Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir? Tartışınız.
8. Sınıf Din Kültürü Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir? Tartışınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir? Tartışınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Toplum düzenini sağlamada insanların birbirlerine olan güveni Sosyal hayatları içerisinde alışverişlerinde, adaletli davranmalarını ölçü ve tartıda dürüst davranmaktan geçmektedir.
Ölçü ve tartıda hile yapanlar insanların haklarını kendi üzerilerine geçiren, hak yiyen, helal lokmasını harama çeviren kişilerdir. İ
Toplum hayatında ölçü ve tartıda dürüstlük niçin çok önemlidir? Tartışınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
Allah insanoğlunu yarattığı zaman insanların içerisine iyilik ve kötülüğü de yerleştirmişler. İnsanları iyiye davet etmiş onları iyi olmaya yönetmeye çalışmıştır. İnsan bu özelliklerinden dolayı içindeki iç dengeyi kendinin koruması gerekir.
İnsan kendi özelliklerini kendi kontrol edecek kendini denetleyip kendini tayin etmesi gerekir. İnsanlara vicdan denen bir mekanizma yerleştirmiş, buna görevde vicdan terazisinde yaptıkları işleri ölçüp biçmelerini emretmiştir. İnsanları dürüst olmak ve doğruluk adına yaptıkları işlerde ölçü ve tartı kullanımında, yaptıkları işlerde, sosyal hayatları içerisinde dürüst olmaları hak geçirmemeleri konusunda özen göstermiştir.
İslam dininde ölçüde tartı ve ölçü de eksik koymamak elbetteki oldukça önemli bir adaletli bir iştir. Çünkü eksik koyduğumuz ve eksik ölçtüğümüz bir malda kul hakkı vardır ve bu İslam dinine göre çok büyük bir günah olarak sayılmaktadır. Bir parçada eksik bir şey takıldığı zaman elbette ki karşıdaki insanın hakkını yemiş oluruz hakkını yediğimiz insanında kul hakkı olarak nitelendirilen en büyük günahlarından birini üstlenmiş olabiliriz bu sebeple adaletli olmak dürüst bir şekilde tartarak ve taktığımız şeyleri muhakkak eksiksiz ve tam bir şekilde karşıdaki insana vermek dinimizce örgütlenmiş bir davranıştır toplum içerisindeki güveni ve toplum içerisindeki adaleti de sağlayamamaktadır.