Ders Notları

“İstiklâl” kelimesi size ne çağrıştırıyor?

4. Sınıf Türkçe “İstiklâl” kelimesi size ne çağrıştırıyor?  konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


“İstiklâl” kelimesi size ne çağrıştırıyor? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

İstiklâl kelimesi bana milli mücadeleyi çağrıştırıyor, bir milletin uyanışı nı bir milletin yeniden var oluş çabasını vatan aşkını millet olma duygusunu bağımsız, özgür yaşamanın mücadelesini anlatıyor.

Bitti öldü tükendi dedikleri Türkleri sonun da yendik diye güle oynaya geldikleri Anadolu dan kan kusarak kaçtıkları aklıma geliyor. İzmir de denize döküldükleri aklıma geliyor ve gururlanıyorum çiğnetmedik düşmana bu vatanı siper ettik gövdemizi durdur duk üzerimize gelen tüm cihanı.


“İstiklâl” kelimesi size ne çağrıştırıyor? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

İstiklâl kelimesi anlam olarak bağımsızlık demektir. Mustafa Kemal Atatürk ün ya istiklal ya ölüm parolası ile başlattığı milli mücadelenin diğer adı İstiklâl savaşıdır.

Emperyalist güçler tarafından işgal edilmiş bir yurdun milletinin uyanıp birlik olarak bu işgale karşı çıkması bu uğurda silahlı mücadeleye başlaması gerekirse yeni bir devlet kurup kendi kaderini kendi tayin etmesidir. Bu uğurda yeni bir devlet şekli kurup parlamenter sistemle halkın kendi kendini yönetmesi tam bağımsız bir Türkiye anlamına gelir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İstiklal kelimesinin de anlatılmak istenen bağımsız Özgür hak ve özgürlüklerin sağlandığı bir toplumda yaşamak ve huzurlu bir vatan toprağına sahip olmak gibi birçok duyguları çalıştığı söylenebilir. Ayrıca İstiklal kelimesi bizlere İstiklal marşı’nı çağrıştığı için milli mücadele ve milli mücadele değerini de benimsetmektedir. İstiklali benimsemiş bir devlet bağımsız bir şekilde yaşayan bir topluluktur. Mehmet Akif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı’nda Türk toplumunun vermiş olduğu mücadeleyi anlatmak amacıyla yazmış olduğu İstiklal Marşı’nın İstiklal kelimesi Türk toplumunun mücadeleci Kahraman kararlı ve azimli ruhunu gösterir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.