Ders Notları

“Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkıları nelerdir? Araştırınız.

7. Sınıf Türkçe Kitabı “Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkıları nelerdir? Araştırınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


““Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkıları nelerdir? Araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

“Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkıları;

Arşimet; arşimet vidası, arşimet’in pençesi ve  architonerre ,

Newton ,yer çekimini ispat etmiş, yansıtmalı teleskobu icat etmiş, kütle çekimini ispatlamış ve kullanmış, Newton mekaniğini bulmuştur.

Richard Owen , en büyük katkısı mekanik alanında olmakla beraber kütle çekim yasasında ortaya koymuş ve dinozor fosillerine inceleyerek günümüzdeki sürüngenlerden farklı alt takımda sınıflandırmıştır.


““Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkıları nelerdir? Araştırınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Arşimet’in vidası, suyu yükseltmek için kullanılan bir tip pompadır. Silindirin içine iyice sıkıştırılmış vida şeklindedir. Üst kısmında vidayı döndürmeye yarayan bir kol bulunur ve suyun içindeki alt kısımdan çevrilen kolun bulunduğu üst kısma su taşır. Kol makine, el ya da rüzgar gülü tarafından döndürülebilen bir yapıya sahiptir.

Arşimet’in pençesi; Antik Yunanlar tarafından Romalılar’a karşı yapılan savaşlarda kullanılan bu silah, surlara yaklaşan düşman gemilerinin uç kısımlarından yakalanıp batmasını sağlıyordu. Bu buluş şehrin savunması için icat edilmiştir.

Newton, iki cisim arasındaki çekim kuvvetinin, cisimlerin kütleleriyle doğru, aralarındaki mesafenin karesi ile ters orantılı olduğunu anladı. Mekanik Kanunları; etki-tepki yasası, eylemsizlik yasası ve kuvvet-ivme yasasıdır. Newton, bu kanunları Galileo Galilei’nin çalışmalarından aldı ve kendi mekanik kuramının temeli haline getirdi.Günümüzde de tüm mühendislik alanlarında halen kullanılmakta olan temel kuramdır.

Işığın Parçacık Kuramı; Newton, ışığın parçacıklardan oluştuğunu iddia etmiştir. Ancak onun zamanında ışığın bir dalga olduğuna inanılıyordu. Günümüzde Kuantum Kuramı, ışığın parçacık olduğunu kabul eder. Onun dalga benzeri doğası, Kuantum Dalga Fonksiyonu’nun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Aynalı Teleskobun İcadı; Bu teleskop, astronomide devrim yaratmıştır. Galileo Galilei mercekli teleskobu yapmıştı. Newton, cam mercek yerine içbükey bir ayna kullanarak bu sorunu çözdü. Aynalar, bütün renkleri aynı noktada odaklarlar. Ayrıca ayna üretimi mercek üretiminden kolay ve ucuz olduğu için, daha büyük çaplı teleskoplar yapmak daha kolay olmuştur.

Richard Owen , en büyük katkısı mekanik alanında olmakla beraber kütle çekim yasasında ortaya koymuş ve dinozor fosillerine inceleyerek günümüzdeki sürüngenlerden farklı alt takımda sınıflandırmıştır.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Fen bilimleri dersinde başarılı birçok cevabı ve bilgiyi Forum sayfa sayısı ile hemen bulabiliyorum fen bilimleri dersinde birçok araştırma konusu ve birçok eğitici konuyu bu sayfa sayesinde hemen defterime geçirerek fen bilimleri dersime başarılı bir şekilde bitiriyorum fen bilimleri dersine aklıma takılan bir ders olduğu zaman bu sayfaya bakarak hemen yapıyorum yalnız ben bilmiyorum derste değil tüm ders kitaplarımın cevaplarını severek bu sayfaya bakarak bitiriyorum ve dersem de çok başarılı ödevlerini doğru yapan ve ders sınıflarından yüksek not alan bir öğrenci olabiliyor.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.