Ders Notları

İşitme organımız olan kulağın yapısını ve şeklini, aynadaki görüntünüzden ve sınıfınızdaki modelden yararlanarak açıklayınız.

6. Sınıf Fen Bilimleri İşitme organımız olan kulağın yapısını ve şeklini, aynadaki görüntünüzden ve sınıfınızdaki modelden yararlanarak açıklayınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


İşitme organımız olan kulağın yapısını ve şeklini, aynadaki görüntünüzden ve sınıfınızdaki modelden yararlanarak açıklayınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Kulağımızın incelediğimiz zaman kulağımızın dış kısmında kepçe adı verilen bir çerçeve içeriye doğru S harfi  şeklinde bir kıkırdak bulunmaktadır.

Bu kıkırdak sayesinde kepçede algılanan sesler orta kulağa doğru gönderilir. Orta kulakta algılanan sesler kulak zarından geçerek örs çekiç ve üzengi kemikçiğinde titreşerek iç kulağa aktarılır. İç kulakta bulunan salyangoz adı verilen bölümdeki sıvılar sayesinde işiten gerçekleşmiş olur.


İşitme organımız olan kulağın yapısını ve şeklini, aynadaki görüntünüzden ve sınıfınızdaki modelden yararlanarak açıklayınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Kulak, beş duyu organımız dan bir tanesidir. İnsanların dışarıdan gelen sesleri duymasını sağlar. Kulak, insanların işitmesini sağlaması için üç bölümden oluşur.

  1. Dış kulak
  2. Orta kulak
  3. İç kulak

Dış kulak : Dışa doğru bir  çıkıntı olmasının yanı sıra kulak kepçesi Adı verilen çıkıntı sayesinde sesin geldiği yönden algılanarak, orta kulağa geçmesini sağlar. Dış kulakta ikinci kısım ise S harfi şeklinde olan kıkırdak kısımdır. Bu kıkırdak bölüm kepçenin yakaladığı sesleri orta kulağa aktaran yoldur.

Orta kulak  :  Temporal kemik içerisinde altı duvarı  bir kemik  boşluğu şeklinde yer alır. İç kısmında östaki borusu sayesinde yatakla birleşim sağlar. Bu ayrıca kulaktaki iç ve dış basınçların dengelenmesini sağlar. Orta kulakta bulunan çekiç, örs ve üzengi kemikleri sayesinde üç kulağın bağlantısı sağlanmaktadır. Bu üç kemik vücudun en küçük kemiklerini oluşturur. Zara gelen titreşimleri titreşerek 12-19 kat arttırır. İç kulağın perilenf borusuna iletilmesini sağlamış olur.

İç kulak : Orta kulağa oval pencere ile bağlı olan bir bağlantıdır. İç kulağın Birleşmiş olduğu yerde toluncuk adı verilen yarım daire şekilleri bulunur. Kanalların içerisinde endoleft sıısı bulunmaktadır. İşitme ile ilgili iç kulaktaki kısma salyangoz adı verilir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kulaklarımız sayesinde işte bilir sesleri algılayabilir ve kulaklarımızın sesi işitmesine beyine gönderdiği dalgalar sayesinde beyin  çeşitli işlevleri yerine getirebilir. Aynen şöyle bir baktığımız zaman kulağımızın yapısı dengemizi oluşturduğunu hissedebiliriz kulak sayesinde denge biz korunabilir yalnız bir kulağımız olsa da çeşitli sorunlar ortaya çıkabilirdi 2 kulağımızın olması temel sebebi de çevremizde gelen seslerin ne de kulağımıza gelmesi ve orantılı bir şekilde duymamız olarak söylenebilir kulaklarımızın sağlığına dikkat etmek elbette kişisel bakımımızı yüzünde getirmekle olabildiği söylenebilir kulağımızın içerisinde bulunan orta kulak kulak zarı ve dış kulak olarak katmanlardan meydana geldiği ifade ettiği bilgilerle öğrendiğimiz bir konu olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.