Yörenizdeki düğün adetlerini anlatınız.
3. Sınıf Türkçe Yörenizdeki düğün adetlerini anlatınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Yörenizdeki düğün adetlerini anlatınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Yöremizdeki düğün adetleri köylerde kalmış durumda buda zamanın hızlı ilerlemesi ve modernleşme karşısında zamanla unutulacağa benziyor. Yöremiz de düğün öncesi hazırlık la başlar bu hazırlıklar misafirler için ikram edilecek yemeklerdir, düğün öncesi gün bayrak öncesi komşu düğünü olarak düğün olur yakın akrabalar gelir.
Eğlenilir ertesi gün bayrak töreni yapılır, davul zurna eşliğinde bayrak kaldırılır, bayraktan sonra bayrak yemeği verilir, gelen misafir damada vereceği hediyeyi taksın diye çaba masası kurulur. Akşam kız evine gidilerek kıza kuma yakılır, ertesi sabah damada damat halayı oynatılıp damat yemeği verilir yemekten sonra kız alınır. Evinin girişinde çömlek yada şişe kırılır para ve şeker atılır misafirlere buğdayla düğün biter.
Yörenizdeki düğün adetlerini anlatınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
Düğünlerimiz modern dünyayla birlikte eskisi gibi olmasa da yinede adetler yaşatılmaya çalışılıyor, düğünlerimizde olmazsa olması misafirler için öncelikle yüzük çorbası yapmak için mantı açılır ve kadınlar bunu hazırlarken erkekler düğün öncesi gün komşu düğünü dedikleri eğlenceyi yaparlar davul zurna eşliğinde oyunlar oynanır ertesi sabah ise bayrak töreni yapılarak bayrağın üst ucuna soğan takılır tüfekle bu vurulmaya çalışılır güvenlik acısından artık o gelenek kalkmış durumda soğanı vurana bohça verilir hediye olarak sonra bayrak yemeği dediğimiz yemek verilir.
Damat’a yardım amaçlı çaba masası kurulur, akşam kız evi geline kına yakar burada kına yakmak için avucunu açmayan kıza kaynanası altın takar, ertesi sabah damat halayı arkasına damat yemeği yüzük çorbası ikram edilir, gelin kız evinden alınır oğlan evine inmeden kız naz yapar inmez kaynana orada yine hediyeler verir kız iner destiyi kırar ve düğün biter.
Düğünlerimizde olan başlıca adetlerimizden birkaç tanesi gelin ve damat kına yakılması Iğdır. Ayrıca gelinlerin beyaz gelinlik giymesi duvak takması ve gelin çiçeği takması damatların ise damatlık giymesi gelenek ve göreneklerimiz arasındadır. Ayrıca davul zurna eşliğinde halaylar çekilmesi de düğünlerde yapılan adetler arasında yer alır. Ayrıca düğünlerimizde salavat getirilmesi kur’an-ı Kerim okunması Ayrıca adetlerimiz arasında yer alır. Düğünlerimizde pasta ve yemek ikram edilmesi de bir gelenekten haline gelmiştir. Düğünlerimizde gelin ve damada takı para gibi hediyeler takılması da gelenek ve göreneklerimiz arasında yer alıyor.