Atatürk, eğitim öğretim yöntemlerinin nasıl olması gerektiğini savunmaktadır?
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Atatürk, eğitim öğretim yöntemlerinin nasıl olması gerektiğini savunmaktadır? konusunu kısaca ele alacağız.
“Atatürk, eğitim öğretim yöntemlerinin nasıl olması gerektiğini savunmaktadır?” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Atatürk, eğitim öğretim yöntemlerinin; milli nitelikte olması, planlı olması, uygulamaya dönük ve kullanışlı olma, eğitimin her kesime hitap edebilmesi, gelişmiş ülkelerin bu konudaki yeniliklerinin takip edilmesi, eğitimde ayrımcılığın olmaması lazımdır.
“Atatürk, eğitim öğretim yöntemlerinin nasıl olması gerektiğini savunmaktadır?” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Eğitimin ve öğretimin nasıl olması gerektiği konusunda ise Atatürk eğitimin, gözlem ve deneye yer veren bir eğitim olacağını,
uygulamalı olması gerektiğini ve geniş kitlelerin bu eğitimden yararlanmalarını öngörmüştür Atatürk’ün ideali olan; gerçeği aramak, gerçeğe yönelmek, gerçeği konuşmaya yöneliktir öğretmenlere “İlim ve fen nerede ise oradan alacağız ve milletin kafasına sokacağız… ifadesi ile çağdaş medeniyetler idealini bilim ve teknik üzerinde başarmayı hedeflemiştir.
Atatürk 1924’te Dumlupınar’da (Özel, 2007); “Efendiler, dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir; ilim ve fennin haricinde kılavuz aramak gaflettir, cehalettir, delâlettir” ve “Medeniyet öyle kuvvetli bir ışıktır ki ona ilgisiz olanları yakar. Bu nedenledir ki kurtuluş ilim ve fendedir.” sözleriyle bilimin ve fennin ne kadar hayati olduğuna vurgu yapmaktadır.
Ülkeyi, ulusu kurtarmak isteyenler için iyi niyet, temiz dilek, özverilik en gerekli olan niteliklerdendir… Bu niteliklerin yanında bilim ve fen gerektir. Bilim ve fen girişimlerinin etkinlik
merkezi ise okuldur” (İnan, 1983).
1922’de Atatürk TBMM’nin açılış konuşmasında: “… Yurt çocuklarını toplumsal ve tutumsal alanlarda etken ve verimli kılabilmek için gerekli olan önbilgileri iş üstünde öğretmek yöntemi, eğitim ve öğretimin ana kuralı olmalıdır.” sözleriyle uygulamaya dönük eğitim ve öğretimin iş üstünde öğretilmesi gerekliliğini ifade etmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk her zaman eğitimin şart olduğunu ifade ederdi çünkü eğitimsiz kalmış bir millet cehalet ve geri görüşlü olurdu eğitim sistemini her zaman Mustafa Kemal Atatürk ileriye dönük yeniliklere ayak uyduran ve kendini geliştirebilen her zaman yapabileceğimiz meslekte yeterince bilgiyi öğrenme kapasitesine sahip bir eğitim öğretimi desteklediğini söyleyebiliriz eğitim ve öğretim oldukça önemlidir Mustafa Kemal Atatürk de bunu bilirdi eğitim ve öğretim olmadığı bir ülkede insanlar her zaman gelişemezler.