Dinin birey ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir?
8. Sınıf Din Kültürü Dinin birey ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Dinin birey ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Din birey ve toplum üzerinde olumlu etkileri olan insanı iyiye güzele yönlendiren yasak ve sevapları olan belli kurallar içerisinde toplumu düzenleyen bir düzendir.
Din birey üzerinde ahirette mutluluğu garantiler. Bireyin yaşamına anlam katar. Toplum içerisinde barış ve huzur ortamı oluşur. Toplumda birlik ve beraberlik ortamı, yardımlaşma paylaşma duyguları gelişir.
Dinin birey ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
İnsanların sahip oldukları değerlerin başında hak ve özgürlükler gelmektedir. Vicdan Din ile daha hassas çalışmaktadır. Öbür dünyada bu dünya hakkında yaptıklarından ötürü hesap vereceğini bilen insan hak etmediği bir şeye el uzatmaz insanların hakkına gireceği korku ve endişesi ile daima tetiktedir.
Din bireyin aile yaşamının önemini vurgular. Din gayrimeşru ilişkileri yasaklar aile ortamına teşvik eder. Din bireyi iyiye yöneltir. İbadetler sayesinde insan güven duygusu oluşur. İnancı sayesinde neye nasıl ve ne kadar değer vereceğini bilir. Dinin emirleri ve yasakları sayesinde toplumun barış ve huzuru sağlanır.
Toplum içerisinde sevgi, şefkat, merhamet gibi duygular oluşur. Toplumda adaletli davranma, yardımlaşma dayanışma, akraba ve komşularla ilişkiler gelişir. Toplum içerisinde birlik ve beraberlik oluşur.
Din elbetteki toplum ve birey üzerinde çeşitli ahlaki değerleri inanış biçimlerinde birbirine karşı saygı ve hoşgörünün gerekliliğine çeşitli kültürümüze bağlanan ahlaklarını desteklenmesinde ve tek ve bir yardımcı olan Allah’a önlemimizi ve doğruyu bulmamızı bununla beraber elbetteki cehaletten ve bilgisizlikten uzaklaşmamız da yardımcı olan en temel inançları ve amaçları belirtir. İslam dini güzelliklerle merhametle dayanışmayla ve güzel ahlakla temizlik ile bağlantılı bir dindir elbette ki bütün müslümanları toplum ve birey içerisinde huzuru mutluluğu yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayacak ibadetlere ve temel ahlaki davranışlara sahiplerdir.