Ders Notları

Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamaları araştırınız.

8. Sınıf Türkçe Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamaları araştırınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamaları araştırınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Kahve bir ağaç bitkisidir. Kahve ağacında yetişen kahve çekirdekleri, kahve kirazı denilen şekle dönene kadar bekletilir. Olgunlaşan kahve çekirdekleri makine veya elle  hasat edilebilir. Kaliteli ürün elde etmek için elde toplanması kaliteyi arttırır.

Toplanan çekirdekler kurutularak veya yaş şekilde çekilebilir. Kahve çekirdekleri ihraç edilmeden önce üzerindeki zar ayıklanır. Çekirdekler büyüklüklerine göre ayrıştırılır. Kahve çekirdekleri tatlarına, kokularına, aromalarına göre farklı isimler alarak piyasaya sürülür. Kahve çekirdekleri çekilerek 280 derecede kavrulur. Kavrulan çekirdekler artık pişirime hazırdır.


Kahvenin topraktan fincana gelene kadar geçirdiği aşamaları araştırınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Kahve günümüzde en çok içilen içeceklerdendir. Tarihçesi 600 yıl kadar geriye dayanmaktadır. Günümüzdeki kahve üretim merkezleri Brezilya, Kolombiya gibi Latin ülkeleri gelmektedir. İlk olarak kahve Ms. 850 yılında Etiyopya da keşfedilmiştir. Osmanlı Devletinin Yemen’e doğru genişlemesiyle kahve kültürü Türk kültürüne 16.yy a doğru girmiştir.

Kahve kahve ağacının tohumudur. Bu tohum toprağa ekilir, çekirdeği filizlenip büyümesi için sıklıkla sulanır. Bir kahve ağacının meyve verme zamanı üç dört yılı bulur. Kahve ağacının meyvelerinin olgunlaşmasıyla birlikte kahve kirazları oluşur. Kaliteli bir ürün için hasat mutlaka elle yapılmalıdır. Kahve toplandıktan sonra kuru veya yaş olarak ikiye ayrılır. Kuru yöntemde meyvelerin kuruma riski bulunur. Islak yöntemde meyvenin dışındaki kısım makine aracılığı ile alınır. Ayıklama sonrasında meyveler büyük fermente tanklarında 12-48 saat dinlenmeye alınır. Yaş yöntemle işlenen kahve kurutulmak için güneşe serilerek kurutulur.

Kahve çekirdekleri kalitelerine, kokularına, tatlarına, aromalarına göre insanlar tarafından ayrılır. Kurutulmuş kahveler, 280 derecede kavrularak kahverengine dönüştürülür. Koku ve tat kaybı oluşmaması için hemen soğutulur. Kahve çekirdeği farklı kalınlıklarda öğütülerek farklı demleme yöntemlerine göre hazırlanır.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Türkçe ders kitabı masada bulunan kahvenin soframıza vefkin canımıza gidene kadar geçmiş oldu aşamaları anlatan kahvenin serüvenini anlamak amacıyla ve araştırmak amacıyla vermiş olduğunuz kısa özlü anlaşılır cevaplarla bu konuyu daha güzel ve daha açıklayıcı bir şekilde anladım. Geleneksel isteklerimizden olan kahveyi her zaman tercih ederiz kahve Osmanlı devleti zamanında itibaren misafirlere ikram edilen ve her zaman oldukça sevilen geleneksel içeceğimiz olan ve doğal sağlıklı oluşuyla tercih ettiğiniz bir içecektir. Türk kahvesi eski zamanlarda yapılış şekillerinden biri bakır cezvede odun ateşinde ve acı bir şekilde tercih edilmesiydi farklılıklarla hala içilmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.