Ders Notları

Doğu, Güney ve Batı Cephelerini konu alan resim, öykü, karikatür ya da makale çalışmaları yapınız.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Doğu, Güney ve Batı Cephelerini konu alan resim, öykü, karikatür ya da makale çalışmaları yapınız. konusu kısaca hakkında bilgileri ele alacağız. 


Cevap :
1.Dünya Savaşı’nın sonunda Anadolu toprakları itilaf devletleri tarafından kuşatılmış ve hızla işgal edilerek yerine devletler kurulmaya çalışılmıştı. Türk Milleti bir yandan savaşıyor, bir yandan da bu oluşumlara müsaade etmemek için çırpınıyordu.
Doğu Cephesi’nin açılma sebebi Taşnak ve Hınçak cemiyetlerinin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bir devlet kurma çabalarıydı. Kafkas cephesinde Ruslarla anlaşarak Türkleri katleden Ermeniler 1915’in yılında Suriye’ye Tehcir Kanunu ile göç ettirildi. Kazım Karabekir komutasındaki 15. Kolordu mücadele etmiştir. Mücadelenin sonunda Ermeniler yenilgiye uğratılarak Gümrü Antlaşması imzalanmıştır.
Güney Cephesi’nde Fransız ve Ermenilere karşı mücadeleler edildi. Güney Cephesi Antep, Urfa, Maraş, Adana ve Hatay çevresini içine alır Güney Cephesi düzenli ordunun bulunmadığı tek cephedir. Maraş’ta Sütçü İmam, Urfa’da Ali Saip Ursavaş, Antep’te Şahin Bey önderliğinde halk mücadeleler başlatmıştır.
Batı Cephesi Kurtuluş Savaşı’nın sona erdiği cephedir. 15 Mayıs 1919 tarihinde itilaf devleti Yunanlıları destekleyerek Trakya ve İstanbul’u işgal etti. Kurtuluş Savaşı’ndaki farklı cephelerde kazandığımız önemli zaferler sayesinde Trakya’ da savaşılmadan bölge geri alındı. Bundan sonra 11 ekim 1922 ‘de Doğu Trakya Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı.



 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.