“Demir, pamuktan daha yoğun bir maddedir.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?
6. Sınıf Fen Bilimleri “Demir, pamuktan daha yoğun bir maddedir.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
“Demir, pamuktan daha yoğun bir maddedir.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap: Demirin özkütlesi yani yoğunluğu daha fazladır.pamuğun atomlar demirin atomlarından daha az yoğunlukta bulunduğu için aynı hacimde pamuk alımında pamuğun daha fazla olduğunu görürsünüz.bunun sonucunda demirin pamuktan daha yoğun olduğunu görürüz.
“Demir, pamuktan daha yoğun bir maddedir.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap: Yoğunluk özkütle demektir. Özkütle bir cismin bir biriminde bulunan madde miktarına denir. Yani maddenin hacmidir. Evrende kapladığı yer boyut anlamına gelir. Demir evrende daha az yer tutsa bile içerisinde pamuktan daha fazla maddeye sahip demektir. Elimize aynı hacimde demir ve pamuğu aldığımızda pamuğun içerisindeki madde miktarını incelediğimizde demirdeki madde miktarından daha az olduğunu görürüz. Madde miktarının daha fazla olması demek demirin daha ağır olması anlamına gelmektedir. Madde taneciğinin fazla olması ağırlığı arttırmaktadır. Bir kilo demir ve bir kilo pamuğu ele aldığımızda , bir kilo demiri elimize alabiliriz, fakat bir kilo pamuğu ağırlığı aynı olsa dahi bir çuval kadar yer kapladığını görürüz. Bunu basit bir test ile yapacak olursak bir kilo demir cama bıraktığımız o cami kolaylıkla kırar. Fakat bir kilo pamuğu cama bıraktığımız bu cami kıramaz. Çünkü demirin yoğunluğu fazla olduğu için kırar.
Demir pamuktan daha yoğun bir maddedir dilediği zaman bir kilo Pamuk ve 1 kilo demiri yan yana koyduğumuz zaman farklı konumlarda ve farklı yapıda olduklarını gözlemleyebiliriz. Örneğin bir kilo pamuk çok fazla görülebilmektedir. Bir kilo Demir ise yoğunluğu ve sahip olduğu bitle sebebiyle daha az ve daha sıkıştırılmış olarak gözlemleyebileceğimiz bir maddedir. Aslında her iki maddeyi de kilogram olarak ölçtüğümüz zaman iki maddenin de eşit ağırlıkta fakat farklı yapıda ve farklı görsellerde olduklarından dolayı daha çok olduğu düşünülebilir. Bu sadece görsel olarak algıladığımız bir algıdır.