıklarınızla merhabalaşmayı deneyin… “Günaydın!” deyin. Onlar da size desinler. Gülümseyin insanlara. Onlar da size gülümsesinler. Gününüzün nasıl aydınlanmaya başladığını hissedeceksiniz. Hayatın size gülümsemeye başladığını göreceksiniz. Kahrolası yalnızlığınız sizi terk edecek. O birkaç “Günaydın!”, o birkaç gülümseme, yepyeni ama bambaşka ama nasıl güzel bir hayatın ilk adımları olacak. Deneyin. Bir sabah deneyin, ne olur!
Hıncal ULUÇ (Kısaltılmıştır.)
(İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)
1. Yazar, güne başlarken selamlaşmanın kişiye neler kazandıracağını düşünüyor?
Cevap: Yazar, güne başlarken yapılan selamlaşmanın günü aydınlatacağını söylüyor.
2. Yazarın okuyuculara önerileri nelerdir?
Cevap: Yazar; insanlarla merhabalaşmayı, insanlara günaydın demeyi, gülümsemeyi öneriyor.
3. Yazar, “Yalnızlık Mahkûmu” olanları nasıl betimlemiştir? Çevrenizde bu betimlemeyle nitelendirebileceğiniz kişiler var mı? Açıklayınız.
Cevap: Yazar, yalnızlık mahkûmu olanları: “Herkese küs. Hayata küs. İnsana küs. Kendine küs. Kahırla başlar güne. Kahırla devam eder. Kahırla bitirir. Büyük olasılıkla evine de böyle girer. Komşuları ile selamlaşmadan… Ailesi ile gülümseşmeden…” şeklinde betimlemiştir.
4. Okuduğunuz metinden nasıl bir sonuç çıkarıyorsunuz?
Cevap: Gülümsemek çok önemli olduğunu ve yalnızlık içerisinde olan insanların bir gülümsemeye ne kadar önem verdiği sonucunu çıkarabiliriz.
8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 147 Cevapları
5. Koyu yazılan sözcük ya da sözcük gruplarının cümlenin hangi ögesi olduğunu bulunuz. Uygun kutucuğu işaretleyiniz.
6. Aşağıdakilerin hangisinde yer alan deyim kullanıldığı cümleye uygun değildir?
A) Genç gazeteci girdiği hiçbir işte dikiş tutturamadı.
B) Mahalledekiler kendi derdine düşünce kimseyle ilgilenmediler.
C) İyi niyetli olduğundan burnundan kıl aldırmıyor.
D) Kaç yaşına geldi hâlâ bir baltaya sap olamadı.
7. (I) Şehrin kalesini kimin yaptığı belli değildir. (II) Kalenin temelinin yalçın kaya üzerine kurulması akıllıca bir harekettir. (III) Şekli kareden uzuncadır. (IV) Uzuncası doğudan batıya olan yönüdür. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kişisel düşünce içermektedir?
A) I B) II C) III D) IV
8. Kişinin değerini, kadir ve kıymetini en iyi bilenler; bu işle ilgili kimseler ile kendi çevresinde bulunanlardır. Bir insanı ve onun yaptıklarını yakın çevresi takdir eder.Yukarıdaki açıklamayı aşağıdaki atasözlerinden hangisi karşılamaktadır?
A) Keskin sirke küpüne zarar. B) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
C) İş insanın aynasıdır. D) Taş yerinde ağırdır.
9. “Kendine özgü bakışı, duruşu vardı Hasan dayının. Mimikleriyle, bakışlarıyla konuşan, suskun bir adamdı. Bilge mi desem yoksa mecnun mu bilemedim. İlginç fiziksel görünüşü, eğik yürüyüşü, gizemli ve sürekli yalnız geçen yaşamı dikkatimi çekerdi hep. Yalnız yaşardı dağlarda. Uzun yüzünden aşağı çaprazlama inen kocaman burnu, keskin gözleri, her daim kirli ve yırtık elbisesiyle karşımıza çıkan bu adamdan çekinir, ürkerdik.”
Dursun Ali SAZKAYA
Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
A) Tartışmacı anlatım B) Öyküleyici anlatım
C) Betimleyici anlatım D) Açıklayıcı anlatım
10. “Dün gece apartman sakinleri sokakta buldukları köpeği doyurdular.” Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) Zarf Tamlayıcısı / Özne / Belirtili Nesne / Yüklem
B) Yer Tamlayıcısı / Özne / Belirtili Nesne / Yüklem
C) Zarf Tamlayıcısı / Belirtili Nesne / Özne / Yüklem
D) Yer Tamlayıcısı / Belirtisiz Nesne / Özne / Yüklem
İnsanlarla iletişim kurarken gülümsemeleri onları iletişimde bir adım öne yapacağından dolayı sürekli olarak iletişiminizde gülümsemeniz çok büyük önem taşımaktadır benim sen bir kişi karşıdakiler kolay bir şekilde var olan kalıplarını kurabilmek de sayıda iletişimi daha kaliteli daha iyi bir şekilde yürüten bildiğini söyleyebiliriz.
insanlar bir arada yaşayara birbirlerine ne kadar muhtaç olduklarında ve ne kadar sevgiye ihtiyaçları ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. İnsanla iletişimlerini kurarken birbirlerine sevgili ve hoşgörülü olarak davranmalıdırlar. İnsanlar aile bireyleri bir arada yaşarlar. Çünkü bir arada yaşayan insanların birbirlerine ihtiyaçları vardır.Ünite değerlendirme soruları ile ödevlerimi hemen cevap layabildim. İlaçlarımı hemen bitirip kitap okumaya zaman ayırdım.derslerime yardımcı olduğunuz için size çok teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum.
Yalnız bir insan mutsuz olabilir. Hiçbir insan yalnız kalmayı ve tek başına yaşamayı istemez. Sevdiklerimizle beraber zaman geçirmek ve sevdiklerimizle anılar biriktirmek bizleri mutlu ettiği gibi hayata da motive sağlamamıza yardımcı olabilir. Sıkıntılarımız da sevinçlerimiz de günlük yaşamımızda ve destek olarak yazsana bileceğimiz bireyler aradığımızda sevdiklerimizin yanımızda olması ve bizi yalnız bırakmaması hayat enerjimizin artmasına yardımcı olabilir. Çevremizde yalnız kalan yaşlı insanlar veya engelli insanlar gördüğümüz zaman onlarla sohbet edebilir ve onların bir nevi yalnızlıklarını giderebiliriz.