Ders Notları

Cumhuriyet yönetiminin özelliklerini açıklayınız.

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Cumhuriyet yönetiminin özelliklerini açıklayınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Cumhuriyet yönetiminin özelliklerini açıklayınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Cumhuriyet kısas halkın kendi kendini yönetmesi demektir. Halk egemenliğinin önde olduğu halkın kendi yöneticisini belli bir zaman için seçtiği bir hukuki rejim şeklidir. Kanunlarla kendini destekler.

Cumhuriyetin yönetim özellikleri şu şekildedir. Halk egemenliği hukukun üstünlüğü, seçme ve seçilme hakkı, çoğulculuk seçilenlerin meclis ve hükmet kurma yetkisi elde etmeleri, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.


Cumhuriyet yönetiminin özelliklerini açıklayınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap: Cumhuriyet halkın kendi kendini yönetme şeklidir. Halk egemenliğine dayalıdır. Cumhuriyet seçiminin en büyük özelliği kanunlarla ve hukukun üstünlüğü ile tüm insanların eşit haklara sahip olmasıdır. Cumhuriyet yönetimlerinin olduğu ülkelerde halk, eşitlik ve özgürlük haklarını sonuna kadar kullanabilir.

Cumhuriyetin özellikleri:

  • Cumhuriyet rejiminde her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı vardır.
  • Cumhuriyet halk egemenliğine dayanır.
  • Cumhuriyeti hukuk kuralları ile destekler kanunlar önünde herkes eşittir.
  • Çoğulcu, katılımcı rejimidir.
  • Halk başkanını veya cumhurbaşkanını kendi seçer.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Cumhuriyet elbette ki halkın kendi kendini yönetmesi şeklidir Cumhuriyet sayesinde seçme ve seçilme özgürlüğü ile insanların oy kullanarak yönetime geçirmiş oldukları yöneticilerin hak ve düşüncelerini temsil etmesi için gösterilmiş bir yoldur. Elbetteki Cumhuriyet demokrasi ile esas almaktadır demokrasi insanlara ayrım yapmaksızın bir arada tutan ve ayrımı yapmaksızın hak ve özgürlüklerini benimse de plan bir yönetim biçiminin ek ülkesidir. Cumhuriyet sayesinde elbetteki eğitim sağlık barınma özel düşünceye yön ettiğim ve çeşitli birçok hakka sahip olabiliyoruz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.