Ders Notları
Eleme yöntemini günlük yaşamımızda nerelerde kullanıyoruz?
4. Sınıf Fen Bilimleri Eleme yöntemini günlük yaşamımızda nerelerde kullanıyoruz? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Eleme yöntemini günlük yaşamımızda nerelerde kullanıyoruz? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Katı veya katı heterojen karışımları birleşenlerinden ayırmak için tanecik boyutlarını farkından yararlanarak yapılan işlemlere eleme işlemi denir. Eleme işlemi elekler sayesinde yapılır.
Örneğin ; bir ev yapmak isteyen usta kum eleği kullanarak çakıl taşlarından kumu ayırt eder. Bu sayede çimentoyla karıştırabileceği daha ince bir kum elde etmiş olur.
Eleme yöntemini günlük yaşamımızda nerelerde kullanıyoruz? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap: Elekler katı – katı heterojen karışımlarını ayırmak için tanecik boyutlarında yararlanarak birbirinden ayırma yöntemidir.
- Fırında ekmek yapmak için karışmış olabilecek yabancı maddelerden ayırt etmek için un eleklerden geçirildikten sonra hamur haline getirilir.
- Bakliyatlar paketlenmeden önce eklenerek boyutlarına göre ayrılır. Kalitelendirirler.
- Kuruyemişler fındık, fıstık, leblebi, çekirdek gibi kuruyemişler boyutlarına göre ayrıştırmak için evlenirler. İri taneler kaliteli olarak yarışır elek altı olanlar ise daha kalitesiz ve daha ucuz bir şekilde pazara sunulur.
Eleme yöntemi evlerimizde ve birçok iş yerinde de kullanılabilir. Genellikle yiyeceklerin yapımında kullanılan eleme sistemi diğer maddeleri birbirinden ayırmak için kullanılmaktadır. Eleme yöntemi ile elbetteki sanayi veya ticaret alanında kullanılan birçok ürünlerde de ayrım yapılabilir. Aynı ürün maddeleri de birbirinden ayırmak ve boyutlarına göre değiştirmek için de eleme yöntemi kullanılabilir. Eleme yöntemi katı maddeleri veya sıvı maddeleri katı maddelerden ayıran bilinmektedir.