Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız.
8. Sınıf Türkçe Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Türk kültüründe destanlar önemli sözlü olarak günümüze kadar gelmiş edebi eserlerdir. Destanlarımız İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası destanlar olarak ikiye ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi destanlarda en bxaşta en eski bilinen destan olan Türklerin atası Saka İski Türklerinin büyük hükümdarı Alper Tunga destanı bilinmektedir.
Büyük Hun imparatoru Oğuz Kaan destanı, Atilla destanı, Göktürk destanlarından bozkurt destanı ve Ergenekon destane uygur destanları olan türeyiş destanı ve göç destanı İslamiyet öncesi destanlarımızdandır. Bu destanlara baktığımız zaman ortak nokta türklerin bağımsızlık ve hürriyetlerine bağlı olduklarını vede bozkurdun Türk kültüründe ki yerini anlatmaktadır.
İslamiyet sonrası destanlarımız ise Manas destanı, Timur ve Edike destanı, Saltuk Buğra Han destanı, Battal Gazi destani, Danışmend gazi destanı vede Köroğlu destanı bilinen son destandır.
Destanların birey ve toplum üzerindeki etkileri ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
Destanlar bir milletin başından geçen tarihsel olayların efsaneleştirilerek ve mitolojik unsurlar katılarak, doğa üstü güçlerin eklenilerek, ulusal bir karakter oluşturmasını sağlayan daha çok düz yazı olarak yazılmış, sözlü veya yazılı eserlerdir. Destanlar genellikle tarihsel bir olay üzerinden şekillenerek anlatılan tarihi olayda aşırı derece abartı içeren anlatımlardır. Kültür bir toplumun zaman içinde kazandığı kendine özgü kimliktir.
Türk kültüründe Ergenekon destanı, yaradılış destanı, şu destanı, bozkurt destanı, manas destanı, Saltuk buğrahan destanı, battal gazi destanı, köroğlu destanı gibi destanlar bulunmaktadır. Bu destanlar Türk milletinin kahramanlığını bağımsızlığa ve Hürriyete ne kadar bağlı olduğunu Türk kökenini anlatmaktadır. Özellikle orta asya destanlarında bazı çevrelerce kabul edilmese de Türkün simgesi olan bozkurt mutlaka işlenmiştir.
Kültürümüzde önemli yeri olan ve büyüklerimizin anlatmış olduğu destan destan ve efsaneler bazen gerçeğe bağlı bazen de gerçek dışı olabilmektedir bunun yanısıra büyüklerimizden duymuş olduğumuz ve çok hoşlandığımız ve sevdiğimiz mucizelerle dolu olan destanlar ve efsaneler genel kültürümüzün bir parçası olarak değerlendirilebilir çevremizde büyüklerimizden duymuş olduğumuz genellikle geçmiş tarihte yaşamış olan birçok hikaye ele alan destanlar dinlemekten hoşlandığımız ve geçmişteki aktarmanın yapmış olduğu birçok olanaklara dile getiren bir yaşam biçimidir.