Ders Notları

Eski filmlerde trenin gelip gelmediğini uzaktan kontrol etmek için insanların kulaklarını raylara dayadığını görmüş olabilirsiniz. Sizce bunun nedeni ne olabilir?

6. Sınıf Fen Bilimleri Eski filmlerde trenin gelip gelmediğini uzaktan kontrol etmek için insanların kulaklarını raylara dayadığını görmüş olabilirsiniz. Sizce bunun nedeni ne olabilir? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Eski filmlerde trenin gelip gelmediğini uzaktan kontrol etmek için insanların kulaklarını raylara dayadığını görmüş olabilirsiniz. Sizce bunun nedeni ne olabilir? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Tren rayları demir maddesi yapılmış, kesintisiz boydan boya uzandığı için üzerinde ilerleyen trenin sesi ses dalgaları olarak, ilerler.


Eski filmlerde trenin gelip gelmediğini uzaktan kontrol etmek için insanların kulaklarını raylara dayadığını görmüş olabilirsiniz. Sizce bunun nedeni ne olabilir? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Eski filmlerde gördüğümüz sahnelerden bir tanesi trenin gelip gelmediğini kontrol etmek için yayalara kulak dayanarak tespit edilmeye çalışılır. Buradaki amaç ray üstünde titreşim yapan trenin çıkardığı sesleri duymaktır.

Çünkü ses maddeler üzerinde titreşim yapar. Bu sayede ses dalgaları madde üzerinde ilerlemiş olur. Ray hiç kesintisiz bir madde olduğu trenin güvenli ilerlemesi için sabitlenmiş olduğundan dolayı çok uzaklardan gelen bir trenin bile sesi raylara kulağınızı dayadığını zaman duyulabilir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Eski Türk filmlerinde ve eski filmlerde bir trenin gelişini duymak için insanların kulaklarını raylara koyduklarını ve titreşim sayesinde trenin gelip gelmediğini anladığında çokca görmekteyiz. Bunun en büyük sebeplerinden biri trenin çok fazla baskı ve sesler geliyor olması ve bu sayede rayları tüketerek gelmeye yakın hissedilmesi gibi temel sebepler olduğu söylenebilir. Çok fazla ses olduğu için titreşen devirler kulaklarımız sayesinde duyulur veterinerin gelip gelmediği bu şekilde anlaşılır.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.